www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ARABA FİYATINA KUŞ

ARABA FİYATINA KUŞ

Çeltikçi köyünde 40 yıldır kuşçuluk yapan İbrahim Ildırel'in 25 güvercini bulunan kümesi, bir servet değerinde. Bursa Oynarı diye bilinen ve özel bir ırk olan güvercinlere değer biçilemiyor. Meraklılarına ve ırkı devam ettirmek isteyenlere 10-15 bin TL'de

Daha önce arabaya karşılık kuş takaslarına şahit olmuştuk. O özel ırklardan biri olan ve Bursa oynarı diye bilinen güvercinler, Çeltikçi köyünde 40 yıldır kuşçuluk yapan İbrahim Ilderl’in kümesini süslüyor. 25 adet güvercinine çocukları gibi bakan İbrahim Ildırel, kuşlarına fiyat biçemiyor. 100 yıllık bir ırk olan Bursa oynarlarının ırkını bozmak istemeyen Ildırel, “Eğer kendim gibi meraklısını ve ırkı sürdürecek birini bulursam, tanesini 10 bin TL’den satarım” diyor.

 

SUÇLU OLUP ARKAMA BAKMAKTANSA, KUŞÇU OLUR HAVAYA BAKARIM

Çeltikçi köyünde tanesi en az 10-15 bin TL değerinde olan 25 güvercini ile köyün kuşçusu unvanına da sahip olan Ildırel, servet değerindeki kümesini ve kuşlarını gazetecilere açtı. Kuşlarının maharetlerini ve neden özel bir ırk olduklarını anlatan Ildırel, “Suçlu olup arkama bakmaktansa, kuşçu olup havaya bakmayı tercih ederim” diyerek kuşçuluğun önemine de vurgu yaptı.

 

40 YILDIR BURSA OYNARI BAKIYOR

Çeltikçi köyünün kuşçusu İbrahim Ildırel, bu değerli kuşların Bursa oynarı diye bilinen tür olduğunu söyledi. 40 yıldan beri Bursa oynarı ırkından kuşlara baktıklarını belirten Ildırel, “Aşağı yukarı 100 yıllık bir ırk. Daha önce meraklı ağabeylerimiz getirmişler ve biz de bu ırkı devam ettiriyoruz. Bursa’nın tescilli bir kuşudur bu. İstanbul’daki dernekler de bunu gelip inceleyip tescillediler. Bunları diğer kuşlarla eşleştirme imkanı yok. Mümkün olduğu kadar ırkın devamını sağlayıp çarpık ilişkilerden koruyoruz” dedi.

 

DEĞER BİÇMEK MÜMKÜN DEĞİL

Kuşların ekonomik değerini tartışmanın mümkün olmayacağını da ifade eden İbrahim Ildırel, “Bu merakla ilgili bir şey. Kantarı yok. 10 bin TL’ye de satılır, bir arabayla takasta yapılır. Meraklı olmayan bir insan bunun ne değerde olduğunu bilemez. Böyle takaslar zaman zaman olmuştur. Benim yaşım 54, 40 yıldır bilinçli olarak bu işle uğraşıyorum. Bunun dışında farklı kuşlar bakmayı da düşündük, ama en büyük tadı bunlardan aldık. Orijinal yaşmaklı kuşların devamı bunlar” diye konuştu.

 

MERAKLISINA 10 BİN TL

Kuşlarına fiyat biçemeyeceğini, ancak ırkın devam etmesi için eğer çok meraklısını bulursa tanesini 10 bin TL’ye satacağını ifade eden Ildırel, “Ailemde ve çocuklarımda kuş merakı yok. Onların da kuşçu olmasını istedim, ama olmadı. Ben suçlu olup arkama bakmaktansa, kuşçu olup havaya bakmayı tercih ederim” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19