BAYRAMDA HASTANELİK OLMAYIN

BAYRAMDA HASTANELİK OLMAYIN

Kurban Bayramı öncesi Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi’nin hekimleri, et ve et tüketimi ile kurban yaralanmalarına ilişkin vatandaşlara altın öğütlerde bulundular.

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi hekimleri, kurban bayramı öncesi vatandaşlara altın değerinde önerilerde bulundu. Kurban kesimi sırasında yaşanan yaralanmalardan kontrollü beslenmeye, etlerin sağlıklı şekilde saklanmasından şeker ve tansiyon hastalarının et tüketimine kadar birçok konuda uzman hekimler önemli açıklamalar yaptı.

 

 

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Genel Müdürü Dr. Mehmet Güncan, ‘Kurban Bayramı Öğütleri’ yazı dizisine ilişkin açıklamasında, bayramın gelip çattığını belirterek; “Ramazan Bayramı bayram coşkusunu ve tatili bir arada yaşatırken daha çok var dediğimiz Kurban Bayramı da geldi çattı. Kurban Bayramı ile birlikte ekranlarda ve gazetelerde sık sık kurban keseyim derken kendini kesenler, kurbanlık hayvanlar tarafından yaralananlar, kurban eti ve tatlıyı fazlasıyla bir arada tükettiği için soluğu acil servis alanların görüntülerine rastlıyoruz. İnegöl halkının bu tür olaylarla karşılaşmaması veya karşılaştıklarında profesyonelce müdahale etmesi için uzman hekimlerimiz bayramda vatandaşları bekleyen tehlikeler hakkında önerilerde bulundular” dedi.

 

          Bayramda Hastanelik Olmayın

 

 

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimi Dr. Vehbi Can, Kurban Bayramında yaşanan hayvan yaralanmaları ve kesiklere yapılacak ilk müdahalelere ilişkin bilgi verdi. Dr. Vehbi Can kurban keseyim derken kendini kesenlere ve kurbanlık hayvanlar tarafından yaralananlara çok sık rastladıklarını belirterek; “Bu tarz kazaların bazıları bilinçsiz kesim yapmaya çalışanlardan, bazıları dikkatsizlikten, bazıları ise tamamen kazara oluşabiliyor. Burada önemli olan ise sebebi ne olursa olsun, ilk müdahale konusunda ne yapacağımızı bilmemiz” dedi.

 

 

 

HANGİ KONULARDA HASTANEYE BAŞVURULUYOR

 

Kurban bayramı süresince hastanelerin acil servisine en çok hangi sebeplerle başvurulduğundan da bahseden Dr. Vehbi Can, “Kurban Bayramının ilk gününde el kesikleri ile karşılaşmak acil servislerde çalışan bizler için neredeyse rutin bir hal aldı ve sonraki günlerde ise yeme alışkanlıkları değiştiği için mide ve bağırsak hastalıklarıyla karşılaşma oranımız oldukça fazla. Sık karşılaştığımız bu durumların dışında tatiller genelde uzun sürdüğünden diyetle tetiklenebilen bazı hastalıklara sahip olanlar ile rutin kontrol ve tedavisini aksatanlarda acil servisin yolunu tutanlardan. Bunlara örnek olarak gıdaların tetiklediği migreni, düzensiz beslenme ile ya da aşırı yeme ile kan şekerinin yükselmesi ile seyreden diyabetli hastalar tansiyon yükselmelerini sayabiliriz” diye konuştu.

 

 

 

EN ÇOK HANGİ KURBAN YARALANMALARI GÖRÜLÜYOR?

 

Büyükbaş hayvan kesimleri sırasında kurbanın iyi bir şekilde tutulup sabitlenmemesi ya da usulüne uygun olmayan yöntemlerle bu işe ehliyeti olmayan kişilerce yapılan kesimlerin ciddi yaralanmalara yol açtığını anlatan Vehbi Can şöyle konuştu: “Bunlar genelde el ve parmaklarda; bazen bacaklarda ve nadiren de diğer vücut bölümlerinde yüzeysel ya da derin tendon kesikleri şeklinde meydana geliyor. Ayrıca kurbanlık hayvanı tutmaya çalışırken çıkan kargaşada da yaralanmalar oluşabiliyor.”

 

 

 

KESİKLERDE İLK MÜDAHALE NASIL YAPILMALI?

