Ayakkabıcılık Mesleği Okutulmalı

Ayakkabıcılık Mesleği Okutulmalı

Ayakkabıcılık mesleğinin bittiğini belirten İnegöllü Ayakkabı İmalatçısı Sezai İleri, ?Meslek Liselerinde bu tür mesleki bölümlerin açılmasını istiyoruz? dedi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayakkabı İmalatçısı Sezai İleri, ?Ayakkabıcılık mesleği İnegöl´de bitmek üzere. Artık son olarak bizler kaldık. Bizlerde babadan oğula devam ettiriyoruz mesleğimizi. Mesleğimiz 1970´lerde mesçilik ile devam ediyordu, bugün 2 tane ağabeyimiz kaldı. İkiside 60 yaşın üstünde ağabeylerimiz. Şimdi ayakkabıcı olarak da 2 dükkân kaldık. İmalat olarak sıfırlamaya başladık. Mesleğimiz yavaş yavaş bitiyor. Buna bir önlem alınması gerekiyor. Baktığımız zaman esnaf odalarımızda ayakkabıcılar kalmadı, Terziler Odası ile devam ediyoruz. Bunun için gelen çırak gelmiyor, kaçıyor. Çıraklarımız kaçıyor. Okul var, şu var, bu var derken gidiyorlar. Genel olarak Esnaf ve Sanatkârlar Odasınaşunu da söylüyoruz, bu işler ile ilgili keşke bir okulumuz olsa da bizde yardımcı olsak. Bu meslek Peygamber Efendimizden gelen bir meslek... Hz. İbrahim´den gelen meslekler. İnegöl gibi 300 bin nüfuslu bir ilçede bitmesi hepimizi üzüyor. İnegöl´e baktığımız zaman potansiyel yüzde 70´i mobilya sektörüne bağlı. Ama tek mobilyacılık ile değil İnegöl´ün bu meslek açısından, aşçılık, terzilik açısından bir adım atılması lazım. Çünkü her gün nüfusumuz artıyor. Bunun için mesleklerimizin dahi düştüğü bir yerde bizim kendimizi de mesleğimizi de kurtarmamız gerekiyor. Meslek Liselerinde bu tür mesleki bölümlerin açılmasını istiyoruz. İnşallah bu dileklerimiz yerine gelir, bizde elimizden ne geliyorsa yardımcı olmaya hazırız? dedi.

 

YAZ GELDİ İŞLER AÇILDI

?Bütün kış bütün esnafın olduğu gibi bizimde işlerimiz durgundu? diyerek konuşmasını sürdüren İleri,?Yağmurun yağmaması, soğuk havaların hissedilmemesinden dolayı kışlıklarda satışlarımız azdı. Ama tabi yaz itibariyle işlerimiz açılmaya başladı. Tüm esnafın gördüğümüz kadarı ile işleri açıldı. Düğün sezonunun açılması, havaların ısınması ile birlikte işler hamdolsun açıldı. Yazın ayakların terlememesi nedeni ile daha çok ince tabanlı ayakkabı, deri olan ayakkabı ürünlerinde, biraz daha yazlık ürünlerde işlerin artmasının sebebidir. Dolarınyükselmesi nedeniyle gelen zamlar var. Tüm piyasayı etkilediği gibi bu bizi de etkiliyor. Piyasalarda çok yüksek bir zam yok. Hammaddenin yurt dışından gelmesi etkiliyor, bu vesile ile ufak tefek zamlar oluşuyor. İşlerin böyle gitmesi zamları çok etkilemez? şeklinde konuştu.

 

UCUZ ÜRÜN AYAK HASTALIKLARINA NEDEN OLUR

Tüketicilere bilgi veren İleri, ?Yaz mevsiminde vatandaşlarımızın yüzde 100 deri olan ürünleri alması gerekiyor. Kösele tabanlı, köseleye yakın tabanları kullanması şarttır. Vatandaşımız ayakkabı alırkensatıcıdan içi ve dışının deri olmasını talep etmelerini istiyoruz. Piyasada gezen ucuz ürün ayakkabıları tavsiye etmiyoruz. Ayak terlemesi, ayak kokusu ve ayak hastalıklarının bir numaralı sebebi ucuz ayakkabıdır. Bunu özellikle bilinçli tüketiciden, müşterilerimizden istiyoruz.20-30 TL´lik ayakkabı alacağına, 50 lira daha versin deri ürün alsın. Çünkü bu ucuz ayakkabıların hepsinde kanserojen madde var? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: M. Salih KAYGUSUZ



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22