www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINDA

BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINDA

Recep Altepe´den görevi devralan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediyenin 2032 yılına kadar 4,5- 5 milyar borçlu olduğunu belirterek, ?2018´deki gelirlerimiz gider ve kredileri karşılamıyor. Şu anda kredi alamıyoruz.?dedi.

 

"Ciddi borcumuz var"
Başkan Alinur Aktaş, görevdeki 34. gününde acil eylem planını paylaştı. Ufak dokunuşlarla şehirde herkesi ilgilendiren konularda rahatlama sağlayacaklarını kaydeden Başkan Aktaş, "3 P kuralını uygulayacağız. Para, personel ve proje. Eğer bu 3´ü arasında bir ahenk bir uyum varsa, belediyenin ölçeği ne olursa olsun sorun ve sıkıntı yok. Bunu ne kadar ahenkli götürüyorsanız, o kadar başarılı oluyorsunuz. Burası Anadolu, insanlara dokunmanız lazım. Acısında tatlısında beraber olmanız lazım. Siz sokakları altınla döşeyin gönülleri imar edemezseniz; muvaffak olamazsınız. Bu üçünü ahenkli bir şekilde götürmek zorundayız. Bununla alakalı sıkıntılarımız var. Borçsuz belediye fikrine katılmıyorum. İş yapan belediyenin borcu olur. Mesele sürdürülebilir borçlarınızın olması, Türkiye´nin 4.belediyesinin borçlarının olması normal. Yeter ki normal gidişat ve durumunuzu etkilemesin. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar borçlarımız var. 4,5-5 milyar lira borcumuz var. Çok normal olabilir. Avrupa merkezli ve Dünya Bankası merkezli, yurt içinden alınmış borçlar var. İşin ilginç tarafı; borçların yüzde 60´ı 2018-2019-2020 yıllarında. 2018 ile alakalı. Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. 2018deki gelirlerimiz gider ve kredileri karşılamıyor. Devam eden projelerin ve yeni projelerin hak edişlerini demiyorum. Genel giderlerimiz ve beraberinde mevcut kredilerimizi karşılamaya yetmiyor. Kredilerimiz kapalı. Kredi almaya hakkımız yok. En küçük bir endişem yok. İflas söz konusu değil. Diğer belediyelerde de borçlar var. Ankara´dan bir miktar borcumuz fazla. Burası belediye. Belediye kapanmaz, 3 aşağı 5 yukarı toparlanır. Bu süreçten sonra yapacaklarımız önemli. Yanlış yapan varsa kanuna hesabını verir. Aldığım tabloyu en düzgün hale getirmek durumundayım" dedi.

"120 kişi ile yollarımızı ayırdık"
"Belediyeden 2 bin kişi çıkaracaklarmış sözlerine itibar etmeyin" diyen Aktaş şunları söyledi: " Ben hayatım boyunca kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Bundan Allah´a sığınırım. Lakin çalışmayan, üretmeyen, savsaklayan babam olsa afetmem. Siyaset yapamam, süslü sözler söyleyemem, işin gerekleri neyi gerektiriyorsa onları yapmak durumundayım. Bu konuda algı oluşturmak isteyenlere de müsade etmeyeceğimi ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar 120 arkadaşımızla yollarımızı ayırdık. Zaten 2-3 bin kişiyi işten çıkarmak da tazminat anlamında finansal dengeleri bozar. Sonuç odaklı olacağız. Evelemeden yapacağız. Söz verdik mi yerine getireceğiz. Bir şeyin sözünü verdik mi yerine getireceğiz. Şeffaf olacağız. İşler birisinin tavassutu ile yürümeyecek, öncelik ve aciliyete göre işler halledilecek. Bir tane derdimiz, bu milletin hayır duasını almak. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği istikamet doğrultusunda 2019 yerel ve genel seçimlerine Bursa´mızı en güzel şekilde hazırlamak. Sizce Bursa´nın en büyük 3 problemi nedir diye herkese sorduk. Şu ana kadar ulaşım, trafik toplu taşıma maddesini ikinci sırada söyleyeni hiç görmedim. Herkes ilk 3´te bunu birinci sırada söylüyor. "Biz Ankara´nın gücünü çok fazla kullanamıyoruz. Biz merkezi hükümetin imkanlarını Bursa olarak çok kullanamıyoruz" gibi sözler duyuyoruz"


