Bakan Dinçer Okul Müdürlerine Telekonferansla Seslendi DEĞİŞİME İHTİYACIMIZ VARDI

Bakan Dinçer Okul Müdürlerine Telekonferansla Seslendi DEĞİŞİME İHTİYACIMIZ VARDI

Telekonferans sistemiyle Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesinden okul müdürleri ve müdür yardımcılarına seslenen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ‘Okullar Hayat Olsun' projesi ile okulları tüm toplumun hizmetine açmayı amaçladıklarını söyledi.

BİZİM DEĞİŞİM YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR

■ Türkiye’deki eğitim sistemine dünyadan örnekler veren Bakan Dinçer, “Dünya 1.sınıflarda daha esnek bir eğitim uygularken liselerde daha yoğun bir program koyuyor. Biz ise rutin bir uygulama yapıyoruz. Haftada 20 saat her yılda yapılıyor. Oysa dünyadaki uygulamaları ilk yıllarda daha az ders ilerleyen yıllarda daha yoğun ders. Bunun 30 saate çıktığını görüyoruz. Bizim değişim yapmaya ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

 

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, telekonferans sistemiyle Türkiye genelindeki tüm okul müdürleri ve müdür yardımcılarına seslendi. İnegöl’de Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesinde gerçekleştirilen telekonferansta Dinçer, 4+4+4 sistemi ile ilgili bilgiler verdi.

 

Eğitim sisteminde temel felsefe ve yaklaşım tarzını değiştirdiklerini anlatan Bakan Dinçer, bunu 4 aşamada yapmakta olduklarını aktardı. Milli Eğitim Bakanlığı`nı yeniden yapılandırarak işe başladıklarını kaydeden Dinçer, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi ile okulları tüm toplumun hizmetine açmayı amaçladıklarını söyledi.

 

ZORUNLU EĞİTİMİ 12 YILA ÇIKARDIK

4+4+4 sistemi ile zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmalarının nedenini kıyaslamalı rakamlarla açıklayan Dinçer, “Türkiye`de orta öğretimde okula gitme oranı yüzde 69. Oysa dünyada 2009 itibarıyla bu oran yüzde 88. 20 puan gerideyiz. Ayrıca AB, toplam nüfusunun lise mezuniyeti oranını yüzde 90`nın üstüne çıkarmaya çalışıyor. Türkiye`de ise bu yüzde 28`lerde, Dünyada yüzde 100 lise mezuniyetini hedefleyen ülkeler var. Biz ise 6,1 yıl ortalama eğitim alıyoruz. İşte bu yüzden zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık.” dedi. 

 

BİZİM DEĞİŞİM YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye’deki eğitim sistemine dünyadan örnekler veren Bakan Dinçer, “Dünya 1.sınıflarda daha esnek bir eğitim uygularken liselerde daha yoğun bir program koyuyor. Biz ise rutin bir uygulama yapıyoruz. Haftada 20 saat her yılda yapılıyor. Oysa dünyadaki uygulamaları ilk yıllarda daha az ders ilerleyen yıllarda daha yoğun ders. Bunun 30 saate çıktığını görüyoruz. Bizim değişim yapmaya ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUKLARI OKULDAN SOĞUTUYORUZ

720 saatlik eğitimin 1. yıldan 8. yıla kadar aynı şekliyle gittiğini vurgulayan Bakan Dinçer, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ise bu durum ilk yılda daha az saat eğitim, ilerleyen yıllarda daha yoğun eğitim. İlk yıllarında çocuklar oyun oynayarak okula alışıyorlar. Oysa biz çocukları okuldan soğutuyoruz. Bugünden itibaren pek çok ülkede gerçekleştirilen yeni uygulamaya geçmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

 

İLKOKULLARA KAYIT YAŞI 74 AY

İlkokullara kayıt yaşı ile ilgili tartışmalara da değinen Dinçer, okulların şu anda 68 aylık çocukları da kayıt ettiğini anlatarak, 66 ay düzenlemesi ile bunu 2 ay öne çektiklerini söyledi. Halen ortalama kayıt yaşının 74 ay olduğunu bildiren Dinçer, müfredatı yeni yaşa göre düzenleyeceklerini, oyun yoluyla öğretme metotları kullanacaklarını vurguladı.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07