BAKANLIK YASALARI BİZDEN GİZLİ ÇIKARIYOR

BAKANLIK YASALARI BİZDEN GİZLİ ÇIKARIYOR

TMMOB İnegöl İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen panelde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul temsilcisi Yılmaz Gündoğan, TOKİ’nin kentsel dönüşüm çalışmalarında yapı denetçilerinin inşaata dahi giremediğini ileri sürdü. Yap

TMMOB İnegöl İlçe Koordinasyon Kurulu, 8 meslek odasının katılımıyla geçtiğimiz gün İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) toplantı salonunda 2011 yılı Ocak ayı itibari ile değişen Yapı Denetim Yasası’nın getirdiği değişikliklerle alakalı bir panel düzenledi. Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası ile ortaklaşa düzenlenen panel’e konuşmacı olarak ise; Yapı Denetçisi Elektrik Mühendisi Yılmaz Gündoğan, Makine Mühendisi Alaaddin Küçükgüler, İnşaat Mühendisi Doğan Tuğcu, Mimar Behçet Erdoğdu, Jeoloji Mühendisi Sevim Ak ve Bursa Valiliği Bayındırlık, İskân Müdürlüğü’nden İnşaat Mühendisi Enver Taşdemir ve Yapı Denetim Birliği Bursa Şubesi Dernek Başkanı Tuncay Dikensoy katıldı. Toplantıda konuşan konuşmacılar, yapı denetimini kurumsallaşması için bu işin atamayla gerçekleştirilmesi konusunda çağrıda bulundular.

Devletin Yapamadığını Biz Kendi İmkânlarımızla Yapmaya Çalışıyoruz

Yaklaşık 30 civarında mimar ve mühendisin katıldığı panelde konuşan Yapı Denetim Birliği Bursa Şubesi Dernek Başkanı Tuncay Dikensoy, yeni uygulamanın ilk olarak 10 yıl önce 19 pilot ilde başlatıldığını belirterek, “Türkiye’de sadece 19 ilde devir usulü inşaat yapılıyor, ama bize göre hepsi aynı şartlarda olmalı. Kamu binası ve özel bina ayrımı diye bir şey olmamalı. TOKİ binayı yapıyor, onlara yapı denetimi yok. Özel binalarda 200 metrekarenin altı denetime giriyor, 200 metrekarenin üzeri girmiyor. Böyle bir uygulama olamaz. Ceza maddeleri değişiyor; suçu işleyen şantiye şefi, mühendis, cezayı çeken yapı denetimcisi. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Parayı vereceksiniz ve parayı verdiğiniz kişiye gel beni denetle diyeceksiniz. Böyle bir şey olamaz. Devlet bu alanda yetkilileri belli kriterlere göre görevlendirmeli. Bunun muhakkak yapılması gerekiyor. Devlet bunu yapsın, yapı denetimde hiçbir sorun kalmaz. Devletin yapamadığını biz kendi imkânlarımızla yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Denetimi Bağımsız Temsilciler Yapmalı

Diğer konuşmacı Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul temsilcisi Yılmaz Gündoğan ise; Bursa’da meydana gelen hastane yangınından örnek vererek; “Bursa’da hastane yandı, yıkılmadı ama onlarca kişi dumandan zehirlendi. Sadece deprem güvenliği değil, can güvenliği sağlanacak tesisatların da planda tutulması gerekir. Yaşadığımız olaylar gösteriyor ki; yapı denetimde diğer unsurlar ele alınmıyor, ama alınmalı. Bu uygulama 19 ilde uzun süre bekletildi, ancak 81 ilde uygulamaya geçilmeden önce gerekli tedbirler alınmadı. Bu konuda bir sistem oturtulmalı ve atamayla görevlendirilmeli. Bu iş bağımsız temsilcilerle yürütülmeli” şeklinde konuştu.

Bakanlık Yasaları Bizden Gizli Çıkarıyor

TOKİ’nin kentsel dönüşümünde denetçilerin inşaata bile giremediğini ileri süren Gündoğan, “Tehdit ediliyorlar, dövülüyorlar. Bizim işimizi başkası yapıyor. Bizim isteğimiz; bir yasa oluşturulurken yapı denetçisinin görüşü alınsın. Mühendisler dikkate alınmadan bir iş yapılıyorsa, buyurun yapın demek lazım. Bakanlık yasaları bizden gizli çıkarıyor, bize de tüm yetkileri veriyor” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10111,02%0,28
  • DOLAR

    32,38% -0,12
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2408,15% -1,09
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00