www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BELEDİYE´YE KIRIK NOT

BELEDİYE´YE KIRIK NOT

Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanı Özgür Öztürk, İnegöl Belediyesi´nin 2 yıllık faaliyetlerini değerlendirdi. Öztürk, alt yapıdan üst yapıya birçok konuda belediye hizmetlerini eleştirdi.

 

SP İnegöl Mahalli İdareler Başkanı Özgür Öztürk ve SP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, dün parti binasında düzenlenen basın toplantısında İnegöl Belediyesi´nin geride kalan 2 yıllık faaliyetlerini değerlendirerek öneri ve temennilerde bulundular.

TEMEL SORUN: KOORDİNASYONSUZLUK

Toplantıda konuşan Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanı Özgür Öztürk, ?Saadet Partisi İnegöl Mahalli İdareler Başkanlığı olarak her zaman olduğu gibi gerçekçi kriterlerle yerel icraatları değerlendirmek, uyarıcı ve yol gösterici vazifemizi ifa etmek arzusundayız. İnegöl´ümüzün artık kronikleşmiş ve herkesçe bilinen sorunlarıyla ilgili her zaman bütüncül bakmanın önemini dile getirmiş, planlı ve koordinasyonlu hareket etmemenin önümüzde duran temel sorun olduğunu ifade etmişizdir. Ana başlıklar halinde bazı hususların değerlendirilmesine geçiyoruz.?

PLANSIZLIK

?Köy-Şehir-Büyükşehir üçgeninde işbirliği, iletişim ve koordinasyon hazırlık çalışmalarının tamamlandığı ifade edildiği halde, büyük bir kopukluğun olduğu gerçekleştirdiğimiz köy ziyaretlerimizde, şehir içi muhtar ziyaretlerimizde gün yüzüne çıkmaktadır. Gerekli tedbirler alınmazsa sorunların artarak devam edeceği aşikârdır. Hatta maalesef halkımızın bir kısmı il olmayı, bizi bu sıkıntıdan kurtaracak biricik çare olarak görmektedir.Kavşakları daha yeni elden geçirmişken, yeni hastanenin acil tarafındaki kavşağı, acil çıkışına  uyarlamak nedense gözden kaçıvermiştir. Altyapı koordinasyonsuzluğuna bir de büyükşehir denklemi eklenmiştir. Caddelerimizdeki içme suyu borularındaki patlamalara dahi çok geç müdahale edilmektedir. Bununla ilgili Saadet Partisi olarak Büyükşehir´den İnegöl için bir Fen İşleri ekibini hazır bekletmesini talep ediyoruz. Esnafların mallarını kaldırıma çıkarmasını engellenmesiyle, özellikle çocuklu bayan ve yaşlılarımızın rahat yürümesini temin ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Ancak kaldırımları işgal eden diğer unsurların (bankamatikler, elektrik direkleri) görmezden gelinmesi esnafın tepkisini çekmiştir.?

HAFİF RAYLI SİSTEM

?Toplu taşımanın konforlu olması ve teşvik edici olması mevcut İnegöl şartları için gerekli bir durumdur. Büyükşehir Belediyesinin yerel STK´larla istişare etmediği bir konuda İnegöl için düşünülen Hafif Raylı Sistem ve güzergâhıdır. Alanyurt ve İnegöl´ü bağlayacak hattın Hükümet Meydanı´na kadar gelmesi sıkıntılı bir duruma yol açacaktır diye düşünüyoruz. Planlanan hat şu an için Mimar Sinan Bulvarı´nda sonlandırılmalıdır. Değil mi ki yapacak bütçemiz var; Mimar Sinan Bulvarı´na Yeni İnegöl hafif raylı sistem bağlantısı ilave edilmelidir. Böylece Yeni İnegöl´e de kısmi teşvik sağlanmış olur. Büyükşehir Bursa´da tramvay hattını dar ve çok işlek bölgelere götürerek trafiği olumsuz etkilemiştir. Aynı hatanın İnegöl´de tekrarlamasından endişe ediyoruz ve rica ediyoruz ki; düşünülen hattın güzergâhını tekrar gözden geçirin, tramvay yapmış olmak için yapılmasın, trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde yolun daralmasına sebep olmasın.?

