ARTIK USTALARIN SÖZÜ GEÇİYOR

ARTIK USTALARIN SÖZÜ GEÇİYOR

Mobilya sanayisinde artık patronun değil, ustanın sözü geçiyor. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan İnegöl Mobilya sanayisi, ustaların değerini arttırdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Kalifiye eleman sıkıntısı

Mobilya sanayisinde patronların sözünün geçtiği dönem sona erdi. Kalifiye eleman sıkıntısı ustaların değerini arttırırken, bu durum firmalar arasında etik olmayan şekilde eleman transferini de patlattı. Özellikle yaz dönemlerinde yüksek maaşla personel transferleri yapıldığı belirtildi.

YÜKSEK MAAŞLAR TEKLİF EDİLİYOR

Yapılan personel transferleri hakkında açıklamalarda bulunan Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, vasıflı eleman yetersizliğinden dolayı İnegöl’de özellikle yaz aylarında firmalar arasında uygun olmayan şekilde eleman transferinin görüldüğünü söyledi. Bir firmada çalışan kişiye aldığı maaşın üzerinde maaş teklif edilerek kişinin çalıştığı firmaların zor durumda bırakıldıklarını belirten Başkan Ayhan, “Giden kişi de zor durumda kalıyor aslında. Verilen ücret sadece yaz dönemi için öngörülüyor. İnegöl’deki firmalarımızın bunun önüne geçmesi lazım. Bu sorunu ancak kendi içimizde çözebiliriz” dedi.

İŞÇİLERE TAVİZ VERİLMEK ZORUNDA KALINIYOR

Bu sorunun önüne geçmek için referans sistemini tam anlamıyla uygulamak gerektiğine de dikkat çeken Ayhan, “İş için başvuru yapılıyorsa, kesinlikle referans istenmeli. Daha önce çalıştığı yerle irtibata geçilip bilgi almalı. Bu yapılabilirse, birçok şeyin önüne geçilebilir. Kendi işini görebilmek için karşıdaki firmayı zor durumda bırakmak çok yakışıksız bir hareket. Devamlı çalışan kişilere taviz verilmek zorunda kalınıyor. Maaşlar yükseliyor, işe saatinde gelmediğinde, işine sahip çıkmadığında taviz verilmek zorunda kalınıyor. Bu hem işverene zarar, hem çağıran firmaya, hem de işçiye zarar. Bu durumda işçi kafasını işine veremiyor, işveren de o elemandan verimli bir şekilde faydalanamıyor” açıklamalarında bulundu.

ELEMAN ÇOK DEĞERLİ HALE GELDİ

Mobilya sanayisinde elemanın çok değerli hale geldiğini ifade eden Özcan Ayhan, şöyle devam etti: “Firmalar arasında kesinlikle uygunsuz transferler yapılmamalı ve referans alınmadan işe alım yapılmamalı. Bu sıkıntının en büyük sebebi, kalifiye eleman sıkıntısı. Yaz dönemlerinde yerel basında, radyolarda en çok yayınlanan reklamlar eleman ilanları. Arandığı için de eleman, mobilya sanayisinde değerli bir duruma geldi. Değerli duruma gelip biz haklarını almamasında yana değiliz. Ama çalıştıkları işyerlerine sahip çıksınlar. Belki kısa bir dönem için 100-150 lira fazla para kazanacak, ama gittiği firmada sezon bitince kışın çalışma garantiniz yok. Firmalarımızı korurken, bizim çalışanlarımızı da korumamız lazım. Personel transferlerinde firmaların irtibatta olması lazım. Böylece taşlar yerine oturabilir.”



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07