www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BADEMCİKLERİNİZ NEDEN ŞİŞER?

BADEMCİKLERİNİZ NEDEN ŞİŞER?

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Hızlı, kış aylarında sıkça görülen bademcik şişmesinin ciddîye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

 

Bademcik şişkinliğinin nedeninin vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademciklerin iltihaplanmasından kaynaklandığını belirten Op. Dr. Cem Hızlı, “En sık görülen iltihaplanma ise bademciklerde kızarıklığın oluşması şeklinde kendini belli eder. Bu hastalık bademciklerde mikropların birikmesi sonucu oluşur. Bademciklerin şişkinliğinin daha kötü olduğu durumlarda bademciklerin üzerinde sarımtırak beyaz veya yeşilimsi bir ince tabaka görülür. Bademciklerdeki şişkinlik devam ederse bademcikler büyümeye başlar ve yutkunmada zorluk yaşanır” dedi.

OPERASYON GEREKEBİLİR

Boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük ve takılma hissi, yüksek ateş, halsizlik ve ses tonunda farklılık gibi belirtiler gösteren bademcik şişmesinin enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi soğuk yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sebebiyle de oluşabileceğini ileten Hızlı, yıl içerisinde sık tekrarlayan bademcik şişmeleri için operasyon gerekebileceğini belirtti. Bademcik ameliyatını gerektiren birkaç önemli neden bulunacağını ileten Hızlı, “Kronik ve önemli bademcik iltihabı sorunu yaşandığında ve bademciklerin olması gerekenden büyük olması halinde ameliyat gerekebilir” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDA DAHA SIK RASTLANIR

Bademcik iltihabının çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla görüleceğini söyleyen Hızlı, “Bunun sebebi ise bağışıklık sisteminin çocuklarda daha zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda çocuğa önce ilaç tedavisi uygulanır fakat işe yaramıyorsa bademcik ameliyatına başvurulabilir. Enfeksiyon bademciklerin iltihap kapmasına neden olursa bu durumda mutlaka ameliyat gerekir” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19