Belediyeden Farkındalık Çağrısı

Belediyeden Farkındalık Çağrısı

İnegöl Belediyesi, daha temiz bir İnegöl için bu sabah ilginç bir farkındalık uygulaması gerçekleştirdi. Atatürk Bulvarında bir kamyon çöp, yolu ve kaldırımı da kısmen kapatacak şekilde sabah erken saatlerde caddeye dökülerek vatandaşların tepkileri tespi

İşlerine gitmek için yola koyulan vatandaşlar şehrin merkezinde karşılaştıkları çöp yığını karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, burada belediye personeli şehrin temizliğine vurgu yapan bilgilendirmelerle vatandaşlarda farkındalık oluşturdu.

 

İnegöl Belediyesi, ?Temiz Şehir İnegöl´ unvanını elde etmek için uzun süredir bu alanda adımlar atıyor. Özellikle zamansız çöp çıkarılması ve uygunsuz alanlara çöplerin bırakılması konularında istenilen seviyeye ulaşılamazken, bu konuda bir farkındalık oluşturulmak adına ilginç bir uygulama gerçekleştirildi. İlgili kurumlar da bilgilendirilerek sabah 06.00´da şehrin en işlek caddesi olan Atatürk Bulvarında kaldırımı ve yolu da kısmen kapatacak şekilde bir kamyon çöp caddeye bırakıldı.

 

VATANDAŞLAR ÇÖP YIĞINIYLA KARŞILAŞTI

Sabah işlerine gitmek üzere evlerinden çıkan vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Şehrin merkezinde çöp yığınıyla karşılaşan vatandaşlar, ne olduğuna anlam vermeden meraklı gözlerle çöp yığınını inceledi. Bazı vatandaşlar bu durumu cep telefonlarıyla fotoğraf ve video çekerken, bazı vatandaşlar ise içerisinde mobilya atıklarının da bulunduğu çöpleri vatandaşların attığını düşünerek eleştirdi.

 

GÜNLÜK 265 TON ÇÖP VE 40 TON GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMESİ TOPLANIYOR

Çöp yığını yanında İnegöl Belediyesi personelleri vatandaşlara mikrofon uzatıp manzarayı nasıl karşıladıklarını sordu. İnegöl gibi bir şehre bu görüntülerin yakışmadığını ifade eden vatandaşlara, bu durumun bir senaryo olduğunu ve çöplerin kontrollü şekilde İnegöl Belediyesi tarafından bırakılarak bu konuda bir farkındalık oluşturulmak istendiği ifade edildi. Ayrıca İnegöl´de günlük 265 ton çöp ile 40 ton geri dönüşüm malzemesi toplandığı da aktarıldı. Vatandaşlar çöplerin bırakılmasının sebebini anlayınca anlamlı bir çalışma olduğunu belirtip temizlik konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini ifade ettiler.

 

MÜSLÜMAN İNSAN KİRLETMEZ, TEMİZ TUTAR

Çöp yığını yaklaşık 2 saat caddede kalırken, 08.00´da Belediye Başkanı Alper Taban´da alana geldi. İnegöl Belediyesi Çevre komisyonu üyesi meclis üyelerinin de hazır bulunduğu alanda Başkan Taban yapılan bu farkındalık uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Bugün farklı bir çalışmanın altına imza attıklarını ifade eden Başkan Taban, ?Böyle bir çalışma başka şehirlerde oldu mu bilmiyorum ama şehrimizde olmadığını biliyoruz. Atatürk Bulvarı üzerindeyiz ve arkamızda gördüğünüz bu çöp yığınıyla ilgili vatandaşlarımız dikkatli bir şekilde ne olduğunu meraklı gözlerle izleyip sorguluyor. Bugün burada kontrollü bir çalışma başlattık aslında. Temiz Şehir İnegöl, Marka Kent İnegöl gibi söylemleri dilde belki çokça yapıyoruz ama beraberinde bunun fiilen de gerçekleşmesini istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. İnegöl´ümüz gerçekten güzel insanların yaşadığı bir şehir. Bunu hemen hemen her konuşmamızda ifade ediyoruz. Güzellikler şehri, hoşgörü şehri, huzur şehri diye ifade ediyorum. Aynı zamanda bu şehir temiz bir şehir olmak zorunda. Başka çaremiz yok. Bizler Müslümanız. Müslüman insan kirletmez, temiz tutar? dedi.

