www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Bal rekoltesi düştü

Bal rekoltesi düştü

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, ağaçların çiçek açtığı mevsimde zirai ilaçların atılmasıyla arılarda ölümlerin yaşandığını söyledi.

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu konuyla alakalı yaptığı açıklamada; ?Bu sene arılarımız bahar döneminde çok iyi durumdaydılar. Fakat ağaçların çiçek açtığı mevsimde zirai ilaçların atılmasıyla arılarımızda ölümler yaşandı. Güçlü arılarımız o dönem çiçek mevsimi olduğu için hep dışardaydı ve zehirlenmeyle birlikte peteklerde çöküntü oldu. Güçlü arılarımızdan yüzde 30 geride olan arılarımız o mevsimde fazla dışarı çıkmadığı için onlar zehire yakalanmadı. Bal sezonunda iyi balı bahar mevsiminde zayıf olan arılardan aldık. Beklentimizin yüksek olduğu arılarımız ise zehirlenmeyle birlikte istenilen seviyede bal üretemediler.? Dedi
Şikâyetçiyiz
Soylu, İlkbahar mevsiminde ki Arı ölümlerinin kendilerini kötü etkilediğini belirterek; ?Bu sene bal mevsimi aslında o kadar kötü değildi. Bal vardı mevsimde, ama maalesef beklentilerimiz olan arıları istenilen seviyeye getiremedik. Ondan dolayı biraz şikâyetçiyiz. Bal mevsimi iyi ama arılarımız iyi değildi. Sebebi ise zirai ilaçların etkisinden kaynaklandı. İnegöl´de ortalama 20 bin tane koloni var. Bu kolonilerde yüzde 30 civarında bir verim alındı. Bahar mevsiminde yaşanan arı ölümlerinden sonra 15-16 kilo bal veren petek, bu yıl 6-7 kilo bala düştü. Ortalama ise 8-10 kilogram dolaylarında petek başına bal aldık. Bazı arılarımızdan 20-30 kilo da bal alıyoruz, ama bunu kovan başına indirdiğimiz zaman bu ortalama ortaya çıkıyor. Tam kestane balı üretimi döneminde bir yağış oldu ve hava muhalefeti sebebiyle orada bir kaybımız oldu. Ama diğer bitki ballarında sorun yaşamadık.? İfadelerini kullandı.
Biraz Daha Dikkatli Olalım
Soylu, son olarak İlkbahar mevsiminde zirai ilaçlama yapan çiftçilere seslenerek; ?Ben çiftçilerimizden şunu istiyorum, zirai ilaçlama dönemlerinde dikkatli olalım bu hayvanlarda ölmesin. Çiftliler belki biz arıcılara kızıyorlar ama bize kızmasınlar, biraz dikkatli olsunlar yeter. Eğer ki arı popülasyonu güzel çıkarsa, bu çiftçimizinde işine gelir.  Eğer onlar böyle devam ederse bizde arılarımızı çiçek döneminde buradan kaldırmak zorunda kalırız. Ağaçların çiçek döneminde arıların yüzde 77 dölleme oranı var. Bu bilimsel olarak da kabul edilmiş bir şeydir.? Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Haber Merkezi


  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19