www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BU CEZALAR EL YAKIYOR

BU CEZALAR EL YAKIYOR

Trafik kanununda yapılan değişikliğe göre, ehliyetsiz veya alkollü olarak araç kullanırken yakalanan şahısların yanı sıra, araç sahiplerine de bin 407 TL para cezası kesilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamada, Trafik Kanunu`nda yapılan değişiklikler sonucunda, ehliyetsiz yakalanan sürücü ve araç sahibine bin 407 ve alkolmetreyi üflemeyi reddedenlere ise 2 bin TL para cezası uygulanacağı duyuruldu.

SÜRÜCÜ BELGESİZ ARAÇ KULLANANA BİN 407 TL CEZA

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda; sürücü belgesiz, sürücü belgesi geri alma süresi içinde, daimi iptal edilmiş sürücü belgesi ile ve yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanan sürücülere ve ayrıca araç sahiplerine trafik ekiplerince her defasında bin 407 TL. idarî para cezası uygulanacağı belirtildi.

0.50 PROMİLİ GEÇEN YANDI

Sadece hususi otomobil sürücülerinde 0,50 promil üzerinde diğer araç sürücülerinde 0,20 promil üzerinde alkol düzeyi tespit edilenlere cezai işlem uygulanacak. Bu kabahati son beş yıl içerisinde işleyenlere, birinci defasında 700 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 6 ay süreyle iptal edilecek. İkinci defasında 877 TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 2 yıl süreyle iptal edilecek, üçüncü veya daha fazlasında bin 407 TL idarî para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 5 yıl süreyle iptal edilecek.

ALKOLMETREYİ ÜFLEMEYİ REDDEDENE 2 BİN TL CEZA

Alkol metre ile ölçümü reddedenlere ise 2 bin TL idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 2 yıl süreyle iptal edilecek. Alkol düzeyi 1.00 promil üzerinde olanlara Türk Ceza Kanununun 179/3 maddesi gereğince (Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma) adli işlem yapılacak. Trafik kazasına sebebiyet veren hususi otomobil sürücülerinde 0,50 promil üzerinde, diğer araç sürücülerinde 0,20 promil üzerinde, alkol düzeyi tespit edilenlere ayrıca Türk Ceza Kanununa göre adli işlem yapılacak. Trafik kazası haricinde sürücülerde itiraza binaen ikinci bir alkol testi yapılmayacak, işlemlere itiraz edenler 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında ilgili mahkemeye yapacak.

UYUŞTURUCU MADDE KULLANAN SÜRÜCÜLERE 3 BİN 600 TL CEZA

Trafik kazalarında sürücülerin alkol kontrolü trafik ekiplerince teknik cihazla yapılacak ölçüme itiraz edilirse sağlık kuruluşuna götürülecek, aradaki süre (60 dakikada 0.15 promil) hesaba katılacak ayrıca sürücüye 2 bin TL para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 2 yıl süreyle iptal edilecek. Kazalarda ölenler/üfleyemeyecek kadar yaralı olanlar sağlık kuruluşuna sevk edilecek. Uyuşturucu/uyarıca madde kullanarak araç kullananlarla ilgili olarak, bu maddeleri kullandığı tespit edilenlere 3 bin 600 TL idari para cezası uygulanacak sürücü belgesi 5 yıl süreyle iptal edilecek, Türk Ceza Kanununa göre adli işlem yapılacak. Cihazla ölçümü reddedenlere 2 bin TL idari para cezası uygulanacak sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınacak. Alkollü olarak veya uyuşturucu/uyarıcı madde kullanarak araç kullandığından dolayı sürücü belgesi geri alınanların sürücü belgelerinin teslimi için süre bitiminde ilgili belgelerin temini haricinde tüm cezalar tahsil edilecek. Tüm ölçümler kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlarla yapılacaktır.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00