www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Bu Mutluluğun tarifi olamaz

Bu Mutluluğun tarifi olamaz

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle Hikmet Şahin Kültür Park içerisinde bulunan Lunaparkta bir etkinlik düzenlendi.

Farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, down sendromlu çocuklar, öğretmenler ve aileleri katıldı.

Başkan Alper Taban önce down sendromlu çocuklarla birlikte pasta kesti. Daha sonra Başkan Alper Taban şunları söyledi. Bugünün 21 Mart´ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor.

Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart´ta kutlanıyor. Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri; ortalama olarak her 800 bebekten biri down sendromlu olarak dünyaya geliyor.  Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşıyor. Türkiye´de kesin bir veri bulunmamasına karşın yaklaşık 100 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Unutmayalım ki, Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılık olarak kabul ediliyor. 

Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi bulunmuyor. Tek yol eğitim? Sosyalleşme, bu eğitimin vazgeçilmez bir parçası. Bu yüzden, Down sendromlu bireylerin sosyal hayatta tüm insanlarla beraber, izole edilmeden yaşamaları büyük önem taşıyor.  Down sendromlu bireyler, erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler ve oyun grupları sayesinde artık lise hatta üniversite bitirebiliyor. Dünya Down Sendromu Günü, down sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç ortaya koymak açısından önemli bir fırsat sunuyor bizlere.  Engellerimizi hissettirmeyecek Engelsiz bir yaşam dileği ile diye konuştu. Konuşmaların ardından Nene Hatun Özel Eğitim Uygulama Merkezi ile Ömer Osman Çağlayan Özel  Eğitim Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim gören yaklaşık 30 özel öğrenci luna parkta ücretsiz olarak gönüllerince eğlendiler. Down sendromlu çocukların mutlulukları gözlerinden okundu. 

Haber ve Fotoğraf:Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22