AVCILIK SPOR DEĞİL, CİNAYETTİR

AVCILIK SPOR DEĞİL, CİNAYETTİR

İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği ile Kent Konseyi Hayvan Hakları Koruma Grubu üyeleri, Türkiye´de gerçekleştirilen ?Av turizmine tepki gösterdiler.

 

Türkiye genelinde yapılan toplu basın açıklamasını, ilçemizde İDOHA yetkilileri üstlendi. İDOHA yetkilileri, av mevsimine tepki göstererek, hayvanlara dokunulmamasını istedi.

?ÖNCE PARASINI VER SONRA ÖLDÜR?

Hükümet konağı önünde eylem düzenleyen üyeler adına açıklama yapan İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar Ateş, ?Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ?Av Turizmi´ adı altında yaban hayvanlarının avlanması için ihaleler hazırlamıştır. Bazıları yapılan, bazıları da önümüzdeki günlerde yapılacak ihalelerle her biri 10 bin liradan; 15 ayı, 6 bin liradan 109 yaban keçisi, 5-6 bin liradan çengel boynuzlu dağ keçisi, fiyatı ve sayısı belirtilmeyen daha birçok ilde de ceylan, kızıl geyik, melez yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi çok sayıda yaban hayvanı vurulacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü hayvanların kaçak avlanmasına karşı binlerce lira ceza yazarken, parayla ruhsat alındıktan veya ihaleyi kazandıktan sonra avlanmayı teşvik etmektedir. Yani verilen mesaj şudur; ?Önce parasını ver, sonra öldür...´ Çengel boynuzlu dağ keçisi, alageyik, boz ayı, ceylan gibi hayvanların sayıları ülkenin birçok bölgesinde son derece azaldığından nesillerinin tükenmesi riskine karşı hayvanların öldürülmesi yerine üretilme için kullanılması şarttır. Ayrıca, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Madde 4.F şöyle der; Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır? dedi.

ŞİDDETLE KINIYORUZ

Bu kanunun koruyucusu durumunda olan Bakanlığın avcılık için ihaleye çıkmasını şiddetle kınadıklarının altını çizen Ateş, ?Bizler meydanlarda bu açıklamayı yapmadan önce Hayvan Hakları Konfederasyonu kurucu federasyonlarından Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Cumhuriyet Savcılığına Orman Su İşleri Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa muhalefet, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefet, Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern)´ne muhalefet, nesli tükenmekte olan hayvanların yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde devlet eliyle avlanması için ihale düzenlenmesi, dilekçe metninde yer alan diğer suçlar nedeniyle dava açılması talep edildi? şeklinde konuştu.

AVCILIK SPOR DEĞİL, CİNAYETTİR

Av turizmi adı altında yüzlerce yaban hayvanının öldürülmesini kabul etmelerinin mümkün olmayacağına dikkat çeken Ateş, ?Bu katliam ihalelerinin iptal edilmesi gerekiyor. Biz avcılığın spor olmadığı, cinayet olduğunu, tamamen ortadan kaldırılmasını talep ederken, yurt içi ve yurt dışından gelecek profesyonel katillere bunun para karşılığı yaptırılmasını kabul etmiyoruz? diye konuştu.

DEVLET KATLİAMA ÇANAK TUTUYOR

Yaşam alanları yok edildiği, avcılar tarafından katledildikleri, su kaynaklarının yok edildiği, doğa katili HES kanallarında boğuldukları yetmezmiş gibi Av Turizmi adı altında bu işi yapan şirketlere ?turistik av´ ile yaban hayvanı öldürtmesi için ihale açılmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ateş, ?Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan yaban hayatın canlı türlerinin katledilmesine seyirci kalmayacağız. Devletin nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarının öldürülmesinden kazanılacak üç beş liraya ihtiyacı varsa kendi aramızda toplayıp verelim! Av Turizmi Anayasayı, hayvanları koruma kanununu, uluslararası yasa ve sözleşmeleri hiçe saymaktır! Av turizmine hayır! Kanlı paraya hayır! Yaban hayvanlarımızın ölüm ihalesine hayır!? dedi.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07