OTOPARK VE ALTYAPI

?Trafik akışına yapılan küçük rötuşlar geçici bir rahatlama sağlasa da uzun vadede düşünürsek eski hastane binasının yerine, bir an önce otopark alanları yapılmalıdır diye düşünüyoruz. İnegöl halkı ve İnegöl´e gelen misafirler merkezdeki bu otoparka yönlendirilmelidir. Çünkü ana arterlerdeki yol içi parklanma ile 50 bin araca hizmet vermek artık mümkün değildir. Ve eğer hepimizin malum olduğu Atatürk Bulvarı gibi büyük caddelerde altyapı hattında tadilat önümüze geldiği zaman rezerv otopark alanı için en uygun bölge yine eski hastane bölgesidir. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesiyle koordinasyonda zafiyet olmaması bu zorlu altyapı tadilat sürecini daha rahat atlatmamızı sağlayacaktır diye düşünüyoruz.Diğer taraftan şehrin merkezine hiçbir bahaneyle sosyal hizmet yapıları inşa edilmemelidir. Merkezdeki nüfus yeni İnegöl´e gitmez diye yatırımları hala eski İnegöl´e yapmamız kendi bindiğimiz dalı kesmeye benzemektedir. Örneklendirmemiz gerekirse yeni hastanenin yeri ne kadar yanlışsa, yaklaşık 15 milyon TL bütçe ayrılan Kültür Sanat Kongre Vadisi´nin Kültürpark´taki yeri de o kadar yanlıştır.?

?YENİ ASFALTLANAN YOLLAR YİNE YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ?

?Yeni asfaltlanan şehir içindeki yollarımız kısa sürede yine yamalı bohçaya dönüvermiştir. Bir taraftan vatandaştan dökülen asfaltın parası talep edilirken, diğer taraftan yolları tekrar bozulmaktadır. Böylece vatandaştan bu amaçla toplanan vergilerin yerini bulmadığı ve tekraren tahsil edildiği anlaşılmaktadır. Ayrıca dünya markası İnegöl mobilyamızın mutfağı, ağaç işleri sanayinin yolları perişan haldedir ve çözüm üretmede geciktiğimiz gerçeğiyle karşı karşıya kalmış bulunuyoruz.?

 

HAVA KİRLİLİĞİ

?Maalesef korktuğumuz yine başımıza gelmiştir. Hava kirliliğinin giderilmesi noktasında etkin bir adım atılmamıştır ve bu kış bol bol zehirli hava solunmuştur. Temiz havamıza sahip çıkma bilincine yönelik pek etkinlik yapılmadığını üzülerek görüyoruz.Oysa yerel seçimlerdeki çözüm önerimiz olan ?Kirli Havadan Temiz Havaya Geçiş´projesi hayata geçirilmiş olsaydı hak ettiğimiz temiz havaya kavuşmuş olabilirdik.?

BOL BOL EĞLENCE

?Büyükşehir´e bağlandıktan sosyal belediyecilik yönümüz biraz daha gelişti. Bir takım takdir ettiğimiz konferanslar yanında, bol bol eğlence programı da tertip ettiniz; konserler, tiyatrolar vesaire. Kontrolden çıkınca Ramazan ayında dahi uygunsuz tiyatro gösterilerini gözden kaçırıverdiniz. Hatta bir yıl önce ?buzlar çözülmeden´ adlı bir tiyatro oyununda yüz kızartıcı sahnelerin olduğunu oyun oynandığı sırada fark ettiniz ve bazı seyircilerin salonu terk etmesine yol açtınız. Hassasiyet gerektiren bu konuyla ilgili ciddiyet bekliyoruz.?

GENÇLİK VE AİLE

?İnegöl´deki hukuk çevreleri özellikle uyuşturucu ve cinsel suçlardaki ürkütücü artıştan yakınıyorlar. Suç oranları polisiye tedbirlerle belli bir oranda azaltılabilir ancak belediyemiz öncülüğünde gençliğe daha çok önem verilmelidir. Bu manada öğrenciler için düzenlenen Çanakkale gezisini olumlu buluyoruz. Gençlik merkezlerine konuyla ilgili büyük sorumluluklar düştüğünü tekraren ifade etmek istiyoruz.Aynı şekilde ilçe halkının ailecek gezip dolaşacağı, aynı ortamı paylaşacağı yerler kısıtlıdır. Aile bireyleri gittikçe kendi kabuğuna çekiliyor, muhabbetler sanal ortamda yapılıyor ve aile bağları zayıflıyor. Belediyemiz öncülüğünde aile yapısını güçlendiren projelerinin biraz daha geliştirilmesini ve uygulanmasını öneriyoruz. Olumlu bulduğunuz aile, çevre ve internetle ilgili eğitici seminerler daha etkin ve geniş katılımlı ele alınmalıdır. Maalesef Kültürpark´ımızdaki şahit olduğumuz nahoş hadiseler bu konudaki eksikliğimizin bir yansımasıdır. Diğer taraftan İnegöl´ümüzün güzel bir değeri olan Hikmet Şahin Kültürparkı´na sahip çıkılmasını istiyoruz.Güvenlik ve temizlik yönündeki eksiklikler derhal giderilmelidir.?

