www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Bursa´da Tek Kaldı

Bursa´da Tek Kaldı

İnegöllü Recep Atlı, baba mesleği olan ve kaybolmaya yüz tutan kasketçiliği tek başına ayakta tutuyor. 40 yıldır kasket üreten Recep Atlı, kasketin Türkiye´de dayanıklılığı nedeniyle ömür boyu garantisi olan tek aksesuar olduğunu söyledi.

Babası Kadir Atlı´nın 1950´li yıllarda başladığı mesleği 1975 yılında 11 yaşındayken öğrenen 53 yaşındaki Recep Atlı, kasket üretimi yapan Bursa genelinde tek kişinin kendisi olduğunu söyledi. İnegöl´de kasket üretimi yapmak için çabalayan 53 yaşındaki Recep Atlı, eski yıllarda tarz olan fakat son yıllarda kültürel giysi olmaktan çıkan kasket üretiminin hikâyesinden bahsetti.

11 YAŞINDAN BERİ?

8 köşeli tabir edilen yıllar önce bir tarz olan kasket üretimine babasının 1950´li yıllarda kendisinin ise 1975´li yıllarda üretimine başladığını ifade eden Recep Atlı, ?11 yaşında bu mesleği öğrendim. Babamın ekmeğini kazandığı meslekten bende 40 yıldır ekmeğimi kazandım. Kasket kültürünün kaybolmasıyla birlikte bizim de kendimizi yenileyemediğimizden dolayı bu işi bırakma noktasına geldik.?

BURSA´DA TEK

?Bursa genelinde şu anda kasket üretimi yapan usta yok, şuan tek ben varım. Mesleğin devam ettirilmesini isterdim ama meslek kazandırmıyor, o nedenle çırağa verecek bir paramız da yok. Artık farklı sektörlerden para kazanmaya çalışıyorum? dedi.

BİR ÖMÜR BOYU GARANTİLİ

Önceki zamanlarda yapılan kasketlerin ömürlerinin ortalama bir yıl olduğunu ifade eden Atlı, ?Bildiğim ağabeylerimiz var, 23 yıldan bu yana aynı kasketi kafasından çıkarmayan var. Bir ömür garantili kasketlerimiz var. Şimdi hangi giysi veya ürün bir yıl giyiliyor ki. Zor yani bir pantolon veya gömlek bile bir sene gitmiyor. Ama bu kasketler yıllarca deforme olmadan kullanılabiliyor? şeklinde konuştu.

Mesleği faal bir şekilde yapmadığını ifade eden Atlı, siparişlere göre öğrenci Kepleri veya fes üretimi de yapabileceğini söyledi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00