Bursaray C Etabında Cevap Bekleyen Sorular

Bursaray C Etabında Cevap Bekleyen Sorular

2008 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmetli Hikmet Şahin tarafından ihale edilen Bursaray C etabında %33 lük tasarruf yapıldığı açıklaması, ihale sonrası yapılan proje değişikliğinin anılan kanununa aykırı olduğu iddiaları ile yeniden tartışma

Bursa Büyükşehir Belediyesinin kamuoyuna kampanyayı andıran reklamlarla deklere ettiği tasarruf iddiaları belirsizliğini koruyor. Özellikle ‘C Etabı’ olarak bilinen ‘Üniversite Hattı’ ile ilgili olarak açıklanan yüzde 33’lük tasarruf söylemi bu iddiaları daha da karmaşık hale getiriyor.

Özellikle ‘C Etabı’ olarak bilinen ‘Üniversite Hattı’ ile ilgili olarak açıklanan yüzde 33’lük tasarruf söylemi bu iddiaları daha da karmaşık hale getiriyor.

Uluslararası ‘FİDİK’ kurallarına göre yapılan ihalenin ‘Götürü bedel anahtar teslimi’ olduğu bilinmektedir. İhalelerin  ‘kamu ihale kanunu’ gereği bozulup farklı bir sisteme dönüştürülemeyeceği de bilinen diğer bir husus iken bu sistem neye dayandırılarak bozuldu?

Bilindiği üzere 2008 yılında Hikmet Şahin döneminde ihale edilmişti ve toplam 6,7 km’lik Görükle etabının 2 km’si aç kapa tünel, 1 km’si de delme tünel olacaktı. Diğer kısmı ise yerüstünden planlanmıştı. Metro inşaatlarında şöyle bir hesaplama yöntemi vardır. 1 km delme tünel maliyet hesabı olarak 7 km’lik açık hatta bedeldir. 1 km aç kapa tünel de yaklaşık 4 km. açık hatta bedeldir.

Delme tünel iptal edildikten sonra açık hat yapımı ile ilgili fiyatlar nasıl oluşturulmuştur ve bedelleri nelerdir?

C Etabında ihale sonrası gerçekleştirilen düzenlemeler ile ihale kanuna aykırı hareket edilmemiş midir?

‘C Etabı’ olarak bilinen Üniversite hattında maliyetin önemli bir kısmını oluşturan delme tünelin (1 km delme tünel 7 km açık hatta bedel) iptali tasarruf edildiği iddia olunan yüzde 33 rakamını çok aşağıda tutmuyor mu?

Eski Projeye Göre Görükle etabı: 6,7 km.

2 km aç kapa tünel = 8 km yerüstü açık hatta bedel

1 km delme tünel = 7 km. yerüstü açık hatta bedel

3.7 km açık hat   = 3,7 km yerüstü açık hat

TOPLAM: 18,7 km yerüstü açık hatta bedel

Yani, Hikmet Şahin dönemindeki projenin karşılığında 18,7 km yerüstü açık hat yapılması lazım.

Ancak, Recep Altepe döneminde aynı paraya Görükle etabı (6,7 km yerüstü hat) ve Emek etabı (2.5 km yerüstü hat) yapıldı. Toplam 9,2 km. 18,7 km ile 9,2 km arasında yarı yarıya fark var.

Şimdi hattın tümü yerüstünden oldu ve bir de önceki projeye göre hat bir miktar kısaldı. Hikmet Şahin dönemindeki projeye göre son durak tam Acil’in önünde olacak ve buradan inen herkes üniversitenin her yerine araçsız gidebilecekti. Şimdiki son durak Holiday Inn’de kaldı.

Hikmet Şahin dönemindeki projede ayrıca 2 istasyonda yeraltı çarşıları (Emirkoop ve Üniversite son durağı) olacaktı. Şimdiki Şehreküstü İstasyonu gibi. Çarşılı istasyonların maliyetini de hesaplamalara dâhil etmek lazım. Ama bunlardan da vazgeçilerek normal yerüstü durakları yapıldı. Ayrıca, Görükle Etabı yerüstüne alındığı için Üniversitenin ormanları olumsuz etkilendi.

50 dönüme yakın orman alanı tahrip oldu. Bu nedenle kamuoyunun bilgisine sadece tasarruf miktarı arz edilen ve içerikle ilgili herhangi bir bilgi verilmeyen bu konuya dair soruların gündeme gelmesi kaçınılmaz olmaktadır.

 



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68