Anıl; Hedef 3 Milyar Dolar

Anıl; Hedef 3 Milyar Dolar

İhracat yapan firmalara yönelik düzenlenen ‘seminerde konuşan İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün son 10 yılda sürekli dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizerek, “Önümüze 2023 yılı için 3 milyar dolarlık ihracat yapma hedefi koyduk. B

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Cumhuriyetin 100. yılı için belirlenen 3 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için üyelerinin önünü açacak çalışmalar yapıyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ile iş birliği yapan İTSO ihracatçı üyeleri için, “Dâhilde İşleme Rejimi ve İhracatta Devlet Yardımları” konulu seminer düzenledi. İTSO Konferans Salonu’nda dün saat 09.30’da başlayan seminer 17.00’ye kadar sürdü.

 

Hedefe odaklandık

Seminerde açılış konuşması yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün yıllık dış ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu ve bu dış ticaretinin yaklaşık 600 milyon dolarının ihracat olduğuna vurgu yaptı. İnegöl’ün son 10 yılda sürekli dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen Anıl, “Önümüze 2023 yılı için 3 milyar dolarlık ihracat yapma hedefi koyduk. Bu hedefe ulaşmak için hep birlikte çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

            İnegöl’de kurulan Mobilya İhtisas OSB’de yatırımların başladığını belirten Metin Anıl, kısa önce kurulan ve yakında açılacak İnegöl Gümrük Müdürlüğü’nün bu hedefe olumlu katkıları olacağını vurguladı. Metin Anıl İTSO olarak üyelerinin daha fazla ihracat yapabilmeleri ve önlerinin açılması için gayret gösterdiklerini de belirterek, “Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonları ile ticari heyet gezileri yapıyoruz. Yabancı heyetleri İnegöl’e davet edip üyelerimiz ile görüştürüyoruz. Ayrıca yoğun eğitimler düzenliyoruz. Bugün de İİB ile ortaklaşa düzenlediğimiz seminerde üyelerimize mevzuata ilişkin bilgiler verip alabilecekleri devlet yardımları konusunda bilgi vereceğiz” diye konuştu.

Yurt Dışından Alınan Enerji Cari Açığa Neden Oluyor

Seminer öncesi katılımcılara yönelik bir konuşma yapan İnegöl Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl; Türkiye’nin hızla sanayileşen, hızla kalkınan ve buna bağlı olarak dış ticareti de hızla gelişen bir ülke olduğunu söyledi. Ancak ülkemizde toprak altı zenginliklerinin olmadığına vurgu yapan Anıl; “Biz ülke olarak enerjimizin büyük bölümünü yurt dışından ithal ediyoruz. Tabi bu da cari açığa neden oluyor. Bizim ne yapmamız lazım; dünyadaki diğer kalkınmış ülkelerin seviyesine gelmemiz için çok çalışmamız lazım. Tabi bu müteşebbis ruh, bu çalışkan insanlar Türkiye’de var. Bunu da son yıllardaki performansıyla zaten gösteriyorlar. Çok çalışacağız, çok üreteceğiz, en iyiyi en kaliteliyi üreteceğiz, sadece yurt içinde tüketmeyeceğiz. Ürettiğimizi dünyanın diğer ülkelerine de satacağız, ihracat yapacağız” dedi.

Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı

2011 yılında Türkiye’nin ihracatta Cumhuriyet rekorunu kırdığını anımsatarak konuşmasını sürdüren Başkan Anıl, şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde Devlet Bakanımız açıkladı, 2011 yılı Türkiye ihracat 134 buçuk milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yeter mi, yetmez. Çünkü Türkiye’nin dış ticarette hedefleri var. Türkiye’deki bu müteşebbis ruh, bu çalışkan insanlar topluluğu Türkiye’nin en büyük değeri ve zenginliği. Bu yoldan hareketle, önümüzdeki yıllarda ihracatta-dış ticarette konulan hedeflere hep birlikte ulaşacağız inşallah.”

Toplantının Amacı Engellerin Kaldırılması

Metin Anıl, bu yürüyüş yolu üzerinde önümüze çıkan engellerin ortadan kaldırılması ve yok edilmesi adına da bir takım çalışmalar yapıldığından bahsederek; “İşte bu gün burada biraz sonra başlayacak olan ve akşamüzeri sona erecek toplantımızda, bu engellerin kaldırılması konusunda çok değerli konuşmacılarımız sizleri dahilde işlem rejimi ve ihracatta devlet yardımları konusunda bilgilendirecekler ve bu yürüyüş yolu üzerinde kafanızdaki soru işaretlerini, önünüzdeki engelleri kaldırma yolunda fevkalade bir çalışma olacak” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan gün boyu devam eden ve ihracatçı 85 İTSO üyesinin katıldığı seminerde, İİB tarafından gönderilen uzmanlar, ‘Dâhilde İşleme Rejimi’ ile ilgili son değişikleri anlattılar. İhracat yapan firmalara verilen devlet yardımlarının da ayrıntılı olarak anlatıldığı seminer sonunda soru cevap bölümü de yapıldı.



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04