BÜYÜKŞEHİR KİRACIYI VURACAK

BÜYÜKŞEHİR KİRACIYI VURACAK

İnegöl’ün Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne merkez ilçe olarak bağlanmasının ardından vergilerde yaşanacak artış ev sahiplerini, ev sahiplerinin zamları da kiracıyı vuracak. Emakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, vergilerin yüzde 100 artmasıyla

2014 yerel seçimleriyle birlikte Bursa’ya merkez ilçe olarak bağlanacak olan İnegöl’de, artık Büyükşehir’in vergi tarifesi geçerli olacak. İnegöl’deki vergi oranlarının yüzde 100 civarında artması beklenirken, bu durum en çok kiracının canını sıkacak. İnegöl Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Zekai Akyürek’e göre; yılda 200 lira civarında vergi gideri olan bir dairenin yıllık vergisi 400 ila 500 lirayı bulacak. Bu da kiracıya yansıyacak.

BÜYÜKŞEHİR’İN KÜLFETİ VATANDAŞA YANSIYACAK

İnegöl’ün merkez ilçe olmasıyla birlikte yaşanması muhtemel emlak fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yapan İnegöl Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Zekai Akyürek, “İnegöl’ün biz il olmasını beklerken, Büyükşehir’e bağlanmayla il olma umutlarımız suya düştü. Emlakçılar olarak biz İnegöl’ü il sıralamasında görmek isterdik. Tabi Bursa’da bizim ilimiz. Bursa’ya bağlanmamız İnegöl’ün altyapısı, suyu ve vergisiyle ilgili külfetler getirecektir. Bu külfet tabi vatandaşa yansıyacaktır. Emlak vergileri artacak, su vergileri artacak. Bunun yanında olumsuzluklar da beraberinde gelecek. İnegöl devletin ayırdığı bütçeden istediği payı alamayacak. İnegöl kaybetmiştir. Ama inşallah temennimiz hizmet iyi olur. Ancak ben hizmetin beklendiği gibi iyi olacağına inanmıyorum” diye konuştu.

VERGİ ARTIŞI KİRACIYA YANSIYACAK

Şuanda İnegöl’de bir dairenin yıllık vergi masrafının 200 lira civarında olduğunu kaydeden Zekai Akyürek, Büyükşehir uygulamasıyla birlikte bu rakamın 400 hatta 500 lirayı bile bulabileceğini kaydederek; “2 OSB’si olan ve ekonomide 16-17’nci sırada bulunan İnegöl’ün Büyükşehir’e merkez ilçe olmasını biz emlakçılar iyi görmedik. İnegöl kaybetmiştir. İnegöl kendini aşmış bir ilçeydi. Bu gelişmelerin ekonomik olarak İnegöl’ü ve İnegöl halkını olumsuz etkileyeceği kesin. Şu anda bir dairenin yıllık vergi masrafı 200 lira civarında. Büyükşehir’e bağlanmamızla birlikte buradaki emlakların vergilerinde de Büyükşehir statüsü kapsamında yüzde 100’e varan zam yaşanacak. Böylece bugün 200 lira olan bir dairenin yıllık vergi gideri, 400 ila 500 lira arasında olacak. Tabi bu kiralara da yansıyacak. Birden zam olmaz, ama vatandaş zaman içerisinde muhakkak bunu kiracısına, kiracısı yoksa kendine yansıyacak” dedi.

İNEGÖL’ÜN YATIRIM CAZİBESİ DEVAM EDECEK Mİ?

Zekai Akyürek, yasayla ilgili emlakçıları en çok ilgilendiren konunun, köylerin mahalle statüsüne alınması olduğuna da değinerek, şöyle devam etti: “Büyükşehir yasasıyla birlikte bir de köylerimiz mahalle olacak. Emlakçılar olarak bizi en çok ilgilendiren konu da bu. Bugün Çeltikçi, Cerrah yolu, Cerrah sanayisinin arka taraflarında vatandaş müracaatını yaptığında köy hududunda kalan belli kısımlara depo, imalathane gibi yerler yapılabiliyordu. Köylerin mahalle statüsüne alınmasıyla birlikte; eskiden vatandaş köy hududunda yer alıp işyeri veya bahçe yapabiliyordu. Yasayla birlikte, buralar ruhsata tabi olacak. Emlak sektörü zaten yeteri kadar sıkıntı yaşıyordu, bununla birlikte sıkıntı daha da artacak. Vatandaş ruhsat gerektiğinden proje çizdirmek, belli başlı harcamalar yapmak zorunda kalacak. Bu da satışlarımızı olumsuz etkileyecek. İnegöl’ün bugüne kadar devam eden yatırım cazibesi devam eder mi? bu kafamızda artık soru işareti.”



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07