www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

?ASLA UNUTMA, ASLA AFFETME ?

?ASLA UNUTMA, ASLA AFFETME ?

İNBOSDER İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Kozan, 20´nci yüzyılın en büyük insanlık ayıbı Srebrenıtsa Soykırımı´nın 23.ncü Yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

11 Temmuz, Avrupa´nın gözü önünde Birleşmiş Milletler´in Güvenli Bölge ilân ettiği mahalde                  8.372 Boşnağın topluca katledildiği 20.nci yüzyılın en büyük insanlık ayıbı Srebrenıtsa Soykırımı´nın 23.ncü Yıldönümü?                                                                                                                                         

Srebrenıtsa Soykırımı´nın 23. Yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan İNBOSDER Başkanı Selahattin Kozan, şunları söyledi. Ratko Mladiç, soykırım öncesi,11 Temmuz´da şu sözleri söylemiştir: "Büyük Sırp Kutsal Günü´nün arifesindeyiz. Bu şehri, Sırp milletine armağan ediyoruz. Türklere karşı ayaklanmamızı hatırlayarak, Müslümanlardan intikam almanın zamanı geldi." İşte bu cümle, Srebrenitsa´nın kaderini tayin eden cümledir... 8.372 sayısı ise, 12-77 yaş arası olmak üzere 8 bin 372 erkek ve sivil Boşnağın topluca katledildiği, resmi olarak bilinen kurban sayısıdır. Toplu katliama ilaveten, başta tecavüz olmak üzere kötü muameleye maruz kalan çok sayıda mağdur edilmiş kadın da söz konusdur. Bosnalı Sırp askerler, Boşnakların bazılarını, toplu infaz yerlerinde, bazılarını, yollarda, bazılarını dağlarda katliamdan kaçmak isteyenleri de çeşitli tuzaklar kurmak suretiyle hunharca katletmişlerdir. Katledilen bu masum siviller, önce toplu mezarlara gömülmüşler, daha sonra cesetler gömüldükleri yerden kepçelerle parçalanarak çıkartılmış; kimlikleri tespit edilemesin diye de sayıları ve yerleri halâ bilinmeyen diğer toplu mezarlara gömülmüşlerdir. Bugün, Srebrenitsa´daki Boşnak katliamının üzerinden tam 23 yıl geçmesine rağmen, Bosna Sırp Cumhuriyeti ile Sırbistan´daki siyasi ve sosyal çevreler, soykırımı halâ inkâr etmektedirler. Bu inkârı, bu önemsizleştirme gayretini, Sırbistan´ın yeni Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç´in ?Askerler, biraz ileri gitmişler? şeklindeki ifadesinden de görmek mümkündür.Bu, aslında, soy kırımın son halkası; yani soykırımının 8´nci aşamasıdır. ?dedi

Kozan, soykırımlarda genellikle takip edilen 8 aşama olduğuna dikkat çekerek, ?Bunlar: 1-Sınıflandırma,  2-Simgeleme,  3-Dehümanizasyon,  4-Örgütlenme,  5-Kutuplaştırma,  6-Hazırlık,  7-İmha ve  8-İnkâr´dır. Dolayısıyla hepimizin görevi, yaşananların unutulmasını engellemek ve 1995 yılındaki Srebrenitsa gerçeklerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır! Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek ve güçlendirmek üzere iki ülke arasında bir köprü oluşturan ?İNBOSDER?, SREBRENİTSA SOYKIRIMI´nı anlamlı bir protesto ile anıyor. İNBOSDER, Srebrenitsa´nın 22.nci yıldönümü nedeniyle, 11 Temmuz 2018 Çarşamba günü Saat 16.00 ile 20.00 arası 15 Temmuz Özgürlük Meydanı-Sani Konukoğlu Camii önünde SREBRENITSA´yı Asla unutma!, Asla affetme! protestosu ile hafızaları bir kez daha tazeleyecek. Unutulmaması gereken: 2.nci Dünya Savaşı´ndan sonra Avrupa´da yaşanmış en büyük soykırım Srebrenıtsa Soykırımı için: (BM) Birleşmiş Milletler tarafından korunması gereken Srebrenitsa ve çevresindeki 8 binden fazla Müslüman erkek ve çocuğun, Temmuz 1995´te sistematik biçimde hunharca katledildiğidir. Bugün için, Srebrenitsa ve çevresindeki 8 bin 372 Müslüman erkek ve çocuktan, bugüne kadar ulaşılmış ve defnedilmiş olmasına rağmen,  3.000 den fazla kurbanın akıbeti ise, halâ meçhuldür. İşte bu yüzden, İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Derneği (İNBOSDER) ; sizleri,20´nci yüzyıl Avrupa´sının göbeğinde işlenmiş bu soykırıma karşı duyarlı olmaya davet ediyor...Ve diyor ki: İnsanlığın ortak ayıbı olan ?Srebrenitsa Soykırımı? sonsuza kadar unutulmasın! 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00