ANADOLU SERMAYESİNİ ASKERE DÖVDÜRDÜLER

ANADOLU SERMAYESİNİ ASKERE DÖVDÜRDÜLER

BUGİAD’ın 1 Konu 1 Konuk toplantısında konuşan Sabah ve Taraf gazeteleri ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, 28 Şubat sürecinde İstanbul statükocu sermayesinin, Anadolu sermayesini askere dövdürdüğünü ve yeşil sermaye denilerek büyümelerinin engellediğin

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD), 1 Konu 1 Konuk toplantılarının ikincisini geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirdi. Kahvaltılı toplantıya, konuk olarak Sabah ve Taraf gazeteleri ekonomi yazarı Süleyman Yaşar katıldı. Yaklaşık 30 iş adamının katıldığı toplantıda, kahvaltının ardından Yaşar, ülke ekonomisi hakkında iş adamlarına açıklamalarda bulundu.

Turgut Özal’ın Vefatı Türkiye’nin Kaderini Değiştirdi

Süleyman Yaşar,  konuşmasında 1991 yılında kurulan DYP-SHP hükümetinin popülist politikalar izlemesi ve o zamana kadar hiç açık vermeyen Sosyal Sigortalar Kurumunun açık vermeye başlamasının, yaşanılan krizleri tetiklediğini söyledi. Kadınların 38, erkeklerin de 42 yaşında emekli olması ve kim ne veriyorsa biz iki katını veriyoruz anlayışını devletin uzun yıllar finanse edemediğini kaydeden Yaşar, “Aslında Turgut Özal’ın vefatı Türkiye’nin kaderini değiştirdi. Özal zamanında Türkiye, reyting rekorları kırmıştı. Ekonomi notumuz 3B+ idi. Bugünden dahi yüksek bir notu vardı Türkiye’nin. Özal’ın vefatı, ardından gelen koalisyon hükümetleri ve de 28 Şubat süreci kendini krizlerin ortasında bulan bir Türkiye…” dedi.

Anaysa Kitapçığı Atıldı Ve Kriz Patladı

28 Şubat sürecinde İstanbul’un statükocu sermayesinin, Anadolu sermayesini askere dövdürdüğünü iddia eden Yaşar, yeşil sermaye denilerek büyümelerinin de engellendiğini dile getirdi. Bunda da başarılı olduklarını ifade eden Yaşar, “Buna destek verenlere de bankaları boşalttılar. O dönemde Bankalar Kanunu çıkarıldı. O dönem başında Ahmet Necdet Sezer’in olduğu Anayasa Mahkemesi, bankaların denetimini arttıran bu yasayı iptal etti. 70 milyar dolar banka soygunu yaptılar. Anaysa kitapçığı atıldı ve kriz patladı. Birçok banka battı. Bu bankaların 70 milyar dolarlık maliyeti halka yansıtıldı. Bugün akaryakıt vergileri, özel tüketim vergileri işte bu batık bankaların sonucudur. Ardından Derviş’i Türkiye’ye getirdiler. AK Parti iktidarı da doğru bir hamle ile Derviş politikalarını uygulamayı sürdürdü” diye konuştu.

28 Şubat’ta Yapılan Ak Partiye de Yapılmak İstendi

12 Eylül referandumunu hatırlatan Yaşar, bu referandum sonucunda askeri vesayete son verildiğini belirtti. TÜSİAD ve TOBB’un o dönemde evet diyemediklerini dile getiren Süleyman Yaşar, “Bir iş adamı nasıl demokrasiye hayır diyebilir anlamak mümkün değil. TÜSİAD ve TOBB’dan daha iyi noktada olan vatandaş %58 ile evet dedi ve askeri vesayeti bitirdi. Anadolu sermayesi, İstanbul’un statükocu sermayesinin hayırına karşılık evet dedi. AK Parti hükümeti ekonomik iyileşmelerine karşılık ciddi engellerle de boğuştu. Bunların başında darbe niyeti geliyor. 28 Şubat’ta yaptıklarını bu hükümete de yapmak istediler ama başaramadılar. Bu olmayınca kapatma davası açtılar. Ekonomik kriz çıkarmak istediler. 2008 yılında sanki ülke batacakmış diye kara propaganda yaptılar. Bütün bunlara rağmen Türk ekonomisi geçtiğimiz yıl hükümetin %6,8, IMF’nin %7,8 büyüme tahminini aştı ve %9’a yakın büyüdü. Ocak ayında gördüğümüz sinyaller de iyileşmenin süreceğini gösteriyor. 2010 Ocak ayında %71 olan tüketici güven endeksi 2011 Ocak ayında %91’e yükseldi” şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07