Asırlık Çınar Hüseyin Dede

Asırlık Çınar Hüseyin Dede

Turgutalp Mahallesinde oğlu gelini ve torunları ile birlikte yaşayan Hüseyin Koman, 105 yaşında, dimdik ayakta. 19 torunu bulunan asırlık çınar Hüseyin dede tarihe adeta tanıklık etti.

105 yıllık ömrüne 2 Dünya Savaşı, 2 Padişah, 25 Başbakan, 11 Cumhurbaşkanı, 3 darbe ve 5 ekonomik kriz sığdıran Hüseyin Koman, zamanın canlı tanıkları arasında yerini alıyor. Turgutalp Mahallesi Zambak Sokakta oğlu, gelini ve torunları ile yaşayan 105 yıllık çınar Hüseyin dede, hayatında hiç sigara içmediğini dile getirdi.

 

Duyma zorluğu dışında sağlık sorunu olmayan 105`lik ihtiyar delikanlı Hüseyin Koman, gençlere taş çıkartacak dinç hareketleriyle de dikkat çekiyor. Etrafına adeta neşe ve gülücük dağıtan Hüseyin dede, son yıllarda çektiği işitme zorluğu ve az da olsa hafıza kaybı yüzünden yaşadıklarını yeterince hatırlayamıyor.

 

Babasının da 110 yaşında vefat ettiğini anlatan Hüseyin dede, bu yaşa gelmesini doğal gıdalar tüketmesine bağlarken, uzun yıllar doğduğu köy olan Kavlatan köyünde yaşadığını söyledi.

 

Bayburt iline bağlı Aydıntepe ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Hüseyin dede, 6 yıl önce geldiği İnegöl’de oğlu İsmet Koman’ın yanında yaşıyor. Babasının muhtar olduğunu dile getiren Hüseyin dede, “Eskiden yağa, peynire ve yoğurda para vermezdik. Babam köyde 30 yıllık muhtarlık yaptı. O dönemde köyümüze gelen Türk askerleri bizim evde yatardı. Gençlere tavsiyem küçükleri sevsinler, büyüklerine de hürmet göstersinler.” dedi.

 

Süt ve süt ürünlerini bol bol tükettiğini ve 105 yıllık yaşantısı süresince önemli bir hastalık geçirmediğini kaydeden 105 yıllık çınar Hüseyin dede, “105 yıllık hayatımda önemli bir ameliyat yada hastalık geçirmedim. Merdivenleri tek başıma çıkıyorum ve kendi ihtiyaçlarımı kendim karşılayabiliyorum.” dedi.

 

2 oğlan ve 2 kız babası olan asırlık çınar Hüseyin dede, 4 yıl askerlik yaptığını ve askerde nalbantçılık yaptığını anlatarak şunları söyledi; “Bizim dönemimizde o zaman araba yoktu. Atlar kullanılırdı. Bende askerde nalbantçılık yaptım. Askerlerin ayaklarına nal çakıyordum.”

 

Asırlık çınar Hüseyin dedenin oğlu İsmet Koman ise babasının kendilerine köylerine gelen Rus askerleri ile dedesinin arasında geçen anıları anlattığını söyledi. Kendisine ait ekmek fırınına babasının baston kullanmadan geldiğini ifade eden İsmet Koman, babasının dişlerinin kendi dişleri olduğunu ve babasının ciddi bir hastalık yada ameliyat geçirmediğini aktardı.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68