www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

BURADA TARİH YATIYOR

BURADA TARİH YATIYOR

1906 yılında Abdülhamit Han´ın fermanıyla kurulan İnegöl´de Devlet Hastanesinde bulunan Sağlık Müzesi, Çanakkale Savaşı´nın izlerini içerisinde barındırıyor.

7 aylık çalışma ile kurulan müzeyi günde 4-5 bin kişi ziyaret ediyor. Müzeyi inceleyen 110 yıl önceki tarihi öğrenme şansını yakalıyor.

1973 Model ambulans, yıllar önce kullanılan ameliyat malzemeleri, tarihi belgeler ile eski ilaçların sergilendiği müze, İnegöl´ün sağlık tarihini gözler önüne seriyor.

OSMANLI ARŞİVLERİ TARANDI

İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi ve CEO´su Uzman Dr. Hayrettin Göçmen, ?7 aylık bir çalışma sonucunda bir müze oluşturduk. Bu müzede İnegöl´ün sağlık tarihinin kronolojik betimlemesini yapmaya çalıştık. Osmanlı arşivlerini taradık. Ulaşabildiğimiz ilk belge 1845 yılında ´Kaza-i İnegöl´ denilen bir belge. Bu belgede İnegöl´de bir tabip veya cerrah bulunmamakta, hastaların ihtiyacı olduğu zaman Bursa´dan at sırtında tabip getirilmekte veya hasta Bursa´ya götürülmekte. Müzede gördüğümüz gibi o dönemlerde kırık çıkıkçı, kupa çeken teyzeler, hacamatçılar, şifacı nineler ile tedavi uygulanmış. Bir sonraki belge ise 1902 yılında seyyar frengi tabibi Ömer Efendi´nin padişahlık makamına yazmış olduğu bir mektup. O dönemde bu civarlarda ciddi bir frengi salgını olduğu için tabipler burada halka şifa dağıtmaya çalışıyorlardı.?

ABDÜLHAMİT HAN´IN EMRİYLE YAPILDI

?Şifacı doktorlardan biri olan Ömer Efendi, Sultan II. Abdülhamid Han´a yazmış olduğu mektupta, İnegöl´ün büyük bir şehir olduğunu burada mutlak suretle hastane kurulması gerektiğini raporluyor. Bunun üzerine Sultan II. Abdülhamid Han, 1906 yılında bir ferman yayınlıyor. Burada vergi toplanarak bir hastane kurulmasını emrediyor. Müzede maketi bulunan hastane binası 1906 yılında kurularak hizmete sunuluyor. Abdülhamid Han´ın arşivinde bulunan bir fotoğraf var. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında cephede yaralanan askerlerin burada tedavi gördüğü, hatta şehit olduklarını biliyoruz. Bir müddet askeri hastane olarak kullanılmış. 1935 yılına ait bir haberde, 18 yaşındaki genç kız nişanlısı tarafından terk ediliyor, Devlet Hastanemizin cerrahlarından biri kızı tedavi ediyor, karnından 4 milimlik bir ur çıkartıyor ve kızın hem hayatını hem namusunu kurtarıyor. Zaman içerisinde İnegöl hızlı büyüdüğünden halk dernek kurarak bir hastane çalışması yapılıyor. Bu belgelerde mevcut. Toplanan paralarla 1970 yılında yeni binalar yapılıyor. Son olarak ise devletimiz 2014 yılında bulunduğumuz hastanemiz yapılıyor ve hizmete sunuluyor. Türkiye´ye örnek olan bir hastanemiz. 50 bin metrekarelik kapalı alan içerisinde hizmet veriyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01