Bademcik gerektiğinde alınmalı

Bademcik gerektiğinde alınmalı

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ercan Aydın bademcik ve geniz etinin zaten dar olan hava yolunu tıkadığını belirterek; “Bademcik, gerektiğinde alınabilir” dedi.

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından bir çift. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak vücudu savunmaya hazırlıyor.

Bademcik ve geniz eti hakkında bilgi veren Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ercan Aydın, halk arasında geniz eti denilen adenoid dokusunun aslında aynı bademcik gibi lenf yapısında olduğunu belirterek; “Üst solunum yolunun savunmasında rol oynar. Bademcik gibi geniz eti de zaten dar olan hava yolunu tıkıyor. Bademcikler ve geniz eti, (büyük olmasa da) yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakabiliyor. Bu grupta da bademcik ve geniz eti ameliyatları uygulanabilir” dedi.

ERGENLİKTEN SONRA BADEMCİĞİN BİR FONKSİYONU KALMIYOR

Bademciğin gerektiğinde alınabilir bir organ olduğunu söyleyen Aydın, ergenlikten sonra bademcik ve geniz etinin bir fonksiyonu kalmadığını da belirterek; “Bademcik ve geniz eti sorunları en sık çocukluk döneminde görülüyor. Görülme sıklığı çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi toplu yerlerde bulundukları dönemlerde zirve yapıyor. Bademcik dokusu yaşla beraber giderek gerileyen, küçülen bir doku ve bu yüzden yirmili yaşlardan sonra enfeksiyonları azalma gösteriyor” şeklinde konuştu.

BADEMCİKLER NE ZAMAN ALINMALI?

Ercan Aydın, bademcik ve geniz eti ameliyatlarının sık sık uygulandığını da anımsatarak; “İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvuruluyor. Bu ameliyata karar vermek için kullanılan iki kriter var. Kesin ve göreceli olarak ameliyatın gerekliliğinin belirleniyor. Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa, Bademcik etrafında abse oluşuyorsa, Kötü huylu tümör şüphesi varsa, Çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa, Konuşma bozukluğuna sebep oluyorsa, Uyku apnesine yol açıyorsa bu durumlar kesin ameliyat gerektiren durumlar olarak karşımıza çıkıyor” açıklamalarında bulundu.

İNEGÖL AVM’DE SEMİNER

Op. Dr. Ercan Aydın konuşmasının sonunda 13 Şubat Çarşamba günü saat 15.00’da İnegöl AVM’de Çocuklarda Görülen Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları ile bir sağlık semineri düzenleyeceklerini de belirtti. Bu ve buna benzer birçok konuda katılımcıların sorularını cevaplayacaklarını dile getiren Aydın, tüm ilçe halkını seminere davet etti.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,36% -0,34
  • EURO

    34,70% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2397,21% -1,04
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22