www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çeşmelerden çamur akıyor

Çeşmelerden çamur akıyor

Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eski Karacakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık, Özlüce ve Kurşunlu mahallelerinin içme suyu kaynağı olarak kullandığı Karaburun Deresi´nden gelen çamurlu su vatandaşları çileden çıkardı.

Osmaniye Muhtarı Faruk Ergüneş, Eski Karacakaya Muhtarı Akın Özkan, Rüştiye Muhtarı Yener Karadan ve İhsaniye Muhtarı Hayati Çiçek, BUSKİ tarafından Karaburun deresinden getirilerek 10 mahalleyi besleyen sistemden gelen suyun çamurlu olmasından yakındılar. Muhtarlar, çocukların ishal hastası olduklarını, evdeki makinelerin sular yüzünden arızalandığını ifade ederlerken, camide abdest alan vatandaşların abdest ve oruç konusunda şüpheye düştüklerini ifade ettiler.

 

SUYUMUZU TEMİZLEYİN

Eski Karacakaya Muhtarı Akın Özkan, ?Biz bu suyun temizlenmesini istiyoruz, biz bu suyun yapılmasını istiyoruz. Çocuklarımız hastalanıyor, şimdi suyun iyi hali yağmurlu havalarda sırf çamur akıyor. Videolarını çektik bununla büyükşehir belediyesinin ilgilenmesini istiyoruz. Bu şebeke Osmaniye, Eskikaracakaya, Rüştiye, Kınık, Özlüce, Yeniköy, Çitli, Kurşunlu, İhsaniye köylerine buradan su gidiyor. Buradan giden suların hepsi aynı hele yağmurlu havalarda su içme imkânımız yok sırf çamur akıyor. Yetkililer ilgilensin biz her yere dilekçelerimizi verdik bize hep yapılacak deniyor ama yapılan bir şey yok? dedi.

 

NE ORUÇ KALDI NE ABDEST

Rüştiye Muhtarı Yener Karadan ise, ?Bize hep su şikâyeti geliyor. Biz gerekli yerlere şikâyetlerimizi yapıyoruz ama bu hizmetler gelmeyince ya da gecikince biz bunu vatandaşımıza inandıramıyoruz.  Buralarla ilgilenilseydi iş buraya gelmemiş olurdu.  Geçen camide vatandaş abdest alıyordu bende vardım Allah kabul etsin dedim, vatandaş bana fırça attı sen nasıl muhtarsın dedi böyle muhtarlık mı olur dedi. Biz oruçlu ağzımızla abdest alıyoruz ne orucumuz nede abdestimiz kabul oluyor dedi. Bende bu benim suçum mu dedim evet senin suçun dedi işi takip edeceksin dedi ama biz yalnız kaldık ilgilenecek bir merci bulamadık dedi. Dilekçe veriyoruz ama bize hep yapılacak yapılacak deniyor ama yapılan bir şey yok. Bununla alakalı Bursa´ya da gittik ama yapılan bir şey yok basın aracılığı ile söylüyoruz vatandaşta bizde su içmek istiyoruz. Büyükşehir yasası çıkmadan önce bize söylenen hiç merak etmeyin Hocaköy barajından su vereceğiz sizlere dendi ama elimizdeki suyu kaçırmak istemedik onun mücadelesini yaptık. Şimdi yağmurdan sularımız bulanıyor? şeklinde konuştu.

 

BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?

Mahalle sakinlerinden Çetin Tuncer de, ?Aşağı yukarı 5 seneden beri su ile problemimiz var. Biz gerekli mercilere konuyu ilettik. Bu sene hepsini yapacağız dediler ama 5 seneden beri hiç bir şey yaptıkları yok. Köylü de ne makine kaldı ne çamaşır makinesi kaldı.  Kadınlarımız tencereleri alıp şehre ineceği dediler artık onlarda bizim başımızın etini yiyorlar. Muhtarlar gerekli mercilere iletti ama belediye bizi kaile almıyor. 9 köyde 5 bin nüfus var ama 5 bin insan insan değil mi hayvan mı bize bu suyu layık görüyorlar. Bu güne kadar sıkıntımızı dile getirdik ama çözüm yok. Vatandaş gerçekten mağdur. Şimdi bu kirli suya bir de saat taktılar, herkese iyi su getireceğiz dediler o ana kadar para almayacağız dediler ama 500 lira 300 lira fatura ödeyen var? diye konuştu.

 

SİSTEM YETERSİZ KALIYOR

İhsaniye Muhtarı Hayati Çiçek ise, ?Görüyorsunuz manzara ortada 2014 yılında büyükşehir yasası ile beraber muhtarla bu konular ile alakalı yetkisiz bırakıldı. Şu arıtma tesisindeki suyun dışarıya taşmasının bir tek sebebi var oda arıtmadaki filtrelerin aşırı yağışlarda tam dolduğu için geri yıkama sistemi yetersiz kalıyor. Bunlara çözüm üretilmesi lazım. Bizlerin bununla alakalı müdahaleler de bulunduk yoksa köylerimizde susuz kalıyoruz.  Bununla alakalı İnegöl´de bulunan arıtmadan sorumlu Adnan Bey diye biri var bu gitti beni BUSKİ´ye şikâyet etti.  BUSKİ bana yazı gönderdi aynı müdahaleyi yaparsanız savcılığa suç duyurunda bulunacağız. Ya gelin ilgilenin yada işi bize teslim edin. Biz 1963 yılından beri kendi imkânlarımız yürütüyordu. Ben 4 dönemdir muhtarım biz 3 dönemdir kendi imkânlarımız ile çözüyorduk. BUSKİ bu işi adam gibi yapsın yapamıyorsa bize devretsin. Vatandaş çamurlu su yüzünden isyanda manzarayı görüyorsunuz. Yeni bir isale hattı çalışması yapıyorlar bunla alakalı Kurşunlu´ya 400´lük çelik borular döşendi biz bura da BUSKİ şube müdürüne gittik konuyu dile getirdik aynı kaynaklardan su alacaksanız boşuna bu çalışmayı yapmayın dedik. Yağmurlu havalarda su içemiyoruz dedik. Sonuç görünüyor ki aynı kaynaktan suyu alacaklar. Şu arıtmanın İnegöl´deki sorumlu kişisi bu işle bizzat ilgilenmesini istiyorum yoksa ben onu şikâyet edeceğim herkes kendini görevini yapacak. Bu BUSKİ´nin yetkileri de gelecek burada koşturacak? ifadelerini kullandı.

 

ÇOCUKLARIMIZ İSHAL OLUYOR

Osmaniye Mahallesi sakinlerinden Vildan Tiren, ?Çocuklarımız ishal oluyor zaten pislik akıyor bakamıyoruz bile suya. Suyu kullanamıyoruz buna bir çözüm bulunması lazım. Hem para ödüyoruz böyle bir suya neden para ödeyelim bize en son fatura 150 TL geldi. Bu sular düzelmeyecek se bizde faturaları ödemeyeceğiz? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25