www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Aşırı hareketli ve sabırsız çocuklara dikkat

Aşırı hareketli ve sabırsız çocuklara dikkat

Aşırı hareketli ve sabırsız çocuklara dikkat

Özel Hayat Tıp Merkezi Klinik Psikoloğu Bengisu Binay, 7-14 yaş aralığındaki çocukları ve velilerini dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda bilgilendirdi.
Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Özel Hayat Tıp Merkezi ile İmza Akademi işbirliğinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşan Klinik Psikoloğu Bengisu Binay, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellemeye yönelik denetim eksikliği nedeniyle davranışlarda ya da bilişte ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluktur” dedi. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun aileyi, okulu ve toplumu ilgilendiren yönleriyle ve geniş anlamıyla bir eğitim ve öğretim sorunu olduğunu, belirten Klinik Psikolog Bengisu Binay, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuğun hareketliği aşırıdır ve yaşıtlarıyla kıyaslandığında farklılık hemen anlaşılır. Genellikle bu çocuklar bir motor tarafından sürülüyormuş gibi sürekli hareket halindedirler. Sabırsızlıkları, sırasını beklemekte güçlük çekmeleri ve yönergeleri dinlemeleri tipik özellikleridir. Kendisi ve çevresindekiler için zararlı olabilecek fevri hareketleri ve sınır tanımadaki zorlukları davranış sorunlarının ilk habercileri gibidir” şeklinde konuştu.
“Oyuncaklardan sıkılıp parçalamayı tercih ederler”
Özel Hayat Tıp Merkezi Klinik Psikoloğu Bengisu Binay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocukta dikkat kusuru özellikle eğitim hayatının başlamasıyla bariz hale gelir. Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve bıkan bu çocuklar, oyuncaklardan dahi sıkılıp kısa bir süre sonra onları parçalamayı tercih ederler. Okulun başlamasıyla birlikte öğrenmeye karşı ilgisizdirler. Tabi ki kişinin aile içinde yaşadığı durumlar da dikkat eksikliğini arttırabilir. Ergenlik döneminde ise okul başarısızlığı yanında davranış sorunları ve aileye karşı gelişen tavır gözlenir. Ergenlikte aşırı hareketsizlik azalır ve yerine çabuk sıkılma ve dikkat kusuru bariz olur. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık rastlanır. Erkek çocuklarda genellikle hiperaktivite ve impulsivite belirtileri ön planda iken, kız çocuklarında daha çok dikkat eksikliği barizdir.”
Tedavi için işbirliği şart
Hiperaktivite tedavisinde aile okul ve hekim işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Binay, “Tedavinin ilk şartı, aile, okul ve hekim, psikolog arasındaki sıkı işbirliğidir. Çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite evde olduğu kadar okulda da sorun yaşanmasına neden olur. Öğrenmeyle ilgili sorunlar yanında arkadaş ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve kurallara uyma güçlüğü aile ve okulun ortak ve sağlıklı yaklaşımlarıyla aşılabilir. Öncelikle ailenin hiperaktivite hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü çocukta var olan sorunların nedenlerini başka yerlerde aramak, çözüm üretmeyi engellediğigibi, telafisi mümkün olmayan yanlış yaklaşımlar sergilenmesine neden olacaktır. Çocukla olan ilişkimizi düzenleyebilmek için dikkat eksikliği belirtilerini yanlış yorumlamamak gerekir” dedi.


  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19