AFETLER

?İlçemizde meydana gelebilecek muhtemel hiçbir afete tam anlamıyla hazırlıklı değiliz. Depreme hazırlık anlamında arama-kurtarma ekiplerimiz ve ekipmanlarımız ilçe sathına yayılmış şekilde bir organizasyon olarak teşekkül ettirilmiş değil. Eski deprem araştırma komisyonunun yeniden kurulması, mevcut birikimlerin tekrar ele alınıp İnegöl´ümüz için gerekli adımların atılması gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz.Ayrıca gördük ki; yoğun kar yağışından etkilenebilecek çatılarla ilgili çıkarılmış bir ders ve eylem planı hala yok.Hiç değilse bunların listesi çıkarılmalı alınacak önlemler belirlenmelidir. Hava kirliliğinden büyük afetlere kadar ortak akıl teşekkülü için, yine çözüm önerisi olarak sunduğumuz ?Mavi Masa İstişare ve Koordinasyon Projeleri´ bir an önce etkin şekilde hayata geçirilmelidir.?

KENTSEL DÖNÜŞÜM

?Kentsel Dönüşüme gerçek anlamda girizgâh bile yapamadık. İnegöl´ümüzde kayda değer bir dönüşüm eğer gündeme gelecekse bu altyapıyla birlikte olacaktır, dolayısıyla gerekli tedbirler alındığında kat artışı mümkün ve de kaçınılmazdır. Dolayısıyla belediyemiz bu konuda öncü adımları atmaktan, yerel anlamda teknik insanlarla ciddi istişareler yapmaktan çekinmemelidir. 6306 sayılı kanun (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun) uyarınca kentsel dönüşümün kolaylıklarından faydalanabilmek için sorunlu bölgelerde alt sınır 15 bin metrekare olduğu halde, halen daha eski rakam olan 50 bin metrekareyle kendimizi sınırlıyoruz. Böylelikle inşaat sektörü ivme kazanabilir, ilçemizdeki kiralık daire bulma sıkıntısında belli bir rahatlama olabilir hem de en önemlisi riskli yapılardan kurtulabiliriz.Daha önceden de ifade ettiğimiz gibi, ana gayemiz altyapısından otoparkına, yeşil alanından kanalizasyonuna kadar her türlü problemin çözümü olmalıdır. Dolayısıyla adım adım bu çerçevede hareket edilmeli ve Yeni İnegöl projesi bu işin payandası haline getirilmelidir.?

İNEGÖL BELEDİYESİ İŞİN KOLAYINA KAÇMAMALI

?Hayata geçireceğimiz büyük projeler Büyükşehir desteğiyle yapılabilir boyuta gelmiştir. Bu manada Büyükşehir Belediyesi´nin tam bir uyum ve koordinasyon içinde ilçe belediyelerle birlikte hareket etmesi gerektiği elzemdir.İnegöl Belediyemiz işin kolayına kaçıp kontrolü tamamen Büyükşehir´e kaptırmamalı, yakın bir gelecekte il olacakmış gibi kendi rotasını çizmeye devam etmelidir. Hata yapan Büyükşehir bile olsa bunu ifade etmekten ve doğruları savunmaktan geri durmamalıdır. Somut örnek verecek olursak; şehrin belli noktalarına adeta oldu bittiye getirilerek kurulan baz istasyon kuleleriyle ilgili yetkimiz dışında diye sessiz mi kalacaksınız? Neticede Büyükşehir bizden aldığı paralarla bize yatırım yapmış olacaktır.Yine diyoruz ki; Milli Görüş her durum ve şartta İnegöl´ümüze değer katmaya, maddi ve manevi sorunlarımıza çözüm üretmeye devam edecektir.? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00