 

İNSANLAR GÖRSÜN İSTEDİK

Farkındalık uygulamasının amacından da söz eden Taban, ?Bugün yapmış olduğumuz bu çalışmanın amacı da şehrimizde yaşayan tüm vatandaşlarımıza bu farkındalığı verebilmek. Tabi biz bu çalışmaları çevre komisyonumuzla beraber 1 yılı aşkın süredir yapıyoruz. Bugün burada dökülen çöpleri şehrin belirli noktalarında her gün ufak öbekler halinde görüyoruz ama bunları bir araya öbekleyerek niçin bu çöplerin atıldığını insanların sorgulamasını, merak etmesini, kirlendiğinde ne olur, kirletmezsek ne olur gibi soruları kendilerine yöneltmelerini istedik? diye konuştu.

 

ASIL OLAN TEMİZLEMEK DEĞİL KİRLETMEMEK

Başkan Taban, İnegöl Belediyesi olarak bugüne kadar hep temizleme hususu üzerinde durulduğunu ancak çevre komisyonunda yapılan çalışmalar neticesinde artık kirletmemek üzerinde durulacağını kaydederek şöyle konuştu: ?Asıl olan temizlemekten önce kirletmemektir. Bundan sonraki çalışmalarımızın da büyük çoğunluğu kirletmemek üzerine kurgular hazırlamak, kirletmemek üzerine farkındalıklar oluşturmak olacak. Bu farkındalık çalışmaları sadece bir broşür dağıtmaktan, seminer, konferans yapmaktan ibaret olmayacak. Bu çalışmaların da belediye var olduğu sürece devam etmesi kanaatindeyiz.?

 

KURALLARA UYMAYANLARA KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE CEZALAR KESİLECEK

Daha temiz bir İnegöl için temizlik hususunda gerekli denetim ve kontrollerin de yoğun şekilde süreceğini ifade eden Taban, ?Özellikle bu işin denetim ve kontrol ayağının ve beraberinde kurallara uymayanlara da kanunlar çerçevesinde cezalar kesilmesi hususunda hemfikirdeyiz. Tabi önceliğimiz insanları cezalandırmak asla değil. Kurallara uymayanlar var ise de bunlara da muhakkak suretler karşılığını vermek gerekir? açıklamalarında bulundu.

 

İNSANLAR ELLERİNDEKİ ÇÖPÜ YERE BU KADAR KOLAY ATMAMALI

?Bizler bu konuda başarılı olmuş şehirler gibi temizlik hususunda bir fark ortaya koymak istiyoruz? sözleriyle konuşmasını sürdüren Alper Taban, ?Mobilyamızla övünüyoruz, köftemizle, kaplıcamızla ve diğer tüm markalarımızla övünüyoruz ama bana göre temiz olmak zaten dinimizin bize emrettiği bir konudur. İnsanların bu kadar kolay ellerindeki basit çöpleri yerlere atmaması gerektiğini düşünüyoruz. Evet bir yerde çöplerin atılması için gerekli çöp kutuları eksik olabilir. Ama bu çöpün atılması için yeterli bir sebep değildir. Gelişen ülkeleri incelediğimizde hiçbir yerde çöp kovası olmasa dahi insanlar o bilince ve farkındalığa vardıkları için ellerindeki çöpleri açık alana atmadıklarını görüyoruz. Biz de inşallah bundan sonra çok daha temiz bir İnegöl oluşturmak adına bu çalışmayı gerçekleştirmiş olduk. Çevre komisyonumuza da çok teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.

 

Açıklama sonrası çöp yığını İnegöl Belediyesi temizlik işleri müdürlüğü personeli tarafından toplanarak farkındalık uygulaması sonlandırıldı.

 

Haber ve Fotoğraf: Kurum Bülteni



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00