www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Arı ölümlerinin sebebi korsan ilaçlar

Arı ölümlerinin sebebi korsan ilaçlar

İnegöl´de gerçekleşen arı ölümlerinin korsan ilaçlardan kaynaklandığı iddia edildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, ?Ruhsatsız ilaçların kullanılması ve zamansız ilaçlama yapılması sonucu İnegöl´de arı ölümleri gerçekleşiyor. Petek başına arılarda yanlış ilaç kullanımı yüzünden yüzde 30 azalma oldu? dedi.

Yüzde 30 Gibi Bir Arı Ölümü Gerçekleşmiş Gibi Görünüyor

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; ?Zirai ilaçların kullanımı başlamadan önce 7 çerçeve olan peteklerimiz, ilaç kullanımı başlamasıyla birlikte şuanda 4 çerçeveye düşmüş durumda. Ortalama yüzde 30 gibi bir arı ölümü gerçekleşmiş gibi görünüyor. Çiftçilerimiz ilaçlamaları uygun saatlerde yapsalar bu sorunun önüne geçmiş olacağız. Ama maalesef herkes aynı şekilde duyarlı olmuyor. Sabah erken saatlerde çiçek toplamaya çıkan arılarımız çiçek toplarken çiftçilerimiz tarafından sıkılan ilaçlarla birlikte telef oluyor. Ben şahsım adına çiftçilerimizden şunu rica ediyorum lütfen sabah erken saatlerde ilaçlama yapmayın arıların daha seyrek olduğu öğlenden sonraki saatlerde ilaçlamalarınızı yapın. Ayrıca bu ilaçların ruhsatlı ilaç olup olmadığına da dikkat etmeleri gerekiyor. Ruhsatlı olan ilaçlar arılara korsan ilaçlardan daha az zarar veriyor. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını istiyorum. Arıcılar çiftçiler için var. Çiftçilerin bize sahip çıkması gerekiyor. Bizim en yakın dostlarımız çiftçilerdir. Çiftçiler bizde sahip çıkarlarsa bizde onlar için çaba sarf ederiz? diye konuştu.

Korsan ilaçları almayın

Soylu konuşmasına şöyle devam etti; ?Zirai ilaçlara uğramayan arılarımız ise 10 çerçeve civarında güçlü bir şekilde duruyor. Çiftçilerimizle ortak çalışırsak arılarımızın daha sağlıklı yaşamasını sağlarız.  Arılara dokunmayan ilaçlar birkaç kuruş daha pahalı diye çiftçilerimiz bu ruhsatsız korsan ilaçları almaktan vazgeçsinler ve doğanın dengeli bir şekilde idam etmesi için bizlere bu konuda destek versinler istiyoruz. İlçe ve il tarımın bu ilaç satan firmaları daha sık denetlemeleri gerekiyor ki bu korsan ilaçların önüne geçelim? diyerek sözlerini bitirdi.

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02