BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORUNA TEPKİ

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORUNA TEPKİ

Mavi Marmara saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler(BM)’in hazırlamış olduğu rapora İnegöl İnsani Yardım Derneği (İNİYAD)’dan tepki geldi. Hazırlanan raporda İsrail’in Filistin`e uyguladığı ambargonun yasal olduğunun ima edildiğini beli

Konuya ilişkin Dernek binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İNİYAD Başkan Yardımcısı İlyas Sağlam, raporun çok gizli olmasına rağmen, BM Genel Kurulu’na verilmeden önce bir Amerikan gazetesinde yayınlanmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. Sağlam, raporun medyada paylaşılmasının komisyonun ne kadar lakayt çalıştığının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Tüm Dünyanın Kabul Edemeyeceği Bir Rapor

BM İnsan Hakları Konseyi’nin altında oluşturulan komisyonun geçen sene Eylül ayında hazırlamış olduğu raporu hatırlatan Sağlam, “Bu raporda BM söylemek istediğini özetliyordu. Raporda BM, ambargonun illegal olduğunu, Mavi Marmara’da öldürülen ve yaralananların taammüden (planlayarak, tasarlayarak) öldürüldüğünü ve yaralandığını, İsrail’in insanlığa karşı suç işlediği belirtiliyordu. BM’nin hazırladığı rapor bütün dünyada saygınlıkla karşılanmıştı. Genel Sekreterin altında oluşturulan bu komisyon ise hiç kimseyle görüşmeden, hiç kimsenin görüşüne başvurmadan sadece İsrail ve Türkiye’nin vermiş olduğu raporlara göre masa başında hazırlandı. Komisyon sadece tarafların söylediklerini yansıtmış. Gördüğümüz şu ki, İsrail ne diyorsa rapora o yansımış. İsrail’in ağzı var. Tüm dünyanın kabul edemeyeceği bir rapor.” dedi.

 

Uluslararası mahkemelerin devreye girmesi gerektiğinin altını çizen Sağlam, savaş suçları mahkemesinde, Türkiye’deki mahkemelerde ve Mavi Marmara’ya katılan ülkelerin adliyelerinde yargılamanın devam etmesi gerektiğini söyledi. Hazırlanan raporun ‘İsrail’in bölgede uyguladığı ambargonun legal olduğunu’ söylediğini dile getiren Sağlam, "Raporda, İsrail’in Filistin’e resmi bir yaptırım yaptığı söyleniyor. Tüm hukukçular bunun böyle olmadığını ifade ederken, BM raporunda ambargonun yasal olduğu söylenirse, o zaman İsrail’in yaptıklarının tamamı, İsrail’in hakkı olur. O zaman ‘Adam öldürmek, gemiye saldırmak, gemilere el koymak’ da kabul edilebilir bir uygulama olur." şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin büyük devlet olma sorumluluğuyla 15 ay sabrettiğini vurgulayan Sağlam, "Birilerinin İsrail’e hukukun üstünde olmadığını göstermesi gerekiyordu. O ülke de Türkiye oldu. Bütün dünyadan Türkiye’ye destek gelecek. Hem Amerika’dan, hem de Avrupa’dan gelecek. İlk defa İsrail işlediği bir suç nedeniyle bir yaptırımla karşı karşıya. Bunun sonuçlarını barış olarak göreceğiz. Alınan kararlar çok olumlu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarını çok yerinde buluyoruz." diye konuştu.

 



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22