BÜTÇE 30 MİLYON AZALDI

BÜTÇE 30 MİLYON AZALDI

İnegöl Belediyesi’nin 2014 yılı tahmini bütçesi dün yapılan olağan üstü meclis toplantısıyla belirlendi. Büyükşehir payı ayrılan bütçe, yaklaşık 30 milyon TL azalarak 94 milyon TL’ye geriledi.

 

İnegöl Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısında görüşüp bütçe komisyonuna havale ettiği 2014 yılı tahmini bütçesi, dün yapılan olağan üstü meclis toplantısında görüşüldü.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN İLK ETKİLERİ

Belediye Ek Hizmet Binası meclis salonunda yapılan ve 29 meclis üyesinin katıldığı bütçe görüşmelerinde, Büyükşehir’in bütçeye ilk yansımaları görüldü. 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerle Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne merkez ilçe olarak bağlanacak ve bazı birimlerinin kontrolünü de Büyükşehir’e devredecek olan İnegöl’de, bütçede de düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl 110 milyon TL bütçesi bulunan İnegöl Belediyesi’nin bütçesinin her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüdüğü düşünüldüğünde bu yıl 120 milyon civarında bütçesi olması beklenirken, yapılan Büyükşehir kesintisiyle İnegöl’ün bütçesi 94 milyonda kaldı. Bütçe yaklaşık 30 milyon TL azaldı.

 

İnegöl Belediye Başkanı’ Aktaş’ın konuşmasının ardından, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ahmet Mestan, hazırlanan bütçeyi okudu.

 

SULAR YÜZDE 185 ZAMLANACAK

Bütçe ile ilgili söz alan Saadet Partisi Grup Sözcüsü Özgür Öztürk ise, plan ve bütçe komisyonu ile daire müdürlerine bütçe değerlendirme çalışmalarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı. Öztürk, 2014 yılı belediye bütçesinin İnegöl’e hayırlı olmasını dileyerek; “Belediye bütçe gündemini Ekim ayında icra ettiğimiz Performans programı gündeminden daha önemli bulduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu gündemi anlamak ve oylamak sadece Plan ve Bütçe komisyonun görevi olmamalıdır. Buradaki haziruna asgari anlaması gereken hususlar aktarılmalıdır diye düşünüyorum. Gruplara takdim edilen dosyanın biri, ki nihai hali bana dün akşam üzeri ulaştırıldı. Belediyemizin ücrete tabi işleri hakkında gelir tarifesini içermektedir. Çoğu kalemde cüzi oranda zamlar göze çarpmaktadır. Dikkatimizi çeken husus, 5 yıllık dönemde ilk kez suya zam yapılmadı teşekkür ediyoruz. Ancak İnegöl halkımız için bir durum tespiti yapalım, maalesef bu zamsızlık durumu 3-4 ay geçerli olabilecek. Çünkü Büyükşehir sayesinde meskenlerde yüzde 137 zam, ve de ticarethanelerde yüzde 185 zam 2014 Nisan itibariyle kapımızdadır. Yani somutlaştırırsak meskenlerde 2 ayda bir 60 TL su parası ödeyen vatandaş, artık Büyükşehir’e bağlandıktan sonra aylık 70 TL civarı su ücreti ödeyecek” dedi.

 

