www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BU YASA KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

BU YASA KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

Bu hafta içerisinde torbadan çıkması beklenen ‘SGK Borçlarının Yapılandırılması’ yasası mali müşavir ve muhasebecileri de hareketlendirdi. Konuyla ilgili konuşan SGK Müdürü Adem Bedir, bu yasanın kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu belirterek,

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 6 gün önce göreve başlayan İnegöl SGK Müdürü Adem Bedir, torba yasada bu hafta görüşülmesi beklenen SGK alacaklarının yapılandırılması konusu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.  Bu yasanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirten Bedir, özellikle muhasebeci ve mali müşavirlerin konuyu iyi araştırıp gerekli çalışmaları yapması gerektiğini söyledi. Yapılandırma çıkmadan önce mali müşavirlerin yasayı tamamen öğrenmeleri gerektiğine vurgu yapan Bedir, çıkacak olan torba yasayla yüzde 75’e kadar indirimin söz konusu olacağını kaydetti.

En Geç 15 Gün İçinde Cumhurbaşkanının Önünden Geçecek

Bedir, yaptığı açıklamalarında torba yasanın bu hafta görüşülerek çıkacağını ifade ederken, yasanın içeriğinde ise işsizlik sigortası primi, prim, damga vergisi, sosyal güvenlik destek primi, metrekare hesaplamasından doğan fark işçilikler, idari para cezaları bu ve buna benzer Sosyal Güvenlik Kurumunun alacaklarının tamamı olduğunu söyledi. Bunun dışında SGK’nın alacaklarının haricinde diğer kurumların da alacaklarını ilgilendiren maddeler olduğunu kaydeden Bedir, “Ama biz sadece kendimizle ilgili bilgiler verebiliriz. Bu konularla ilgili hem müthiş bir yapılandırma, hem faizlerde indirim söz konusu hem de cezaların bir kısmının silinmesi ile ilgili bir tasarı. En önemli ve altının çizilmesi gereken nokta da bu; yapılandırma geçmeden önce ki, fazla bir süre de kalmadı, en fazla 15 gün Cumhurbaşkanının önünden geçme süresi var” dedi.

Yasa Tasarısında Müracaat İçin 2 Ay Süre Ön Görülüyor

Sürecin iki ana ayağının bulunduğunu belirten Bedir, açıklamalarına ise şöyle devam etti: “Birincisi mali müşavir arkadaşlar, ikincisi ise Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları. Ortak akılla bu iki ayak olayı sonuçlandıracak. O yüzden ilk önce mali müşavir arkadaşların bu yasayı çok iyi okumaları lazım, hatta okumalarının ötesinde ezberlemeleri lazım. İlk önce muhasebeci arkadaşlarımızın özel nitelikteki bina inşaatları ile ilgili olarak, bunların hak işçilikleri varsa bir an önce bunların hesaplamalarını yaptırıp, taksitli bir şekilde bunu ödemesi lazım. Özellikle geçmiş yıllarda biten bina inşaatlarıyla alakalı olarak bu konu çok önemli. Çünkü yasa tasarısında müracaat için 2 ay süre ön görülüyor. O yüzden bu süre içerisinde organize bir şekilde vatandaşın bize daha çok talebini bekliyoruz. Bizden talep edebilmeleri için de olaydan haberdar olmaları lazım ki bize müracaat etsinler. Yoksa vatandaş yasa çıkmış, çıkmamış nereden bilecek.”

Yüzde 75’e Varan İndirimler Söz Konusu

Bedir, yasadan istenilen oranda faydalanabilmek için önemli olanın yapılandırma çıkmadan önce, meclisten geçmeden önce veya resmi gazetede yayınlanmadan önce muhasebeci ve mali müşavirlerin bu konuda hazırlık yapmaları olduğunu dile getirdi. Özellikle ihaleli işlerde, özel bina inşaat dosyalarında, idari para cezalarında konuya ağırlık verilmesi gerektiğine değinen Bedir, “En önemlisi de bu, idari para cezalarında çok önemli indirimler söz konusu. Hatta bazı püf noktaları var ki, cezaların yüzde 75’e kadar affı söz konusu. Bunun için mali müşavirlerde birlik ve beraberlik içinde ortak bir akılla bu yapılandırmayı faydalı bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Büyük ölçekli işletmeler olsun, küçükler olsun hepsini ilgilendiren önemli bir konu” diye konuştu.

İnegöl En Çok Tahsilâtın Yapıldığı İlçe

Bedir, konuyla alakalı bir seminer düzenlenmesinin şart olduğunu belirterek, “Özellikle İnegöl’de seminer ve bilgilendirme şart. Baktığımız zaman 43 ilden daha büyük bir ilçe İnegöl. İnegöl’ü kurumumuz da çok önemsiyor. İl müdürümüz de İnegöl’le yakından ilgileniyor. Çünkü İnegöl en çok tahsilâtın yapıldığı ilçelerden biri. İş yeri dosyalarına baktığımız zaman, Osmangazi Merkez Müdürlüğünden sonra ilk başta gelen İnegöl. Bunun için de gereken önemi hep birlikte göstermemiz gerekiyor. Başka alternatifimiz yok, ülke olarak bir yere varmak istiyorsak en iyi şekilde çalışmamız gerekiyor” dedi.

. Seminerlerle ilgili kendisinin direk seminer organize etme şansının olmadığını ifade eden Bedir, İnegöl’de bulunan esnaf odaları veya diğer sivil toplum kuruluşlarının böyle bir talepleri olduğu takdirde, mümkün mertebe bilgilerini aktaracaklarını sözlerine ekledi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00