CAMİ VAR, EZAN YASAK

CAMİ VAR, EZAN YASAK

İnegöl Belediyesi’nin iftar programı kapsamında Gürcistan’ın Batum şehrinde Müslüman köylerine yapılan ziyaretler, komünizm altında 80 yıldır ezilen Müslümanların verdiği mücadeleyi gözler önüne serdi. Zor şartlarda dinlerini yaşayan Gürcü Müs

 

İnegöl Belediyesi’nin ramazan ayında düzenlediği iftar programları kapsamında geçtiğimiz Çarşamba akşamı Gürcistan’ın Batum şehrinde Müslüman halkın yaşadığı bölgede yaklaşık bin kişinin katılımıyla iftar düzenlendi. İftar programına İnegöl’den de Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bazı STK ve spor kulüplerinin Başkanları ile basın mensuplarının yer aldığı 18 kişilik heyet katıldı.

TÜRKİYE’DEN TURİZM KONUSUNDA ÖNEMLİ YATIRIMLAR VAR

Çarşamba günü Gürcistan’da olan İnegöl heyeti, iftar programı öncesi ve sonrasında da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Batum’da ilk ziyaret Batum Belediye Başkanı Jemal Ananidze’ye yapıldı. Batum Belediye binasında yapılan ziyarette İnegöl heyetini karşılayan Batum Belediye Başkanı Jemal Ananidze, yaptığı konuşmasında “Biz Batum’a çok sayıda misafirlerimizin gelmesinden mutlu oluyoruz. Türkiye ile olan ilişkiler de bizleri çok mutlu ediyor. Türkiye’de bizim kardeş şehirlerimiz de var. Bu kardeş şehirlerimizle ekonomik, kültürel faaliyetler yapmaktayız. Batum bir turizm şehridir. Turizm şehri olmak için de altyapıya ihtiyacımız var. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. 5 yıl içerisinde bütün altyapıyı hazırlamaya çalışıyoruz. Batum’da başkonsolosluğun olması da bizim için avantaj. İlişkilerde ya da problemlerde bize yardımcı oluyorlar. Biz Türkiye’nin değişik şehirlerinden farklı projeleri aldık. Bu konuda da yardımcı oldular. İki ülke arasındaki dostluğun gelişmesi çok sayıda misafirlerimiz gelmesi ile de artmıştır. Kuşadası ve Yalova ile kardeş şehir ilan ettik. Aramızdaki ilişkiler sürmektedir. Biz özellikle deniz araçlarını kullanmak için turist hizmetleri konusunda da Türkiye ile anlaşma içerisindeyiz. Türkiye’den özellikle Batum’dan özellikle otelcilik, turizm ve tekstil alanında önemli yatırımlar var. Bu da istihdama yol açıyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin her şehriyle kardeşlik yapmamız zor ama her bölge ile çalışmayı isteriz” dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, 9 yıldır İnegöl Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Bundan 7-8 yıl önce eski belediye başkanını da ziyaret etmiştim. Başkanımıza görevinde başarılar diliyorum. İnşallah onunla beraber Batum daha da güzelleşecektir. 18 kişilik bir heyetle buradayız. 24 saatlik bir gezideyiz. Aramızda iş adamı olan arkadaşlarımız var, dernek ve spor kulübü başkanları, belediyemizden birkaç yönetici arkadaşımız ve gazeteciler var. İftar programı için geldik. Gittiğimiz şehirde belediye başkanımız çok önemlidir. Biz de belediyeyi ziyaret etmek istedik.”

İNEGÖL’Ü ANLATTI

Konuşmasında İnegöl hakkında da bilgiler veren Aktaş, “İnegöl 91 köyü olan 230 bin nüfuslu bir şehir. İnegöl; sanayi, mobilya, tarım ve kaplıca şehri. Bursa’nın merkezden sonraki en büyük ilçesi. Güçlü bir ihracatı var. Acara göçmeni insanların çok yoğun yaşadığı bir yer. 91 köyün 18 tanesi o köylerden oluşuyor. Merkezde de yaşayanlar var. Kafkasya’nın farklı yerlerinden olduğu gibi Rumeli ve Balkan’lardan göç edenler de var. Ben de Kafkas göçmeni bir ailenin 3. kuşağıyım” dedi.

“DİNDAŞLARIMIZLA KUCAKLAŞMA ARZUSUNDAYIZ”

Batum’da ilk olarak geçen yıl iftar programı yaptıklarını kaydeden Aktaş, sadece 1 gece iftar programına izin verildiğini de hatırlatarak; “Bunun sayısını daha da arttırmak istiyoruz. Dindaşlarımızla, soydaşlarımızla kucaklaşma arzusundayız. İş adamlarımızı Batum’a getirip onlara buraları da göstermek istiyoruz. Geçen sene farklı bir grupla gelmiştik. Bu yıl daha farklı bir grupla geldik. Başkan beyi İnegöl’de ağırlamak isteriz. İnegöl’de Gürcü iş adamları var. Bunun yanında dernekler, spor kulüpleri var. O gruplarla da buluştururuz buradan gelecek grupları. İftar için Kosova’ya, ardından Bosna’ya gideceğiz. İnegöl’de Kosova ve Bosna göçmenleri de var” diye konuştu.

Alinur Aktaş konuşmaların ardından Batum Belediye Başkanı Jemal Ananidze’ye İnegöl’ün simgelerinin yer aldığı çini hediye edilirken, Ananidze de heyete hediyeler sundu.

MÜSLÜMAN KÖYLERİ ZİYARET EDİLDİ

İnegöl heyeti Çarşamba gecesi sahur yemeği sonrasında ise Batum’a 2 buçuk saat mesafede bulunan Müslüman gürcülerin yaşadığı köyleri ziyaret etti. Teknolojiden ve şehir imkânlarından uzaklaştırılmış şekilde, ilkel bir hayat süren Müslüman Gürcüler, Müslüman cemaatlerin desteği ile biraz toparlansa da henüz özgürlüklerine tam anlamıyla kavuşamamışlar. Özellikle yeni nesillerin İslam dinine uygun eğitilmesi konusuna önem verilirken, bu bağlamda kız ve erkek öğrenci yurtları da açılmış. Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve beraberindeki heyet, Müslüman gürcülerin yaşadıkları köylerde bu yurtları da ziyaret etti. Kız öğrencilerle bir araya gelen Aktaş zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek sözü verdi. Ayrıca yapımı devam eden bir yurt binasının çatısının yapımı için de destek verileceği bildirildi.

Köy ziyareti sırasında geçmiş dönemlerde kapatılmış olan tek katlı caminin bir süre önce yeniden hizmete açıldığı ve camiye ilave kat yapıldığı oradaki yetkililerce aktarıldı. Müslüman halk için ülke dışından gelen yardımlar ve desteklerle tüm şartlar zorlanırken, bu desteklerin devam etmesinin ne kadar önemli olduğuna da vurgu yapıldı.



  • BIST 100

    10245,45%-0,31
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,78% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2406,52% 0,56
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32