BADEMCİKLER ALINMALI MI ALINMAMALI MI?

BADEMCİKLER ALINMALI MI ALINMAMALI MI?

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ercan Aydın, yüksek ateşle seyreden iltihaplanma durumlarında çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakabilen bademciğin alınıp alınmayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından bir çift. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak vücudu savunmaya hazırlıyor.

Bademcik ve geniz eti hakkında açıklamalarda bulunan Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ercan Aydın, halk arasında geniz eti denilen ‘adenoid’ dokusunun da aslında aynı bademcik gibi lenf yapısında olduğunu ve üst solunum yolunun savunmasında rol oynadığını belirterek; “Bademcik gibi geniz eti de zaten dar olan hava yolunu tıkıyor. Bademcikler ve geniz eti, (büyük olmasa da) yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanma durumlarında çocukları kalp ve eklem romatizması riski altında bırakabiliyor. Bu grupta da bademcik ve geniz eti ameliyatları uygulanabilir” dedi.

EN FAZLA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR

Bademciğin gerektiğinde alınabilir bir organ olduğunu da söyleyen Aydın, “Ergenlikten sonra bademcik ve geniz etinin bir fonksiyonu kalmıyor. Bademcik ve geniz eti sorunları en sık çocukluk döneminde görülüyor. Görülme sıklığı çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi toplu yerlerde bulundukları dönemlerde zirve yapıyor. Bademcik dokusu yaşla beraber giderek gerileyen-küçülen bir doku ve bu yüzden yirmili yaşlardan sonra enfeksiyonları azalma gösteriyor” diye konuştu.

BADEMCİKLER NE ZAMAN ALINMALI?

Bademcik ve geniz eti ameliyatlarının sık sık uygulandığına da değinen Ercan Aydın, şöyle devam etti: “İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvuruluyor. Bu ameliyata karar vermek için kullanılan iki kriter var.

Kesin ve göreceli olarak ameliyatın gerekliliğinin belirleniyor. Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa, bademcik etrafında hapse oluşuyorsa, kötü huylu tümör şüphesi varsa, çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa, konuşma bozukluğuna sebep oluyorsa,

uyku apnesine yol açıyorsa bu durumlar kesin ameliyat gerektiren durumlar olarak karşımıza çıkıyor.”



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,36% -0,34
  • EURO

    34,70% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2397,21% -1,04
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22