"Toplu ulaşım ve suda 6 ay sonra yeni indirim yapacağız"
Toplu ulaşımı teşvik etmek istediklerini kaydeden Başkan Aktaş, "Toplu ulaşımı teşvik etmek için indirimler yaptık. 6-7 ay sonra bir indirim daha yapacağız. Toplu ulaşımı teşvik etmemiz gerekiyor. Bu manada üst geçit, kavşaklar gözden geçirilecek. Stadyum çevresinde otopark ciddi sıkıntı. Hem stada ulaşımın rahatlatılması, emniyetle istişare halindeyiz. Stat civarına yeni bir metro istasyonu yapılıyor. Maç günlerinde stadyum çevresinde tedbirleri üst seviyeye çıkaracağız. Bir hastane, 5 otel, gelişen bir bölge. Eğer bir şeyler yapılmazsa, geleceğini hayal bile edemiyorum" şeklinde konuştu.

Aktaş´ın iptal ettiği projeler
Aktaş, iptal edilen projeler konusunda ise şunları kaydetti: "Kesinlikle istişare etmeden, araştırmadan yapılmış bir şey yok. onlar bizim büyüğümüzdür. Son 2 belediye başkanımız ağabeyimiz, partilimizdir. Gökdere-Teferrüç teleferik projesi iptal edildi. 64 milyon artı KDV, 100 milyon lirayı bulacak proje. Uludağ yap işlet devret ile yapılmış. Çok doğru bir proje. Marmaray ve Osmangazi Köprüsü´nde olduğu gibi. 300 binin altında binen olduğunda belediye finanse edecek. Geçen yıl 800 binli rakamları bulmuş. İşletme konusunda ciddi sıkıntılar var. Uludağ´a giderken ormanları gür ağaçları, beyaz örtüyü görüyor. Bu hatta giderken insanlar neyi görecek ben çok merak ediyorum şahsen. Bu kaynağı güney kuzey hattında yol açmak, genişletmek için kullansak tarihe mal oluruz. Bu projeyi iptal etmek zorundayız. Sıcaksu Yiğitali teleferik hattı da durduruldu. Yakın çevre yolu Yunuseli viyadüğü, Kükürtlü bağlantı yolları iptal edildi. Fantezi peşinde koşamayacağız. Yapılabilir şeyleri konuşmak zorundayız. S plaka satışı da durdurulmuştur. İlçe belediyelerin sattığı S plakalar var. Bazı ilçelerin konuyu abartarak çok yüksek rakamlarda S plaka sattıklarını biliyoruz. Bunları bir denge, ahenge oturtmak zorundayız. Yıldırım Şükraniye viyadüğü proje aşamasında iptal edildi. Su kuşu, hava ulaşımı da iptal edildi. Osmangazi Köprüsü bu devletin yatırımıdır, Sabiha Gökçen en popüler havalimanından birisidir. Yenişehir Havalimanı burada. 1,2 yolcu ortalamasıyla giden uçaklarla vakit geçiremeyiz. Yüzde 10 indirim maliyeti 13 milyon, Su Kuşu´nun zararı 18 milyon lira. Fantezi işlerle uğraşmayacağız. Bu şehrin imajını yükseltecek projelere ihtiyacımız var. Bize zarar ettiren projelerle uğraşmak zorunda değiliz. İstanbul, Kocaeli, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 15-16 gün önce bir araya geldik. Uçaklardan bir tanesini Marmara Denizi´ni denetlemek için kiralayacağız. Diğer uçakları satacağız. 4 uçaktan en iyi konumda olanını Marmara Denizi´nin bütün sahillerini denetleyeceğiz. İstanbul, Bursa, Kocaeli 400 kilometre civarında sahili denetleyeceğiz. Burulaş Travel şirketini de kapattık. İsabey´de katı atık transfer istasyonu var. 12 milyon liraya ihale edilmiş. Çalışmayı durdurduk. Transfer istasyonu Samanlı´da konuşlandırıldı. Orhangazi´de zeytin işleme tesisi iptal edildi. Mustafakemalpaşa ilçesinde 13 milyon liralık kule restoranının ihalesini iptal ettik"

