www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Belediye´den kişisel farkındalık semineri

Belediye´den kişisel farkındalık semineri

İnegöl Belediyesi´nin AHİD işbirliğiyle düzenlediği Evlilik Okulu kapsamında İnegöllülerle buluşan Dr. Psikolog Yılmaz Gürkan, ?Kişisel Farkındalık? konulu seminerde kişilik özelliklerinin önemine dikkat çekerek; ?Evde ve işte daha mutlu bir hayat yaşamak

İnegöl Belediyesi´nin Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) işbirliğinde toplumun yapı taşı olan aile müessesesinin önemini ortaya koymak adına başlatılan Evlilik Okulu eğitimleri sürüyor. Eğitimler kapsamında Cuma akşamı Dr. Psikolog Yılmaz Gürkan İnegöllülerle buluştu. ?Kişisel Farkındalık? konulu seminer, Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

BEDEN DİLİ ÖNEMLİ

Kişilik özelliklerinin ele alındığı seminerde konuşan Dr. Psikolog Yılmaz Gürkan, dinleyicilere ?Bir insanla tanışırken, onu tanırken nelere dikkat ediyoruz? Beden dili mi daha önemli yoksa sözlü iletişim mi?? sorularını yöneltti. Gelen cevaplar üzerine konuşan Gürkan, ?Biz hayatta kalmaya programlanmış yaratıklarız. Düşünürken, koşarken, yemek yerken, yazarken, çizerken hayatta kalmak için çaba sarf ediyoruz. O yüzden kişinin ağzından çıkacak sözden önce bedenine bakacağız ki bize zararlı mı değil mi anlayalım. O yüzden beden dili çok önemli. Örneğin asansörde herkes bir tedirgin. Çünkü mahremiyet bölgemize girdi yanımızdaki kişi ve herkes risk altında. Beden dili o yüzden çok önemli. Önce kişiyle ilgili emareleri oradan alıyoruz. Göz göze geldiğimiz an o iletişim başlıyor. Peki, karşısındaki kişi hakkında kararı verirken biz nelere dikkat ediyoruz? Mizacına ve daha önce yaşadıklarımızdan nasıl etkilendiğimize göre biz karşımızdaki kişi hakkında karar veriyoruz. Yani bizim zihnimizdeki zemin, yeni olaylara karşı kararlar vermeye başlıyor. Onunla ilgili sorular soruyor kendi kendine. O yüzden bizim kişilik özelliklerimiz ve karşı tarafın kişisel özellikleri tanışmayı doğrudan etkiliyor. Ben de bugün temel kişilik özelliklerini aktarmaya çalışacağım sizlere. Bunu yaparken de renkleri kullanacağız? dedi.

EVDEKİ BİZ İLE İŞTEKİ BİZ AYNI DEĞİL

Kişilik özellikleri çalışmalarının milattan önce 400´lü yıllarda başladığını anımsatarak konuşmasını sürdüren Gürkan; ?O zaman ne var; hava, su, ateş, toprak. Bunlarla kişilikleri takip etmişler. Mesela su insanı; şeffaf, durup durup coşan, uyumludur. Toprak, güven verendir. Ateş insanı ise yakar yıkar. Herkesin kendine ait özellikleri var. Hepimiz farklıyız. Psikoloji tarihinde kişiliklerle ilgili 15-20 tane teori var. Bizim bir doğal karakterimi var. Yani tanıdığımız insanlarla birlikte olan karakterimiz. Bir de ortama uyarlı karakterimiz var. Evdeki biz ile işteki biz farklıyız. Rahat olduğumuz, emniyette olduğumuz çok iyi tanıdığımız kişilerle farklı ilişkiler, çok fazla tanımadığımız kişilerle farklı ilişkiler kurarız. İnsanları gördüğümüz andan itibaren kafamızda fikirler oluşmaya başlıyor? diye konuştu.

DAHA MUTLU BİR YAŞAM İÇİN?

Kişilik özelliklerinin neden önemli olduğu hususunda da bilgi veren Yılmaz Gürkan, ?Neden kişilik özellikleri? Birbirimizi daha iyi anlamak ve anlatabilmek için. Bence ilişkilerde en önemli sorunlardan biri birbirimizi anlamamak. Peki, ilişki mi daha önemli iletişim mi? Daha önemli olan ilişkidir. Biz eğer eşimizle geçinmek niyetindeysek, doğru bir şekilde iletişime geçeriz. İlişkide iyi niyeti kaybedersek arkası gelmiyor. İkna kabiliyetinizin artması, strese girmemek ve strese sokmamak, liderlik becerilerinin gelişmesi, daha iyi bir baba, daha iyi bir anne ve daha nitelikli bir insan olabilmek için, evde ve işte daha mutlu bir hayat yaşamak için bizim bu kişilik özelliklerini bilmemiz ve farkında olmamızda fayda var? şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19