www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Bu ülke kolay kolay yıkılmaz

Bu ülke kolay kolay yıkılmaz

İnegöl Müteahhitler Derneği(İMDER) tarafından 2019 Yılı Ekonomik Öngörüleri ve Uluslararası Yatırım Fırsatları konulu konferans düzenlendi.

Ünlü Ekonomist Murat Sağman ile Amerikalı Yatırım Şirketi CEO´su Francis Lively´in konuşmacı olduğu konferansa İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu ile üyeler katıldı.

 

ARTIK BİLGİ ÇOK HIZLI AKIYOR

Semineri açılış konuşmasını yapan İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu, ?Küreselleşen dünyada artık bilgi çok hızlı akıyor. Şirketlerimizi bu gelişmelere konumlandırmamız gerekiyor. İnegöl çok önemli bir sanayi şehri. 4 organize sanayisiyle, mobilya sektörüyle ciddi katma değer sağlayan bir şehir. 1890´da Türkiye´nin ilk kurulan ticaret odalarından biri İnegöl´de. Girişimciliğin en önemli başlangıcından biri. İlk kadın milletvekili, ilk ilçe OSB, Türkiye´de ilk mobilya ihtisas burada. Bizler de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörel gelişimin yanında, şehrin gelişmesine de katkı sağlaması gerekiyor? dedi.

 

İLÇELER ARASINDA BİRİNCİYİZ

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, ?İnegöl şehri gerçekten son 20 yıldır özellikle sanayileşme noktasında Türkiye´de öncü gelen şehirlerden birisi. 22. büyük ekonomiyiz. Dış ticaret fazlası veren 7. büyüyen ekonomiyiz. İlçeler arasında birinciyiz. Sanayicilerimiz çok şükür ülkemize büyük katkı sağlıyorlar. 2019 yılı ön görüleri değerlendirilecek. Emeği geçenleri kutluyorum? dedi.

 

DAHA SAĞLAM PLANLAMALARLA YÜRÜMEMİZ LAZIM

Belediye Başkanı Alper Taban ise, ?Vatandaşımızla sahada ekonomiyi konuşuyoruz. Sanayicinin de en önemli konularından bir tanesi ekonomi. İlklerin şehri olarak; burada daha nice ilkleri başarmamız lazım. Bu güç bizde var; genç dinamik bir şehir. Pek çok adımlar atacağız. Daha sağlam planlamalarla yürümemiz lazım. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisini şehrimize davet ederek, tüm insanlara ulaşabildiğimiz noktada bilgilendireceğiz. Şehrimin gelişiminden, kalkınmasından sorumluyum. İnşallah bu sinerjiyi bir araya getirerek daha doğru planlamalarla güzel işler yapacağız? dedi.

 

EKONOMİ KÜÇÜLEBİLİR

Ünlü Ekonomist Murat Sağman, Türkiye´de ve dünyada yaşanan ekonomik krizlerden bahsederek, ?2018 yılında kriz yaşadık. Papaz olayı vardı. Papaz yüzünden mi kriz oldu? Hayır. Ama tetikledik. Ağustos ayında kur şoku, Eylül ayında enflasyon şoku, Ekim-Kasım ayında borç krizi, sonrasında bankalar ve ekonomik kriz. Enflasyonun yükselmesine neden olan kurdur. Şuanda yaşadığımız özel sektör borç sorunudur. Şuanda ekonomik kriz yok. Ekonomik küçülmeye doğru gidiyoruz. İki ya da üç çeyrek küçüleceğiz. Türkiye´de hiçbir dönemde bu kadar özel sektör borçlu olmamıştır. Ciddi bir borcumuz var. Bankalarımız iyi durumda. Problemli şirketlere müdahale edilmezse, ilerde bankaları konuşmak durumunda kalabiliriz. 2017´de 11.9´du, enflasyon şu an 20. Enflasyon şuan düştü. Faizlerimiz çok yüksek. Sanayi üretimi aşağı doğru gidiyor, küçülmeyi işaret ediyor. Ekonomi küçülebilir, önemli olan ekonomik küçülmeden ne kadar sürede çıkılacağıdır. Türkiye genelde çok hızlı giriyor, çok hızlı çıkıyor? diye konuştu.

 

BORÇLU DEĞİLİZ

Sağman, ?Hane halkı olarak çok borçlu değiliz, diğer ülkelere göre yarısı. Kamuda yüzde 30, reel sektörde yüzde 54, finans sektörü yüzde 20. Bizim dış borcumuz fazlaydı. 460 milyar dolar borcumuz var. Borcumuzun yarısı döviz. Genel borca baktığımızda diğer ülkelere göre daha iyi durumdayız. Tasarruf oranımız yüzde 15, üretim ve yatırım oranımız yüzde 20. 2005 yılından 2010 yılı arasında en olumlu dönemi yaşadık. O dönem enflasyon 6´ya düşmüştü. Ürettiğimiz malın yarısını Avrupa´ya satıyoruz. Avrupa bizim için önemli. Türkiye yüksek borcu kaldırabilecek kapasiteye sahip. 800 milyar dolarlık ekonomi kolay kolay yıkılmaz. Petrol fiyatlarının buralarda kalması güzel? dedi.

 

SEÇİM SONRASI?

Seçim sonrası neler olacağını söyleyen Sağman, ?Seçimden sonra ertelenmiş zamlar olacak. Ya üretici fiyatları düşecek, ya da tüketici fiyatları yükselecek. Doların 4 TL´ye düşeceğini beklemiyorum. Çok önemli dönemi giriyoruz. 4.5 yıl seçim yok. Bu bir fırsat. Seçim kazanmak için büyümek zorundasınız. Geçen sene 7 büyüdük. Sevindik. Ama çok büyüdük. Türkiye´nin potansiyeli 4 oranında büyümesidir. Potansiyeli artırmak gerekiyor. Batmış şirketi kurtarmamak lazım. Kurtarırsanız, ihtiyacı olan adama kaynak kalmaz. Onun için bir temizlik olması lazım. Üretime, ihracata, tasarrufun sağlanması lazım. Hükümet bu adımları atıyor. Doların bu hesaplamalara göre 4 olması lazım. 5.35 olan doların daha da inmesi gerekiyor? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00