HİÇBİR CİDDİ SORUN ELE ALINMAMIŞ

Kendilerine takdim edilen diğer dosyada ise birimlere ait ödenek cetvelleri bulunduğunu aktaran Özgür Öztürk, “İncelediğimizde ilgili müdürlükler için teklif edilen hiç bütçede ve hiçbir kalemde bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Yani komisyon bütçeyi noktasına kadar kabullenmiş gözüküyor. Tabii ki bütün siyasi partilerin İnegöl`ün sorunlarına, problemlerine yüzde 100 aynı şekilde bakmasını beklemiyoruz. Ancak performans planında dile getirdiğimiz hususlarla ilgili herhangi bir önerinin dikkate alındığını göremedik. Kısaca bazı konuları hatırlatırsak; Yeni İnegöl projesinin adının bile geçmediği bir performans planı. Ana arterdeki renk uyumu için 2 milyon TL gibi gereksiz bir ödenek. Hemen her mahallede şikayet konusu olan, yağmur sonrası kanalizasyon taşmasını önlemek büyük bir ihtiyaç iken, ilçe kanalizasyon sistemi rehabilitasyonu için ise sadece 586 bin TL harcamanın planlanması. Şehir merkezindeki cazibe noktalarının azaltılacağı yerde, artırılması. Gençliğimizle ilgili projelerde kötü alışkanlıkların bertaraf edilmesine yönelik çalışmaların hiç olmaması. Hava kirliliğiyle mücadelenin sadece kaçak kömür tespitiyle yapılması ve bu konu için dahi yeterli tedbirlerin alınmaması. Sonuç olarak biz Saadet Partisi olarak performans planda altını çizdiğimiz hiçbir ciddi meselenin ele alınmadığı kanaatine varmış bulunuyoruz ve bütçe için olumsuz oy kullanacağımızı ifade ediyoruz” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN KATKISI KESİNTİDEN FAZLA OLACAK

AK Parti grubu adına konuşan Süleyman Yılmaz ise, “Bizler inanıyoruz ki Büyükşehir`in ilçemizde yapacağı hizmetlerin maliyet tutarı, bütçemizdeki azalma miktarından daha fazla olacaktır. Tabi bu konuda, ilçemizi ve halkımızı Bursa Büyükşehir meclisinde temsil edecek meclis üyesi arkadaşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Değerli arkadaşlar 2013 yılı tahmini bütçesi 110 milyon TL iken yeni yürürlüğe giren bu yasa nedeni ile 2014 yılı tahmini bütçe gelirlerinin 94 milyon TL olması beklenmektedir. Çünkü 2014 yılı Nisan ayından itibaren su gelirlerinin ve Hal Rüsum gelirlerinin tahakkuk ve tahsilatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktır. Yapılan çalışmalar ve planlamalar bu doğrultudadır. İdari performans programı ile programa alınan çalışmaların maliyet tutarı da 94 milyon TL`dir. Her Daire Müdürümüz `ün yapacağı çalışma idari performans programı ile programa alınmış ve tahmini bütçeyle ödeneği ayrılmıştır. Plan ve bütçe komisyonu üyesi arkadaşlarımız, bütçe çalışmaları çerçevesinde her Daire Müdürü `nün yapacağı çalışmayı ve her Daire Müdürlüğü`nün yapacağı harcamayı müzakere etmişlerdir. Plan ve bütçe komisyonunca gelir tarifeleri üzerinde yapılan müzakerelerde belediyemize ait mülklerde yapılan TEFE-TÜFE oranına göre yüzde 7-8`lik kira artışına rağmen bu mülklerin kira ücretlerinin şahıslara ait mülklerden daha cazip olduğu kanaatini taşımaktayız. Yine belediyemize ait halkımız ve kiracılarımız için özel önem ve değere sahip çay bahçeleri ve kafelerin kira bedellerinin düşük olması nedeni ile bu iş yerleri için yeniden uygun olan kira bedelleri belirlenmiştir. Kamu kurumlarınca sosyal amaçlar için kullanılan seminerlerin konferansların yapıldığı Sani Konukoğlu Konferans Salonu, Amfi Tiyatro ve Kültür Sarayı`nın kiralamasında 2013 yılı tarifesi uygulanacaktır. Bütçe gelirlerimizin önemli bir kısmını oluşturan su gelirlerimizde herhangi bir artış söz konusu değildir. Komisyon üyesi arkadaşlarımız, 2013 yılı su ücretleri ile ilgili uygulanan tarifenin 2014 yılında da aynı şekli ile uygulanmasının ilçe halkımızın menfaatine olacağı yönünde kanaatlerini bildirmişlerdir. Su fiyatının, kira bedellerinin ve ücret tarifelerinin belirlenmesinde belediyemiz halkımız ve kiracılarımız adına adil yaklaşım sergileyen komisyon üyesi arkadaşlarımıza, konularına hakim olan ve komisyon üyesi arkadaşlarımızı bilgilendiren Daire Müdürlerimize AK parti grubu adına teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİLER

Süleyman Yılmaz, SP’li üyelerin ret oyu kullanacağını belirtmesi hakkında da “Saadet Partili arkadaşlarım, her bütçe onayında, her faaliyet raporu onayında, her idari performans raporunda olumsuz oy kullanmayı alışkanlık haline getirmişler, normaldir. Onların bakış açısı farklı, bizim bakış açımız farklı” diye konuştu.