Bilobard kirliliğini kaldırıyoruz
Şehrin giriş çıkışlarının yeşil temasına uygun hale getirilmesinin ilk talimatlarından birisi olduğunu vurgulayan Aktaş, "İstanbul, İzmir, Ankara girişlerinin düzenlenmesi talimatını verdim. Orman Bakanımızdan destek aldık. Bilboard kirliliğine düzenleme getirdik. Bazılarını kaldırtıyorum. Kent estetiği birimine verdik. Yeni bir şey koymak yok. Eski stadyumun olduğu bölgedeki çalışmalara da hız verdik" diye konuştu.
"Eski stadyumu gerçek meydana dönüştürmek istiyoruz"
Eski stadyum konusunda da çalışma yaptıklarını anlatan Aktaş, "Hem okulu hem yandaki spor salonunu da katarak şehrin otopark ihtiyacını gidererek üçlü bir proje, ciddi bir ağaçlandırma yapılarak gerçek meydana


"Suda yeni bir indirim yolda"
Buski ile alakalı yatırımların olduğunu, 9-10 projeyi Orman Bakanlığı´na pasladıklarını kaydeden Aktaş, "Gücümüzün yetmeyeceği projelerdi. Büyük yatırıma girmek asla yok. Mevcutla çok şey yapıp yarım yarım yapmaktansa, az yapalım tamamlayalım. Mevcutların acilen bitirilmesi lazım. Sulama yüzde 80 yapmışsınız, yüzde 20´sini yapmadığınız için birileri istifade edemiyor. Köylü çiftçi istifade edemediği için isyanlarda. Yarım kalan işlerin tamamının bitirilmesi. Yeni bir yatırım aciller haricinde söz konusu değil.Suda yüzde 10 indirim yaptık. Kesinlikle 6-7 ay sonra mevcut rakamları değerlendirip bir indirim daha gerçekleştireceğiz. Elimizde su fabrikamız var. 80 milyon lira yatırım yaptık. Bir yıl süreyle Jeotermal Aş.´ye devrini gerçekleştirdik. Yeri geldiğinde değerlendirilir. Arıtma Tesisi´nin yaydığı kötü kokuların bertaraf edilmesi, çevre hava kirliliği gibi konularda ciddi müeyyideler uygulanacak" şeklinde konuştu.

"Burfaş´ın 43 milyon borç yükü var"
Büyükşehir Belediyesi´nin 11 iştiraki olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, "Bunların hepsini ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Gece 2-3´e kadar çalışıyoruz. Sosyal medyadan hariçten gazel okuyamam. İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin 24 tane sosyal tesisi varken, Bursa´nın 55 sosyal tesisi varsa, halka dokunma noktasında bir aksaklık varsa, kimse kusura bakmasın. Ben hamasi nutuklara itibar etmem. Burfaş´ın 43 milyon liralık borç yükü var ortada. Bunların hepsini harfiyen değerlendirmek durumundayım. Hepsini şakır şakır kapatayım, yeni yerler açmayayım derdinde değilim. Kar amaçlı değiliz, ama kusura bakmayın zarar amaçlı da değiliz. Halka dokunsun. Belediye marifetiyle iftarlara yemek vermek, farklı derneklerin ihtiyacını karşılamak sosyal tesis demek değil. Benzeri tüm yerler sorgulanıyor. İhaleleri sorgulanıyor. Burulaş Genel Müdürü burada. 5 tane ihaleye zeyilname çıkardı. Bakım onarım, güvenlik, temizlik, yemek ve şoför alımını erteledik. 105 milyon lira tutarında. Bunu 15 milyon daha aşağıya almak mümkün. Bütün hücrelere girmek durumundayız. Hesap kitap yapıyoruz. İşin aciliyeti ve önemini biliyoruz. Sosyal tesislerimiz gerçek manada halka dokunacak. İyileri var. Bunlar devam edecek" ifadelerini kullandı

