ÇEVRE DOSTU(!) BELEDİYE

ÇEVRE DOSTU(!) BELEDİYE

İnegöl Belediyesi tarafından 14 ay önce Katlı Otopark Projesi kapsamında tepkilere rağmen bulunduğu yerden sökülerek Orhaniye Spor Tesisleri'ne dikilen çam ağaçları kurudu. Yaşanan bu olay, her fırsatta ‘Çevre dostu bir belediyeyiz' diyen Belediye Başkanı

İnegöl Belediyesi tarafından 4 Nisan 2013 tarihinde eski tekel deposu ve eski üniversitenin bulunduğu bölgede dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel’in de katılımı ile Katlı Otopark Projesi’nin hayata geçirilmesi için gerçekleştirilen ağaç sökme çalışmaları sonucu bölgeden sökülerek Orhaniye Spor Tesisleri arazisine dikilen çam ağaçları kuruyarak öldüler.

 

VATANDAŞLAR İTİRAZ ETMİŞTİ

2013 yılının Mart ayı içerisinde başlayan ağaç sökme çalışmaları vatandaşların tepkisini alınca konu mahkemeye taşınmıştı. Bursa 2. İdari Mahkemesi’ne otopark yapımının durdurulmasına yönelik yürütmeyi durdurma talepli açılan dava neticesinde, ilgili mahkeme tarafından tedbiren yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bunun üzerine İnegöl Belediyesi bu yasal süreçten dolayı ağaç sökme çalışmalarını durdurmak zorunda kalmıştı. Daha sonra Belediye tarafından gerekli yasal itirazlar yapılmış ve bu itirazlar neticesinde mahkeme İnegöl Belediyesi’ni haklı bularak açılan davayı reddetmişti. Bu davanın öncesinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun açtığı davayı da kazanmış olan İnegöl Belediyesi sonuç itibari ile bu projede 2 dava kazanarak 20 günlük bir gecikme ile de olsa amacına ulaşmış ve ağaç sökme çalışmalarına tekrardan başlamıştı. Olayların ardından açıklama yapan İnegöl Belediyesi ise kanuna aykırı herhangi bir işlem yapmadıklarını ifade ederek kendilerini aklamışlardı.

 

AĞAÇLARI BAŞKA YERDE YAŞATACAĞIZ DEMİŞLERDİ

İnegöl adına büyük ve bir o kadar da önemli bir projeyi hayata geçirdikleri şeklinde açıklamalarda bulunmuş olan İnegöl Belediyesi, çalışmaların durdurulmasını talep eden vatandaşların ağaçların sökülmemesi için belki bir duyarlılık gösterdiklerini ancak kendilerinin de bu ağaçların heba olmasına ya da insan ve çevreye zarar vermesine göz yummayacaklarını ifade etmişlerdi. Mevkideki bazı ağaçların biyolojik ömrünü tamamladığını ve bu ağaçların her zaman yıkılma, çevresine zarar verme, üzerinde haşere ve böcek bulundurma gibi olasılıklarının olduğunu aktararak kendilerini haklı çıkarmaya çalışan Belediye yetkilileri, ömrünü tamamlamış bazı ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını, bunların dışında bölgede bulunan tüm ağaçları zarar vermeden başka yerlere nakledeceklerini belirterek olası başka bir itiraz için vatandaşları sakinleştirmeye çalışmışlardı. Verdikleri tüm çabaların bölgedeki ağaçların korunması ve başka yerlerde yaşamasını sağlamak için olduğunu belirten Yel, Belediye’nin şehrin birçok yerinde yüzlerce ağaçlandırma yaptığını ve bu bölge için katı otoparkın en acil ihtiyaç olduğunu söylemişti.

 

ÇEVRE DOSTU(!)

Yaşanan bu olayların üzerinden tam 14 ay geçti. 14 ay önce sağlıklı bir şekilde yaşarken İnegöl Belediyesi tarafından köklenerek Orhaniye Spor Tesisleri’nin arazisine dikilen bu çam ağaçları 14 ay sonra ilgisizlikten kuruyarak öldü. Yaşanan bu olay öncesi dönemin Belediye Başkanı Turgay Yel’in, ‘Çalışmanın durdurulmasını talep eden vatandaşların ağaçların sökülmemesi için belki bir duyarlılık gösteriyordur ancak ağaçların heba olmasına ya da insan ve çevreye zarar vermesine göz yummayacağız’ şeklindeki sözleri İnegöl Belediyesi’nin ne kadar sözünün eri ve çevre dostu olduğunu gözler önüne serdi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın her fırsatta dile getirdiği ‘İnegöl Belediyesi çevre dostu bir belediyedir’ ifadesi sonucu akla ilk gelen soru ise; ‘Bu nasıl dostluk?’ oldu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07