ANKET ŞAİBELERİ

ANKET  ŞAİBELERİ

Sipariş anketlerin dağılımına bile ayar çekiliyormuş; pastanın dilimleri ustaca pay ediliyormuş.

Bugüne kadar her yanlışında avuçları şişercesine iri puntolarla manşetlerden alkışlayarak AKP iktidarını adeta bugünkü “yolsuzluk-rüşvet” bataklığına sevk eden yandaş medya ile birlikte, AKP’yi “alternatifsiz” olarak gösterme çabasında ince çalışmalara imza atılan “anket şaibeleri” yeniden gündemde. Son iki aylık süreçte yaşananlarla birlikte “çivisi çıkmış” devlet görüntüsü bu kez anket sonuçlarının gazete ve televizyonlara yansımasına yapılan “ayar”la tescillendi. Anlaşılmıştır ki, meğer bu iktidarın anketlerinde bile ayar varmış, yalan varmış!..

Amaç Seçmeni Birbirlerinden Farkı Olmayan Partilere Mahkûm Etmek

BugüNE kadar basın yayın organlarında yayınlanan anketlerde, benzer bir özellik dikkat çekiyor. Anketlerin hemen hemen hepsinde iktidar ve ana muhalefet partisi öne çıkarılarak diğer partiler alenen yok sayılıyor. Böylelikle seçmene diğer partilere oy verirsen oyun boşa gider, çünkü onlar barajı geçemeyecek mesajı aşılanıyor. Seçmeni yönlendirmeye yönelik olarak yapılan bu girişimler ne yazık ki başarılı oldu. Seçmen oyum boşa gitmesin diye, inandığı ve güvendiği partilerden yüz çevirmek zorunda kaldı. Taraflar arasında geçen bu konuşma Türkiye’de vatandaşın gazeteler ve anket şirketleri tarafından nasıl yönlendirildiğini ve oyların ahlâksızca nasıl yönlendirildiğini gözler önüne serdi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi Hükümetin medya organları üzerindeki yönlendirme ve baskı faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Bir gazetenin, kamuoyu araştırma şirketine yaptırdığı anketi beğenmeyen Başbakanın anketin değiştirilerek yayınlanmasını istediği ortaya çıktı. Anket üzerinde yaptığı manipülasyonla algı operasyonu yapan Hükümet’in bu girişimi, basın yayı organlarında yayınlanan anketlerin güvenirliğini sorgulanır hale getirdi.

O Partiden Al, Bu Partiye Ver

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan konuşmalar, ilginç iddiaları gündeme taşıyor: Kamuoyu araştırmaları yapan  bir şirketin ulusal bir gazete için yaptığı anket, yayınlanmadan önce söz konusu gazetenin iki tepe ismi  tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunuluyor. Anketi Başbakan’la birlikte değerlendiren gazetenin yetkililerinden biri  diğerini arayarak, Erdoğan’ın bu haliyle anketin gazetede yayınlanmasını istemediğini söylüyor. Bunun üzerine söz konusu gazetenin iki yöneticisi aralarında yaptığı görüşmelerde bir partinin oylarının ankette düşük göründüğünü, başka bir partinin oylarından alınacak 3 puanın bu partinin oylarına yazılabileceğini söylüyor. Bu teklifi telefonla Bilal Erdoğan bildiren gazete yöneticileri, Bilal Erdoğan’ın Başbakan’la görüşmesini istiyor. Başbakan Erdoğan, oyların kaydırılarak anket üzerinde manipülasyon yapılmasına onay verince anket gazetede yayımlanıyor.

Hizmette sınır yok

Devlet televizyonu bütün kanalları ve radyo istasyonlarıyla size hizmet ediyor.

Özel televizyonların büyük bir kısmı emrinize amade.

12 gazete ile birlikte seçimlere hazırlanıyorsunuz.

Televizyonlar her dakika sizi veriyor, gazeteler sizin için ortak manşetler atıyor.

Haber ajansları her türlü lojistik desteği sağlıyor.

Medya topyekûn sizi parlatıyor. Aksi bir durum mu var! Ya ihaleler konuşuyor ya da bir talimatla manşetler atılıyor, yazarlar kovuluyor, alt yazılar değişiyor.

Başta Saadet Partisi olmak üzere Meclis dışındaki siyasi partilere kesin ambargolar var.

Valiler, kaymakamlar  adeta AKP’nin il başkanı, ilçe başkanı gibi çalışıyor.

AKP’li belediyeler bütün kaynaklarını seçim propagandası için seferber ediyor.

Hazine yardımı “kurdun taksimi” gibi; üç siyasi partiyi besliyor. Trilyonluk bütçelerle sahne alıp har vurup savuruyorsunuz.

Seçim  barajlarını yıllardır “koz” olarak kullanmaya devam ediyorsunuz.

Müteahhit himmetleri, işadamlarının gönüllü(!) destekleri en büyük seçim yatırımı. Zira aday olmak için aday adaylarının harcadığı paralar bile bir beldeyi şahlandırır cinsten.

Bütün şehirlerdeki panolar, billboardlar sizin…

Buna rağmen, yapılan anketlere dahi müdahale edilerek, algıları esir ediyor; “milli iradeye” gayr-i ahlâki  bir şekilde operasyonlar yapıyorsunuz.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07