www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ATATÜRK BULVARI ÇİFT YÖN MÜ OLUYOR?

ATATÜRK BULVARI ÇİFT YÖN MÜ OLUYOR?

Trafik mastır planı çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, Atatürk Bulvarı’nın yeniden çift yön olması gündeme geldi.

TEK YÖN GEREKSİZ TRAFİK YARATIYOR

■Trafik mastır planı çalışmasını yürüten Şehir Plancısı Mehmet Arslantürk, “Tek yön uygulaması İnegöl’de gereksiz bir trafik yaratıyor. Atatürk Bulvarı çift yön yapılarak, yayaların rahatlıkla geçebilecekleri düzenleme yapılacak. En baştan beri böyle karar verdik” dedi.

 

AKTAŞ KARARSIZ

■İnegöl Belediye Başkanı Aktaş ise, Atatürk Bulvarını çift yön yapmak bize ne getirir ne götürür ona da bakmak lazım. Eğer çift yön olması bir şeyler getiriyor, tek yön olması bir şeyler götürüyorsa evet deriz.”diye konuştu.

----------------------

İnegöl’ün en önemli sorunlarından biri olan trafik, İnegöl Belediyesi tarafından yaptırılan ‘Trafik Mastır Planı’ ile sona erecek. Yaklaşık 2 yıl sürecek olan Trafik Mastır Planı uygulamaları ilk adım olarak kavşaklarda başlarken, konu hakkında dün de geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya; Kaymakam Aziz İnci, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, Turgay Yel, Sabri Günaydın ve Gülhan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Emniyet Müdürü Murat Sevinç’in yanı sıra, İNULAŞ yetkilileri ve Taksiciler Kooperatifi yönetimi ile 39 nolu taşıyıcılar kooperatifi Başkanı Yusuf Ziya Özbek de katıldı.

 

TOPLU TAŞIMAYI KULLANMAYAN, TRAFİKTEN ŞİKÂYET EDEMEZ

Sani Konukoğlu Konferans salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Fen İşleri Müdürü Sabri Şen, kentlerin büyümesi ile ortaya çıkan sorunlardan birinin, kent içerisinde yaşanan trafik karmaşası olduğuna değindi. Kent nüfusundaki artışa göre trafikteki alışkanlıklarda ve kent trafiğinin altyapısında köklü değişiklikler yapılması gerektiğine vurgu yapan Şen; “Dünyada ilk metroların yapılması, toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve özel araçların kent merkezlerine girmesinde alınan caydırıcı önlemler, bu değişikliklerin başlıcalarıdır. Kusursuz bir şehir planlaması yapılmadıkça ve özel araç hastalığından kurtulmadıkça trafik sorununa çözüm bulunması neredeyse imkânsızdır. Çok merkezli kentsel gelişmeye ve doğrultuda planlamaya ihtiyacımız var. Bir de çok iyi planlanan ve uygulanan toplu taşıma sistemine. İyi bir toplu taşıma sistemi, kısa dönemde trafik tıkanıklığını gideremez. Ama iyi bir toplu taşıma sistemi insanların bir noktadan bir noktaya, zamanında ve konforlu bir şekilde ulaşımını sağlar. Toplu taşımayı kullanmayı tercih etmeyen veya özel araçlarını kullanmaktan vazgeçmeyen kişilerin, toplu taşımadan şikâyet etmeye hakları yoktur. Bilindiği üzere İnegöl’de toplu taşıma sistemi kurulmuş ve yürütülmektedir. İnegöl ölçeğinde başlattığımız trafik mastır planı kapsamında birinci adımımız olarak yolların ayrımları olan kavşakların geometrik yapılarının iyileştirilmesi çalışmalarıdır. İkinci adımımız yol yapılarında ve kesitlerinde yapacağımız iyileştirmeler olacaktır” dedi.

2 GÜN KAZA OLSA VATANDAŞ TELEFONA SARILIYOR

Sabri Şen’in konuşmasının ardından toplantı, İnegöl’deki kavşaklarda yapılacak olan uygulamalarla ilgili sunumla devam etti.

 

Sunum sonrası konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bir kavşak veya bir cadde de iki gün üst üste kaza olsa, vatandaş hemen telefon açarak, o kavşakta onlarca kaza olduğunu söyleyerek önlem alınmasını istiyor. Araştırma yapıyoruz bütün yıl o kavşakta meydana gelen kaza sayısı iki veya üç. 365 gün boyunca bir kavşakta 2 veya 3 kaza meydana gelmesi çok normal. Tabi şu da bir gerçek; İnegöl’de 50 bin civarında motorlu araç var. Bu çok anormal bir durum. Her tarafa sinyalizasyon yapılmasını istiyorlar” dedi.

