BU HABER BAYANLAR İÇİN

BU HABER BAYANLAR İÇİN

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır, adet görememe ya da adet düzensizliğinin, kadınlarda pek çok hastalığa işaret edebilen önemli bir sorun olduğunu dile getirdi.

 

 

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Başhekimi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kır adet düzensizlikleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 

AMENORE MENOPOZUN ÖNEMLİ BİR BELİRTİSİDİR

Adet görememe sebepleri arasında fiziksel veya psikolojik stres, aşırı egzersiz ve anoreksia nervosa gibi yeme bozukluklarının sayılabileceğini belirten Op. Dr. Mustafa Kır, “Polikistik over sendromu olan kadınlarda da uzun süre adet görmeme yaşanabilir. Ayrıca amenore menopozun önemli bir belirtisidir” dedi.

 

DÜZENSİZLİKTE HORMON TETKİKLERİNE BAKILMALIDIR

16 yaşına gelmiş ve hiç adet görmemiş genç kızların mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini belirten Op. Dr. Mustafa Kır, “Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ilk iki yıl menstruasyon her ay düzenli gelmeyebilir anca yaş ilerledikçe düzene girmesi gerekir. Düzensizlik devam ederse polikistik over sendromu ya da tiroid hormon bozukluğu olmadığından emin olmak için hormon tetkiklerini görmekte fayda vardır. 20-30 yaşlarında bir kadın önceden düzenli adet görüyorken adet gecikmeleri başlamışsa mutlaka hormon tetkiklerine bakılmalıdır. Çünkü hiç tahmin etmeyeceğimiz şekilde, bazı kadınlarda yumurtalık rezervleri erken tükenmektedir” şeklinde konuştu.

 

SEBEBİ YUMURTALIK KİSTİ OLABİLİR

Adet düzensizliğinin çeşitli hastalıkların belirtisi olduğunu aktaran Kır, “Yumurtalıktaki iyi huylu kistler kendilerini adet düzensizliği belirtisiyle gösterebilir. Bunlar adet görmeme ya da ara kanama gibi farklı şekillerde olabilir. Bu kistlerin büyük bir kısmı fonksiyonel kist adını verdiğimiz birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolan kistler iken, bazıları cerrahi girişim gerektiren farklı yapıda kistler olabilir” diye konuştu.

 

MİYOMLARA DİKKAT!

Adet düzensizliğinin işaret ettiği rahatsızlıklardan birinin de miyomlar olduğunu aktaran Kır, “Bazı miyomlar hiçbir belirti vermeyip tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazı miyomlar adet kanamasının şiddetli olmasına, bazen de iki adet dönemi arasında ara kanamalar olmasına sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka önemsenmelidir” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10111,02%0,28
  • DOLAR

    32,38% -0,12
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2408,15% -1,09
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00