BALIKLAR ECELİYLE Mİ ÖLDÜ?

BALIKLAR ECELİYLE Mİ ÖLDÜ?

Kulaca köyündeki derede meydana gelen balık ölümleri sonrası dereden ve balıklardan alınan numunelerin standartların altında çıktığı şeklindeki açıklamalar, Kulaca halkının tepkisine yol açtı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün açıklaması

 

Kulaca köyü halkı, 28 Haziran 2013 günü köyün içerisinden geçen derede binlerce balığın ölü olarak buldu. Kulaca Köyü halkı balık ölümlerinin Süpürtü köyü civarında faaliyet gösteren bir fabrikadan atıldığı ileri sürülen kostik madde nedeniyle meydana geldiğini iddia etmişti.

ZEHİRLENME YOK

Balık ölümlerinin ardından harekete geçen İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, dereden ve balıklardan numune alarak İl Tarım Müdürlüğü’ne gönderilmişti. Merakla beklenen sonuçlar önceki gün açıklandı. İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, tahlil sonuçlarına ilişkin açıklamasında; “Kulaca köyünde yaşanan balık ölümleri ile alakalı Bursa İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Su Bilimleri Şube Müdürlüğünü bilgilendirdik. Aynı gün dereden su ve balık numuneleri alındı. Bursa Gıda Araştırma Enstitüsü Laboratuarında tahlil edildi. Civa, kadminyum, kurşun, askıda katı madde, demir, çinko, yağ ve arsenik konusunda ayrı ayrı analiz yapıldı. Yapılan analiz neticesinde, su ürünleri yönetmeliği kapsamında tahlil sonuçlarının standart değerlerin çok altında olduğu ortaya çıktı. Bu sonuca göre, suda veya balıkta zehirlenme olmadığı ortaya çıktı” dedi.

DERENİN TEMİZ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Mahmut Doğru’nun suda herhangi bir kimyasal olmadığına ilişkin bu açıklamasının ardından, Kulaca köyü sakinleri karara tepki gösterdi. Bir açıklama yapan Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, kararı samimi bulmadıklarını ifade ederek çiftçinin tarlasını dahi sulayamadığını söyledi. Ahmet Uğur, “Köyümüzdeki balık ölümlerini basında, ilgililer de herkes gördü. Bu her zaman karşılaştığımız bir durum. Açıklanan kararı biz samimi bulmuyoruz. Çünkü bu ilk olmuyor. Derenin temiz olması mümkün değil” dedi.

HAKKIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dere suyuyla çiftçinin tarlasını dahi sulayamadığını vurgulayan Ahmet Uğur, “Zaman zaman derede ölü balıklarla karşılaşıyoruz. Bunun sorumlusu kimse 1 ay 1 buçuk ay gibi zaman dilimlerinde dereye atıklarını salıyor. Kimyasallar derede kalıyor. Dere kenarlarında kalıntılar sürekli var. Kadı misali, siyasi ağabeylerin etkisi var. Biz mücadelemizi veriyoruz. Dere şuanda bile simsiyah. Standartları yakalaması mümkün değil. Ama biz hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Gayret sarf edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

BALIKLAR NEDEN ÖLDÜ?

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru’nun derenin temiz olduğuna dair açıklamalarının ardından balıkların neden öldüğü ve sulama yapılan tarlalardaki ürünlerin neden zarar gördüğü kafalarda soru işareti olarak kaldı. Konuyla ilgili tatmine edici bir açıklama yapılmazken, “Balıklar eceliyle mi öldü” şeklinde yorumlar da yapıldı. Yetkili kurumların dere suyunu yeniden analiz ettirip ettirmeyeceği ise merak konusu.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07