Armut Fiyatları Üzdü

Armut Fiyatları Üzdü

Son yıllarda tarımsal alanda ciddi gelişim kat eden İnegöl´de armut hasadı başladı. İnegöllü çiftçiler, rekolteden gülerken, fiyatlardan dert yandı.

İnegöl´den ülkenin çeşitli illerine gönderilen Santa Maria cinsi armudun hasadı başladı.

FİYATLAR ÇOK ÜZDÜ

Çeltikçi Mahallesi´nde bin 200 dönümlük alanda üretimi yapılan armut rekoltede üreticiyi sevindirdi. Çeltikçi Mahallesi Muhtarı ve armut üreticisi Rıdvan Uslu, rekoltenin bu sene oldukça iyi olduğunu fakat fiyatların istenilen seviyede olmadığını ifade etti. Uslu, ?Bu sene Allah bize 1´e 5 armut verirken, fiyatlar çok üzdü.? Dedi.

YAĞIŞLAR REKOLTEYİ ARTIRDI

İnegöl´ün meyvecilikte öne çıkan bir yerleşim yeri olduğunu belirten Uslu, ?Çeltikçi Mahallemizde armut hasadımız başladı. Bu seneki yağışların bol olması rekoltemizi artırdı. Yüzde 10 oranında bir rekolte artışı var. Aynı zamanda kalite konusunda üst düzeydeyiz? dedi.

FİYATLAR MALİYETİ KARŞILAMIYOR

Rekoltenin sevindirdiğini fakat fiyatların çiftçinin yüzünü güldürmediğinin altını çizen Uslu, ?Fiyatlar çiftçinin maliyetini karşılamıyor. Kilosunu 1,2 ila 1,6 TL arasında satmak zorunda kalıyoruz. İlaç, gübre ve mazot parasını ancak karşılar gibi duruyor. Buna da şükürler olsun. Çiftçiler olarak şükretmesini bilen insanlarız? şeklinde konuştu.

4 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Çeltikçi Mahallesinde bin 200 dönüm alanda armut üretiminin yapıldığını aktaran Uslu, ?Her dönümden ortalama 3 ton armut alırsak bu seneki rekoltemiz 4 bin ton civarında olur. Rekoltemiz Allah´a şükür iyi. Yağışlar iyi geldi? diye konuştu.

RÜZGÂR ZARARA UĞRATTI

Uslu, geçtiğimiz hafta yaşanan şiddetli rüzgârın armut üretimine yüzde 5 ila 10 arasında bir zarar verdiğini söyledi.

İHRACAT OLUMSUZ ETKİLENDİ

Avrupa´da yaşanan bazı sorunların armut ihracatına olumsuz etki sağladığına dikkat çeken Uslu, ?Geçtiğimiz yıllarda Rusya´ya armut ihracatı yapardık. Son 3 yıldan yapamıyoruz. Bu yıl ihracatın olmasını bekliyoruz. İhracat olması da biz Allah´a şükreden çiftçileriz. Görelim Mevla´m neylerse güzel eyler? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68