ARAZİ SAHİBİ KÖYLÜLER İSYANDA

ARAZİ SAHİBİ KÖYLÜLER İSYANDA

Oylat güzergâhında yapılacak turistlik yolla ilgili başlatılan kamulaştırma çalışmaları Hilmiye Köylülerini memnun etmedi. Arazi sahibi köylüler, “Devlet istimlak ediyor, köylü infilak ediyor. Bir şeyin ederi vardır. Fiyatlar düşük. Bu kadar düşük

Bursa Valisi Şahadettin Harput tarafından duyurulan ve Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan 11 kilometrelik Oylat Turistlik yol çalışması kapsamında Hilmiye Köyünde yapılacak olan kamulaştırmalar çerçevesinde önceki gün Belediye Meclis toplantı salonunda köy sakinleri ile kamulaştırma görüşmeleri yapıldı.

 

Yapılan kamulaştırma görüşmeleri esnasında köylüler, evlerine karşılık teklif edilen kamulaştırma bedellerinin çok az olduğunu savunarak, yetkililere tepki gösterdiler. Yapılan görüşmeler sonunda köy sakinleri bu rakamlar ile anlaşmayacaklarını ifade ederek, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını ifade ettiler.

Köyün İçiyle Dışı Aynı Fiyat

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran köylüler; “Valimizin talimatı var. Valimiz `Burası turizm bölgesi kimse mağdur olmayacak, hakkınızı alacaksınız` dedi. Metrekaresine 7 lira veriyorlar. Hakkımız bu mu? Gelen evraklarda turizm yolu çalışması deniliyor ama köylüye verilen para tarım arazisi parası. Hem turistik yol yapacaksın, hem de tarım arazisi fiyatından ücret vereceksin. Köyün içiyle dışı aynı fiyat.” dediler.

Düşük Fiyatla Devlet Bizden Arazi Alamaz

Kamulaştırmalar kapsamında devletin metrekareye 10 lira verip yerlerini almak istediğini dile getiren köylüler, “Devlet istimlak ediyor, köylü infilak ediyor. Bir şeyin ederi vardır. Turistik bölgede alınabilecek fiyatların 50`de biri fiyatları veriyor. Fiyatlar düşük. Bu kadar düşük fiyatlarla devletin orada arazi alması mümkün değil.” şeklinde konuştular.

Köyün Tamamı Mağdur Durumda

Teklif edilen fiyatların komik olduğunu öne süren köylüler, “Oylat turistik bölgesi bizim köyümüzün mücavir alanındadır. Bizim köye ait bir bölge. Böyle bir yerde bir binanın ederi, yüz binlerle ölçülürken, 5 bin lira teklif edilmesi çok komik. 5 bin liraya evin enkazını kaldıramazsınız. Köyün yerleşim planı dere kenarı, yol ve evler. Evleri yıktığımız da yerine yeni evler yapamayacağız. Köylü mağdur oluyor. Başka arazilerimiz yok. Bu gün herhangi birine arazi satsan, metrekaresi bin liradan aşağı satamazsın. Köyün tamamı mağdur durumdadır. Ev yapacak yerimiz kalmayacak.” diye konuştular.

Ak Partiye Oy Verdim Pişmanım

Mağdur olduklarını ifade eden köylüler, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. AK Partiye oy verdiğini dile getiren bir köylü ise, “AK Partiye oy verdim şimdi pişmanım. Köyümüzü terk etmemizi istiyorlar.” dedi.



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50