 

Dr. Vehbi Can, hastaya ilk müdahalenin kanamanın durdurulması şeklinde yapılacağını kaydederek; “Temiz bir tamponla yaranın üstüne baskı uygulanıp kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Kopan parça varsa sağlık merkezine ulaşıncaya kadar soğutulması sağlanmalı, bunu yaparken de parçayı doğrudan buzun üstüne koymak yerine temiz bir bezin içerisine koyulmalıdır. Doğrudan buzun üstüne koyduğunuzda, buz dokularsa zarara sebebiyet verecektir ve uzuv zamanında ulaştırılmış ve hasta stabil durumuna getirilmiş olsa dahi yerine dikilemeyecektir. Bu ve benzeri durumlarda yaraya tütün basmak, şeker basmak, yara üzerine tuz sürmek ya da yara içine tentürdiyot dökmek gibi kulaktan dolma yöntemler hem dolaşım, hem de enfeksiyon anlamında birçok hataya neden olmaktadır. Derin kesiklerde ise turnike dediğimiz kanayan organın yukarısını (yara ile gövde arasındaki tek kemik üzerine) uzun bir bağla (ip, kravat, çorap v.b.) sıkıca bağlamak kanamayı durdurabilir. Bir başka yöntem ise birkaç kat yapılan tampon üzerinden basınçlı sargı uygulanmasıdır. Bunların yanında eğer kırık ya da çıkıktan şüphelenilmiyorsa o organın kuvvetle bükülmesi ve içine tampon konması ile dirsek ya da diz atardamarlarına baskı uygulayarak kanama azaltabilir” dedi.

 

 

 

KURBAN KESİM ALANLARINDA SAĞLIK EKİBİ BULUNMALI

 

Dr. Vehbi Can, kurban kesim alanlarında ve özellikle de toplu kesim yapılan yerlerde yaşanacak travma ve kesikler için mutlaka sağlık personelinin bulundurulması gerektiğine de dikkat çekerek; “Ayrıca dikkat edilmesi gereken başka bir konu da bilinçsiz müdahaleden kaçınmak olup bazen hiç dokunmamanın yanlış girişim yapmaktan daha iyi olduğu unutulmamalıdır” dedi.

 

 

 

   Kurban Bayramında Kontrollü Beslenme

 

 

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Aslı Yağmur Akçay da kurban bayramında beslenme ve et tüketimine ilişkin bilgiler verdi.

 

 

 

KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMELİ Mİ?

 

Diyetisyen Aslı Yağmur Akçay, kurban kesimi yapılır yapılmaz etin tüketilmesini doğru bulmadıklarını belirterek; “Hayvan bünyesinde oluşan asitler hemen kaybolmaz ve tüketildiğinde sindirim sisteminizi rahatsız edebilir ve hazmı ciddi anlamda zordur. Sindirim sıkıntıları yaşamamak adına etler 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi hayvanın iç organlarının ise yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerdiğinden tüketimini önermiyoruz” dedi.

 

 

 

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?

 

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecelerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini ifade eden Aslı Yağmur Akçay, “Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, 4 ve 5 santigrat derece arasında muhafaza edilmelidir. Etleri saklamak isterseniz yağlı kağıda veya buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda 4-6 aydan saklayabilirsiniz. Etler yemek içinde kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak dondurucuya konulmalı, kullanılmak istenildiğinde, bakteri üremesini azaltmak için dondurulmuş gıda ürünleri buzdolabının sebzelik kısmında çözdürülmelidir. Çözdürülen et hemen pişirilmeli, çözdürülmüş ürünler tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.

 

 

 

BAYRAM BOYUNCA NASIL BESLENMELİ?

 

Bayram boyunca artan kırmızı et tüketimi ve tatlı ile sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkabileceğinin de altını çizen Akçay, şöyle konuştu: “Bu sebeple kontrollü et ve tatlı  tüketimi öneriyoruz. Bayram boyunca da diğer günlerde olduğu gibi günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayram namazı veya kurban kesme telaşı içerisinde olanlar bazen kahvaltı öğününü kaçırabilirler fakat işimiz acele de olsa evden çıkmadan önce 1 bardak süt veya küçük bir avuç fındık, badem ya da 4-5 adet kuru kayısı, bir avuç kuru üzüm ile atıştırarak da olsa güne kahvaltı ile başlanmalıdır.”

 

 

 

Şeker Ve Tansiyon Hastalarına Kurban Eti Uyarısı

 

 

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Yılmaz Ergut da kurban bayramında artan et tüketiminde kontrollü olunması gerektiğini ifade etti. Şeker ve tansiyon hastalarına uyarılarda bulunan Ergut, az miktarda yağsız ya da az yağlı et tüketmelerinin sağlıkları açısından önem arz ettiğini söyledi.

 

TANSİYON VE ŞEKER HASTALARI DİKKAT ETMELİ

 

Kurban bayramı boyunca artan kırmızı et ve tatlı tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olduğunu aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Yılmaz Ergut, “Sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmeleri bu sağlık sorunlarından bazılarıdır. Özellikle de tansiyon ve şeker hastaları et tüketimine dikkat ederek kontrolü elden bırakmamalı yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeliler. Ayrıca bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Eğer mide sorununuz yoksa 1-2 şişe doğal maden suyu da tercih edilebilir” dedi.

 



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07