 

İnegöl Emniyet Müdürü Murat Sevinç ise, trafik mastır planı ile alakalı emniyetten yardım istendiğini ifade ederek; “Bizde sokakta trafik kazalarına bakan ekiplerimizden iki arkadaşımızı, ne gibi değişiklikler yaparsak kazaları önleyebiliriz, nasıl yaparsak daha iyi randırman alırızı tespit etmek için görevlendirdik. Bende zaman zaman hocamla buluşmaya çalıştım. Bir iş birliği içerisinde çalışmaları yürütüyoruz” diye konuştu.

 

AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli de, Mehmet Arslantürk’ün sunumunda Atatürk Bulvarıyla ilgili çift yön uygulaması planladıklarını anımsatarak; “Anladığım kadarıyla Atatürk bulvarında çift yöne meyillisiniz. Ancak şuan tek yön olmasına rağmen yayalar karşıdan karşıya geçerken sıkıntı yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

“ATATÜRK BULVARINDA ÇİFT YÖN KARARI VERDİK”

Atatürk Bulvarı’nın çift yön yapılmasıyla ilgili konuşan Arslantürk, “Atatürk Bulvarına çıkıp dolaşıyorum. Sağında park, solunda park, 1 veya 1,5 şerit var kullanılan. Yazık günah. Dolayısıyla batıda ve doğuda gereksiz lüzumsuz bir trafik var. Tek yön uygulaması İnegöl’de gereksiz bir trafik yaratıyor. Tek yön çok tehlikeli bir uygulama. Tek yönde hız fazladır. Tek yönde yaya, neresi tek yön neresi çift yön bilemez. Atatürk Bulvarı çift yön yapılarak, yayaların rahatlıkla geçebilecekleri düzenleme yapılacak. Belki sarsıntılı zemin yaparız. Nasıl bir uygulama yapılacağına ilişkin tespitlerimizi daha yapacağız. Ama orta refüjle bölmeyeceğiz. Gerekirse butonlu ışıklar koyacağız. Çift yönle ilgili meyilimiz yok, en baştan beri böyle karar verdik. Ankara’dan köfte yemeğe geldiğimizde belediyenin oradan bir girdik bir daha çıkamadık. Bu bitecek artık. Tek yönü kesinlikle konut arasından çıkartacağız. Çalışmalarla ilgili 3 hafta sonra bir sunumumuz olacak. Yaptığımız çalışmaların bir simülasyonunu hazırlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

AKTAŞ ÇİFT YÖN UYGULAMASINDA KARARSIZ

Bu açıklamanın üzerine Aktaş, Atatürk Bulvarı’nın çift yön yapılmasıyla ilgili kesinleşmiş bir şey olmadığını vurguladı. “Şehri de biz tanıyoruz nihayetinde” diyen Aktaş, “Şehirle alakalı bir karar vermek durumundayız. Kasım Efendi’ye, Nuri Doğrul’a ne getirir ne götürür? Bir şehri değiştirmek çok kolay değil. Vakti zamanında ne gibi sıkıntılar yaşandığını bende çok net biliyorum. Birde Atatürk Bulvarını çift yön yapmak bize ne getirir ne götürür ona da bakmak lazım. Eğer çift yön olması bir şeyler getiriyor, tek yön olması bir şeyler götürüyorsa evet deriz” ifadelerinde bulundu.

KAYMAKAM İNCİ; İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Son olarak konuşan Kaymakam Aziz İnci ise, Arslantürk’ün tek yön uygulamalarının sakıncalı olabileceğini söylediğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Buda başka bir temele bağlı. Ama şu da var. Biz tek yönlü uygulama yaptıkça insanlar araçlarını çift yönlü park ediyor Çok enteresan. Hatta parklanmalar öyle bir hal alıyor ki, yayalar sanki yol kapalıymışçasına yolu kullanmaya başlıyorlar. Fakat çift yönlü trafikten esnaf çok yakınıyor. Çünkü araçla durabilecek bir yer pek kalmıyor. Dolayısıyla bütün bunların birlikte değerlendirileceği bir çalışma yapılmalıdır.”



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71