ÇANAKKALE RUHU SAHNEDE CANLANDIRILDI

ÇANAKKALE RUHU SAHNEDE CANLANDIRILDI

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümü ve şehitleri anma günü nedeniyle FEM Kompleksi Konferans Salonu’nda Zaferi Kutlama Programı düzenlendi. Programda Yunus Emre Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Ruhu’ isiml

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümünde dün şehitlikte düzenlenen anma töreni sonrası etkinlikler 10.30’da FEM Kompleksi Konferans Salonu’nda devam etti. Zaferi Kutlama Programı ismi verilen programa; Kaymakam vekili Mehmet Baştürk, Garnizon Komutanı Vekili Üsteğmen Mustafa Batar, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, oda başkanları, gaziler, şehit yakınları, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Lisesi Müdürü Yazdan Taşdemir, “Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna ‘ya şehit ol, ya gazi’ demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır” dedi. Taşdemir’in duygu dolu konuşmasından sonra sahneye çıkan Yunus Emre Lisesi öğrencileri ‘Çanakkale Ruhu’ adlı canlandırma ve sunumlarla salondakilerin gözlerini yaşarttılar.

“ÇANAKKALE BEDR’İN ASLANLARININ KÜKREDİĞİ ATEŞTEN BİR İMTİHANDIR”

Yunus Emre Lisesi Müdürü Yazdan Taşdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca yaratılan bir büyük mücadelenin, Mehmet Akif Ersoy’un ifadesiyle, Bedr’in aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır Çanakkale… Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı bir savaş meydanıdır Çanakkale… Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha yâd etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin, milli mücadelesinin önemli bir safhasını teşkil etmiş; Gelibolu’da büyüttüğü Atatürk’ü milletin geleceğe ait vazgeçilmez önderi yapmıştır. ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler, başka komutanlar geçebilir.’ İşte Atatürk’ün bu sözü Çanakkale Zaferi’ni yaratan inancın göstergesidir. Bu inançtır ki esaret zincirini boynuna takmamış, bağımsızlığı namus ve şeref addetmiş bir ulusun istiklal ve onurunu kurtarmıştır. Türk’ün ateşten gömlek giydiği bu var olma mücadelesinde yüce Türk milleti; topuyla, tüfeğiyle, kanıyla bayraklaştırmak istediği bağımsızlığı, karşısındaki muazzam güce rağmen, yılmadan ve fedakârca kazanmıştır. Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecinde olan bu savaş 1. Dünya Savaşı’nın da önemli bir cephesini oluşturmaktadır. Bir tarafta yıllardır süren savaşların etkisiyle yorgun ve yılgın, silahları eski ve yetersiz, ikmal sistemi yok denecek kadar zayıf bir durumda olan Osmanlı ordusu varken; diğer yanda güçlü sanayi ve teknoloji ile beslenen ve kolay zaferler peşinde koşan düşman kuvvetleri vardı. Bu sebeple zamanın en güçlü deniz filosu oluşturulmuştu. Çanakkale, denizden geçilecek ve imparatorluğun tüm direnme gücü kırılıp ülke parçalanarak müşterek hedefe ulaşılacaktı. Asırlardır hükmettiği toprakları tek tek elden çıkaran, bitap düşmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun o zamanki hali düşman kuvvetlerine zaferi yakın göstermekteydi.”

 

Müdür Taşdemir son olarak, “Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun silah arkadaşları olmak üzere bu mücadeleye katılan Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu yürekten destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Yunus Emre Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Ruhu’ isimli canlandırma ve sunular sahnelendi. İzleyicilerin dikkatle takip ettiği canlandırmalar, büyük beğeni topladı.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32