Belediyeler mobilyacının yanında olmalı

Belediyeler mobilyacının yanında olmalı

CHP İnegöl İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Zemci Şahin, İnegöl Belediyesi ve Büyük Şehir Belediyesi’nin İnegöl mobilyasının sorunlarını görmezden geldiğini belirterek yerel yöneticileri bu işleri çözmeye davet etti.

İnegöl mobilya sektörünün son dönemde yaşadığı sorunları yazılı bir açıklama ile paylaşan CHP İnegöl İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Zemci Şahin, şunları söyledi. “İnegöl büyük bir ilçe ve katma değeri Türkiye’nin diğer bir çok ilçesine hatta İli’ne göre daha güçlü ekonomisi olan bir ilçe. Peki bu yeterlimidir. Asla değildir. Çünkü Türkiye’nin genelini düşündüğümüz zaman katma değeri fazla olan il ve ilçeler bir elin parmağını geçmemektedir. Onun içindir ki lokomotif olan yerler yaptıklarının daha ötesinde işler yapmalıdır. Ülkeyi kısır döngülerin içine sokarak tartışma ortamları ile bu ülkenin işçisine, köylüsüne, yoksuluna, gençlerine, hiçbir katkısı olmayacaktır. Olmadığı gibi sadece ve sadece mevcut konumlarını korumak için bilhassa bu kısır tartışma ortamının bilinçli olarak yaratıldığı bilinmektedir. Fikirlerin özgür, özgün bir tartışma ortamında yapılması ülkemizin gelişmesi için tabi ki önemlidir. Örneğin ilçemizde bir çok milleten- etnik kökenden iş insanlarımız ilişki içinde ticaret yapmaktadır. Bu ticaretler saygı ve dostluklar içerisinde yapılamaktadır.  Ancak ticaretler nasıl yapılıyor, ne alınıyor, ne satılıyor, yerli ve mili dediğimiz ürünlerin ne kadarı yerli üretim, pek kimsenin buna kafa yorduğunu görmedik. “

Belediyeler sorunları görmeden gelmemeli

İnegöl mobilyasında yaşanan başlıca sorunları paylaşan Şahin, “İnegöl mobilya üretiminde kullanılan en önemli ham madde Sunta ve MDF temininde çok güçlükler çekildiği, alınan siparişleri malzeme temini edilememesinden dolayı fabrikaların zamanında yetiştiremediği, gecikmelerden dolayı siparişlerin iptal edildiğini biliyoruz. Ayrıca 2 ay önce 165 TL olan Sunta, bugün 210 TL olmuş, olmakla beraber tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Ürün yok, malzeme pahalı; ve satış yapmak zamanında yetiştirmek  ise başka bir dert. Mobilyacımız derdi bir değil, onlarca sorunla baş etmek zorunda kalmaktadır. İnegöl Mobilyasında kullanılan kumaşların tamamı neredeyse Çin’de dolar üzerinde ithal edilmektedir. Ciddi maliyetler yaratmaktadır. Kalite konusunda ve zamanında termin meselesin de ise büyük sorunlar yaşatmaktadır.  Mobilyada yoğun olarak kullanılan vida, ray gibi benzeri yardımcı ekipmanların yine aynı şekilde ithal edilerek maliyetlerini de ciddi anlamda artırmaktadır.  İstanbul Mobilya Fuarı maliyetlerinin çok yüksek olduğu aşikârdır. Yaklaşık metre kare başına 120 dolar gibi rakamlar ödemekte olup, ortalama bir iş insanın fuar harcaması 300 bin TL’dir. Yukarda saydığımız İnegöl mobilyasının sorunlarını İnegöl Belediyesi ve Büyük Şehir Belediyesinin görmezden geldiğidir. Yerel yöneticileri bu işleri çözmeye davet ediyoruz! Yaklaşık 3 bin işletmenin tüm kaynaklarından yararlanıp, o işletmelerin çöplerini bile ciddi paralar ödeterek taşımak, mobilya sanayinin çukur - çamur içinde olması akla mantıkla izah etmek mümkün değildir.  İnegöl Belediyesi üreticiyi desteklemeli, ham madde maliyetlerinin düşürülmesi için girişimlerde bulunmalıdır. İnegöl Mobilyacısını tekelcilere mahkûm etmemelidir.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07