"Stat için her gün faiz ödüyoruz"
"Şampiyon Bursaspor bu şehrin değeridir" diyen Aktaş, "Bursaspor´un mali sıkıntıları var. Bu sene güzel bir gidişatı var. Farklı başarı ev kapıları bize açar. İyi niyetli dirayetli bir başkanımız olduğunu görüyorum. Akla stat geliyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı´na sordum 1,5 yılda 160 milyon liraya mal etmişler. Devlet 50 milyon verdi. Biz bugüne kadar 500 milyon para harcamışız. Bursaspor liste getirdi 80-100 milyon lirası var. Devam eden davalar var. Faizler yemek zorunda kalıyoruz. Ben Recep Başkan ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Belediyespor, amatör kulüplerle alakalı. Belirli revizyonlar yapmak durumundayız. Bursaspor´la alakalı devam eden süreç var. Stadyumu en iyi şekilde hazırlayarak katkı koymak durumundayız. Kanuni çerçevede elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Stadyumun girişi çıkışı, otoparkı ile bir düzene kavuşturulması gerektiğine inanıyorum. Belediyespor´a zimmet çıktı, soruşturma geçiriyoruz. 6,9 milyon lira bütçe yerine 30 milyon lira harcanmış. Her şey belediye gücüyle halledilince hatlar karışıyor. 13 Aralık´ta kongre kararı alındı" şeklinde konuştu.

"Tofaş´ın bütün işçilerini bindirseniz T2 hattı dolmaz"
T2 hattıyla ilgili 110 milyon lira ödendiğini hatırlatan Aktaş, "Bu haliyle 8100 metre, 700 metresi yer altında. Gerekliliği ve zamanlaması konusunda çok şeyler söylenebilir. Tofaş ve Renault´un bütün işçilerini bindirsek yeterli doluluğa ulaşmıyor. 110 milyon lira para harcanmış, vagonları alınmış. Kenarda bekliyor. Biz sağlıklı dönüşümü nasıl yapabiliriz. Çıkış yollarını nasıl revize ederiz. Bunun derdi ve hesabı içindeyiz. T2 hattını sadece bu hattan ibaret görmüyoruz. Dosab var. İşin ikinci etabında bu bağlantı ayağının olduğunu unutmayın. 34.günde de 64.günde de 104. günde de hep konuşacağımız, bazı söylem ve konular olacak. Bunları yaparken de sizlerle yapacağız. Önünüzde karalı sayfa var, olabilir. Çeviriyoruz bembeyaz bir sayfa açıyoruz. Düzenli bir şekilde yazı yazmanın hesabı içerisindeyiz. Bunları doğru ve maksimum verimlilikle yeni sayfa açmak durumundayız. Belediyelerde, kamuda süreklilik esastır. Kişilerle kaim değildir. Bizim eskideki doğru örnekleri geliştirdiğimiz gibi yanlışları da sonlandırmak durumundayız. Ben tüm belediye başkanlarıyla görüşeceğim. Muhalefet de olsa sorunları birlikte çözeceğiz" şeklinde konuştu.



  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,06% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2298,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    3855,46% 0,02