www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Ayak uyduramayan batar

Ayak uyduramayan batar

Bağımsız Denetçi-Mali Müşavir Sebahattin Temiz, sektörlerin dönüşümü ve firmaların sürekliliği açısından dijital dönüşüm ve bütçe planlamasına dikkat çekti.

Dünyada dijital anlamda değişim devam ederken, İnegöl özelinde sektörler bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Sektörlerin dönüşüme ayak uydurabilmeleri için yapması gerekenleri Bağımsız Denetçi-Mali Müşavir Sebahattin Temiz ?e sizler için sorduk.

DİJİTAL ANLAMDA BEKA SORUNUMUZ VAR

Her sektörde dijital değişimin olduğunu ve bu değişimin devam edeceğini söyleyen Temiz, ? Biz eğer elektronik dönüşümü sektörlerimizde sağlayamazsak, dünya çapındaki dönüşümü yakalayamayız. Bu bizim açımızdan dijital anlamda bir beka sorunudur. Bizim bu dönüşümü yakalamamız lazım çünkü dünya şu anda dijitale dönüşüyor. Kendi sektörümden de örnek verecek olursam bizde de e- fatura arşivi zorunlu hale geldi? ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜME AYAK UYDURAMAYAN FİRMALAR BİTECEK

 İnegöl´deki bütün sektörlerin bu dönüşümü yakalaması gerektiğini ifade eden Temiz, ?Aksi taktirde firmaların kalkınması ve büyümesi imkansızdır. İnegöl´ün en büyük sektörlerinden biri olan mobilya sektöründe bile göreceğiz ki mobilyalar artık dijital üretilecek. Bundan kastettiğimiz şey düğmeye basınca koltuğun içinden televizyon çıkması değil, üretimdeki dijital teknolojidir. Sektörlerimiz dijital dönüşüme eğer ayak uyduramazlarsa maalesef ki biteceklerdir. Mevcut sistemde devam etmelerine artık imkân yok. Eğer siz yapmazsanız bir başkası bu işi yapacaktır ve o ayakta kalacaktır? şeklinde konuştu.

MESLEK ODALARININ EKSİĞİ VAR

Sözlerini uygulamaya geçecek olan e- fatura sistemiyle devam ettiren Temiz, ?İnegöl´de, İTSO´nun haricindeki meslek odalarının bu elektronik dönüşümü anlatmakla alakalı büyük eksiklikleri var. Kendi üyelerine e- faturanın gelmekte olduğunu, zorunlu olduğunu, vergi dairesinin alt yapısının ve mali müşavirlerin buna hazır olduğunu anlatması lazım. Bunlara karşılık anlatılmadığı için mükellefler bu duruma hazır değiller. Meslek odaların 31.12.2019 tarihine kadar e-fatura üzerine bilgilendirici seminerler yapması gerektiğine inanıyorum. E-faturaların olası hukuksuzluklar göz önünde bulunularak herkesin kendi bilgisayarı tarafından kesilmesi gerecek. Örneğin, mükellefler mali müşavirlerinin yanına gelerek fatura kesmelerini talep edecek ama bu fatura sahte belge olabilir ve devamında dava konusu yapılabilir. Mükellefiniz çıkıp benim bu faturadan haberim yok ben bunu düzenlemedim diyebilir.  Mahkeme araştırarak IP numarasına bakar ve faturanın hangi bilgisayardan düzenlendiğini bulur. Sonuç olarak siz hem sahte belge düzenlemiş olursunuz hem de bunu bir müşterinizin bilgileriyle yapmış olursunuz. Dolayısıyla birden fazla suç işlemiş olursunuz. Bunun için böyle bir risk alınmamalı. Her kuruluş kendi faturasını kendi bilgisayarı ve sistemi üzerinden kesmeli? dedi.

BÜTÇE PLANLAMASI ŞART

Son olarak firmaları bütçe planlaması hususunda uyaran Temiz, ?Şirketler uzun ömürlü kurulurlar. Şirketleri sadece kendi yaşamınız süresince planlamamalısınız çünkü şirketler sizin varisleriniz tarafından güçlü bir şekilde devam ettirilmelidir. Bunun için bütçe planlaması şarttır. Firmaya bakış algımızı değiştirip doğru dürüst iş yapmamız lazım. İşini iyi yapan şirketler piyasadan olumlu geri dönüş alırlar ve para kazanırlar. Bana göre, bir işletmenin en büyük teşviki işini iyi yapan işletmecilerden geçer.  Hedefte sadece para kazanmak varsa yaptığınız iş eksik kalabiliyor.  Tam bu noktada büyümenin değil kalkınmanın hedeflenmesi gerektiği kanaatindeyim.Kalkınmayla beraber dijital dönüşüme de ayak uydurmamız gerekiyor. Daha önce dünya devi olan bir sürü elektronik firmasının dönüşüme ayak uyduramayarak battığını hepimiz gördük. Sadece paraya odaklanıp dönüşemezsek, ne mobilya sektörü kalır ne de diğer sektörler. Sonu bir şekilde bütçe planlaması ve dijital dönüşüme çıkıyor? diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71