BAKALIM KAÇ KİŞİYİZ

BAKALIM KAÇ KİŞİYİZ

Şerif Gürbaş Köşe Yazısı

Canınız çay çekti, bir kahvehaneye girip iki bardak çay içtiniz. Hesap 1 lira. Ama garson sizden 1 lira 25 kuruş istedi. 25 kuruş fazla istiyor diye İtiraz ettiniz ama garson; Abi haklısın, ama burada çay içip parasını vermeden kaçanlar var. Biz her gün 100 çayda, en az 15’inin parasını alamıyoruz. Bu nedenle de kaçıp gidenlerin parasını sizden almak zorundayız dese, 3 seçeneğiniz var.

Ya parayı verip, bir daha o kahvehaneye gitmez ve her yerde bu durumu anlatırsınız,

Ya adama itiraz edip kavga edersiniz,

 Ya da parayı verip, hakkınızı mahkemede ararsınız.

Tabi verdiğim örnek 2 bardak çay ve 25 kuruşluk fark olunca, ilk seçeneği tercih edersiniz diye düşünüyorum; yani parayı verip, bir daha o kahvehaneye adımınızı atmazsınız ve her yerde başınıza geleni anlatıp, o kahvehaneyi reklam edersiniz.

Burada çayla örnek verdiğim meselede asıl anlatmak istediğim konu, hayatımızın vazgeçilmezi olan elektrikte, vatandaşın faturasına yansıtılan fark.  Yani her ay şaşmadan gelen faturalardaki 3,4 TL’lik kaçak kayıp bedelleri.

Birileri milyon dolarlık ihalelere girip elektrik dağıtım işini alacak. Ama bazı haramzadelerin kaçak kullandığı elektriğin parasını, namuslu ve dürüst insanlardan tahsil edecek. Oh ne ala memleket. Ya ne var adamlar İnegöl’e hizmet ediyor evine, işyerine elektrik getiriyor, 3-4 lira fazla alsa, ne olacak mı? Diyorsunuz. Bakın o kaçak kayıp bedeli olarak bizlerden zorla alınan 3-4 TL’ler ile neler olur anlatayım.  

İnegöl’de tahminlerime göre,70 bin dolayında konut ve işyeri var. 70 bin aboneden tahsil edilen kaçak kayıp bedellerinin toplamı ise yaklaşık ayda 250 milyar TL yapar. (Eski parayla) Bu parayla İnegöl’de her 2 ayda bir sağlık ocağı ya da 10 derslikli bir ilköğretim okulu, en az 30 kişinin çalışabileceği bir tesis, ya da 10 garibana konut, 1000 öğrenciye aylık 250 TL burs, 100 çifte evlenme düğünü, 250 çocuğa sünnet merasimi vs vs.

Peki, kaçak kayıp bedellerini dürüst vatandaşlardan tahsil eden UEDAŞ yetkilerinin bu konuda ki savunmaları ne? Ya bu kaçak kayıp bedelleri zaten, elektrik özelleşmeden önce de vatandaşlardan tahsil ediliyordu. Ama faturalarda gösterilmiyordu. Özelleştirildikten sonra biz bunu faturalarda detay olarak yazmaya başladık. Yani biz devlet gibi gizlemiyoruz, en azından bu işi aleni yapıyoruz diyerek kendilerini haklı göstermeye çalışıyorlar.

Peki, bizler her ay kaçak kayıp bedeli olarak fazla bedel ödemekten rahatsız mıyız, rahatsızız. Bu işten kaç kişi rahatsız, ne yapılabilir. Bu konuda hakkımızı nasıl ararız? diye soruyorsanız eğer. Gelin bir olalım ve İnegöl’den başlatacağımız, kaçak kayıp bedeli ödemeye hayır kampanyasıyla bu haksızlığa dur diyelim.

İlk yapacağımız iş özellikle İnegöl’deki tüketici hakları derneklerine, kaymakamlığa, iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcilerine ulaşarak, bu konuda harekete geçmelerini sağlayalım.

Sizlere buradan vereceğim mail ve telefonlarla da bizlere ulaşarak, adınızı soyadınızı ve işinizi belirten bilgileri verirseniz, bizde tepki veren tüm duyarlı vatandaşlarımızın isim ve soy isimlerini, sonuç alınıncaya kadar gazetemizde yayınlayacağız. Bakalım kaç kişiyiz.

email; haberyorum@hotmail.com

Tel: 0224 711-0828                                        



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32