Aracıların Azaltılması Çiftçiyi Kalkındırır

Aracıların Azaltılması Çiftçiyi Kalkındırır

Tarladan pazara gelen süreçte yaşanan yüksek fiyat değişikliği ile ilgili konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, devletin finans desteğinin ve aracılara yönelik yapacağı çalışmaların çiftçiye milat yaşatabileceğini ifade etti.

Çalışma kapsamında daha ürünler dikilmeden çiftçiye para vererek, bunu satın alan ve ürünün fiyatını kendi belirleyen aracılara bütünüyle sistemden el çektirilecek. Buradaki finansman açığı birlik ve kooperatifler aracılığıyla karşılanacak. Bu birlikler vasıtasıyla çiftçiye kredi muslukları sonuna kadar açılacak. Üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin kısaltılarak, sektördeki aracıların azaltılmasını ve fiyatların düşürülmesini sağlayıcı düzenlemeler kapsamında üreticiler ve üretici örgütlerinin piyasada etkin bir şekilde yer alabilmesini teminen vergisel avantajlar da sağlanacak. Burada bir takım teşvik mekanizmaları da hayata geçirilecek. Tüketici aynı anda ürünün tarla çıkış fiyatı ve satış fiyatını görebilecek. Yanlış hasat, nakliye ve paketleme uygulamaları da bitirilecek. Bu konuda standartlar getirilecek.

MİLAT OLUR

Uygulamayla ilgili bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Böyle bir çalışma olursa bu çiftçimiz için bir milat olur. Çiftçimiz genelde kış sezonunda borçlanıyor. Sözleşme yapıyor, avans alıyor. Daha ürünün fiyatı belli değilken, tabiri caizse çiftçimizin başı kıştan kopuyor. Eğer böyle bir uygulama hayata geçerse, gerçekten bir milat olur. Ve bu süre içinde çiftçi desteklenirse, ürünün yetişme zamanına kadar devlet finans desteği verirse çiftçi için güzel olur. Mesela kiraz oluyor. Artık satış zamanı geldiğinde kiraz 6 lira. Ama tüccarlar anlaşıp, İnegöl´e gelmiyor ve kiraz düşüyor 3 liraya. Asıl devlet bu zamanda da devreye girecek. Ürünün fiyatını düşürtüp, çiftçiyi ezdirmeyecek. Bu sadece kirazda değil, birçok üründe geçerli bir durum? dedi.

TEREDDÜTTE OLANLAR AY SONUNU BEKLESİN

Uzun zamandır pancarla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Çelik, ?Son zamanlarda buna hız verdik. Yenişehir ve İnegöl olarak Susurluk Şeker Fabrikalarına 120 bin ton ürün taahhüdünde bulunarak, evrakımızı teslim ettik. Bu ayın sonuna kadar çiftçilerimiz pancar ekimiyle ilgili tereddütte düşüyorlarsa, bu ayın sonuna kadar beklesinler. Ocak ayı sonuna kadar verdiğimiz mücadelenin sonucu ortaya çıkacak. Çiftçilerimiz ürün planlaması yapmasın. Ay sonuna kadar beklesinler? dedi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68