AMBARLAR ÇAKILI

AMBARLAR ÇAKILI

Şipali Mahallesi´nde üretilen patentli İnegöl Alası (çerezlik ay çekirdeği) alıcı bulamıyor. Üreticiler, tüccarların borç ödeme günlerini bekleyerek, ürünlerini ucuz fiyata kapatma düşüncesinde olduklarını öne sürüyor.

?İNEGÖL´ÜN PATENTLİ ÇEKİRDEĞİ AMA SATILMIYOR?

Sıkıntıları dile getiren Şipali Mahallesi Muhtarı Murat Özer, ?Köyümüzde 2 bin dönüm civarı çekirdek ekimi yapıyoruz. Önceki senelerde dönüm bazında ortalama 200 kilo rekolte alırken, bu sene 100 kiloya düştü. İnegöl alası olarak marka olan ve tescil alan ürünümüzü satmakta zorluk çekiyoruz. İlk etapta çekirdek hızlı bir şekilde gitti. Tüccarla muhatap olamadığımız için aracılarda çekirdeğe fren geliyor. Şuana kadar bir alım yapıldı, artık eleme alımına geçildi. Çiftçilerimizin kooperatiflere ve bankalara borcu var. Borcu olmayan çiftçi yok. Geçimimiz sadece ay çekirdeğinden oluyor. Gereğinin yapılmasını istiyoruz. Ziraat Odalarının, İlçe Tarım Müdürlüğünün ve yetkililerin bu konu üzerine çalışmasını bekliyoruz. İnegöl´ün patentli çekirdeği bu ama satılmıyor. Böyle olursa başka ürün arayışlarına gireriz. Topraklarımızda en kaliteli çekirdek yetişiyor. Türkiye genelinde bu çekirdeği karıştırmadan hiçbir yerin çekirdeğini yediremezler. Yağlanma yapmaz. Fuarda da satış talebi olmadı. Fuar rutindi, sessizdi.?

EMEKLERİMİZİ KARŞILAMIYOR

?Çiftçi bunaldı, mazot, gübre alıp buğdayını ekecek, bir dahaki seneye hazırlanmalı. O yüzden çiftçi artık talebini karşı tarafa bildirecek, onlar da haliyle fiyatı düşük tutuyorlar. Bizi mecbur durumda bırakıyorlar. Vermezsen banka sıkıştırıyor, bankadan faiz yiyorsun. Ambarlar çekirdek dolu. Bu durum bizim emeklerimizi karşılamıyor. Kurutma yerimiz yetmiyor, bir alan yapıldı ama yeterli değil. Resmi bir kurutma yerimiz yok. Asfalt istiyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07