 

İNEGÖL SİYASETÇİSİ DİKKATLİ OLMALI

Saadet Partili meclis üyesi Hakan İnkaya da söz alarak Büyükşehir’in BUSKİ bütçesini onayladığını hatırlatıp; “Orhangazi 3 milyon gibi bir bütçe alırken, İnegöl’e 750 bin TL gibi bir rakam düşmüş. Bizim yarımız kadar olan Yenişehir’e de 400 bin TL. Burada bir sıkıntı var gibi. Bursa’nın en büyük ilçesi İnegöl’dür. Orhangazi 3 buçuk milyon alıyorsa, İnegöl’ün 5-6 milyon gibi bir rakam alması lazım. Burada Büyükşehir’in tavrı mıdır… Bu noktada İnegöl siyasetçisinin dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

‘ALIŞKANLIK’ SÖYLEMİNE TEPKİ

Süleyman Yılmaz’ın ret oyunu alışkanlık haline getirdiler sözüne de cevap veren İnkaya, “Süleyman Bey bizim hayır oyumuzun alışkanlık olduğunu ifade etti. Bir görüşün alışkanlığı olmaz. Bu bizim görüşümüz. Saygı duyarsınız veya duymazsınız. Kelimeleri seçerken de lütfen dikkat edin. Biz burada birçok karara olumlu oy verdik. Siz TBMM’de muhalefetin bütçeye evet oyu verdiğini gördünüz mü? Bizim de burada bütçeye evet vermemizi düşünmeniz de yanlış. Biz burada İnegöl için hayırlı olan birçok şeye de evet oyu verdik. Ama bizim buna evet dememiz mümkün olamaz, çünkü bunu hazırlayan biz değiliz, komisyonda da yokuz, planlamada yokuz, bütçeyi kullanan da biz değiliz. Nasıl evet oyu vereceğiz” dedi.

 

TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ

MHP’li üye Müfit Besler de söz alarak bütçe hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2014 tahmini bütçesi için toplandıklarını hatırlatan Besler, “2 yıl kadar önce bu mecliste İnegöl gibi kendini yenmiş bir ilçenin Büyükşehir’e bağlanması ile İnegöl’ün önünün tıkanacağını beyan etmiştik. O zaman yerel seçimler vardı, tabi seçimlerden önce bu konular gündeme gelmedi. Daha sonra da iktidar partisi mensubu arkadaşlar bunun çok faydalı olabileceğini söylediler. Çok kaba bir tabirle, takke düştü kel göründü gibi bir şey yaşanıyor. İçme suyu İnegöl’ün önemli projelerinden biriydi. Hocaköy tarafında bir çalışma yapılmıştı. Ama Büyükşehir böyle davranırsa bizim o projemiz bir 10 yılda falan anca biter” dedi.

 

SIKINTILI SÜRECE GİRİYORUZ

Suya ilk defa zam yapılmadığını da hatırlatan Besler, “Evet yapılmadı, çünkü Mart ayında köylerimizde, kasabalarımızda su paraları yüzde 50-60 artacak. Gelirlerimiz gidiyor. Yatırım yapılacak deniyor. Ben şahsım adına söylüyorum önümüzdeki dönemde burada veya Bursa Büyükşehir meclisinde kimler olur bilmiyorum, ama en az hizmet alan, bu nimetlerden en az faydalanacağımı düşünüyorum şahsım ve partim adına. Hesapların tutacağını zannetmiyorum. Burada kimler olursa olsun, İnegöl’ün sıkıntılı bir sürece gireceğine inanıyoruz. Artık ipin ucu bizim elimizden Bursa’ya gidiyor. Ben bu bütçenin çok sağlıklı olduğuna inanmıyorum. Nisan 1 şakası gibi Nisan 1’de de Büyükşehir’e bağlanmanın neler getireceğini göreceğiz.”dedi.

 

Konuşmaların ardından 2014 yılı tahmini bütçesi oylamaya sunuldu. Saadet Partili 3 meclis üyesi ile MHP’li üye Müfit Besler haricinde tüm meclis üyeleri kabul oyu verince, bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04