Armut ağacı şaşırttı

Armut ağacı şaşırttı

Kestel’e bağlı kırsal Babasultan Mahallesinde, bir armut ağacının sonbaharda ikinci kez çiçek açıp meyve vermesi vatandaşları şaşkına çevirdi.

Kırsal Babasultan Mahallesi’nde üretimi yapılan Santa Maria Armudu, yaz meyvesi olmasına rağmen Kasım ayında ikinci kez çiçek açtı. Aralık ayının sonlarına doğru meyve veren ağaç, şaşkınlık yarattı. Bu durum hava değerlerinin normalin üzerinde seyretmesine bağlandı.

Daha önce bölgede, kış armutları dışında bu aylarda meyve veren armut görmediklerini belirten köylüler, durumu değişen iklim koşullarına bağladı.

İLK MEYVELERİNİ YAZ AYLARINDA YEDİK

Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan mahalle sakini Mehmet Efe, “ Bu armudun ilk meyvelerini yaz aylarında yedik. Kasım ayında armut ağacının dallarında yeni açan çiçekleri görünce, belki yalancı çiçektir bu aylarda meyve olmaz diye düşündüm. Zaman geçtikçe armutlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Armut ağacının bazı dallarında halen çiçek mevcutken, bazı dallarında ise irili ufaklı armutlar büyümeye devam ediyor. Biz mahalle sakinleri olarak bu durumu havaların soğumamasına bağladık” ifadelerini kullandı.

BİTKİLER FİZYOLOJİK BOZUKLUKLAR GÖSTERİYOR

Tabiatın dengesinin insanlar tarafından bozulduğunu belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Son yıllarda hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla hava sıcaklıkları düşmeyince kış dönemine girmesi gereken bitkiler, fizyolojik bozukluklar gösterebiliyor. Bu durum da bunun örneklerinden biri. Çiftçilerin de bu konu ile alakalı alacak bir önlemi zaten bulunmamakta” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68