ÇEVREYE DEĞER KATACAK PROJE

ÇEVREYE DEĞER KATACAK PROJE

Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'yı daha yaşanabilir ve sağlıklı hale getirmek amacıyla sürdürdüğü çalışmalar kapsamında ‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi'nin temeli törenle atıldı.

 

Bursa'ya yatırımlarıyla değer katan Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Sağlıklı ve Temiz Bursa' hedefiyle gerçekleştirdiği yatırımları zincirine bir halka daha eklendi. Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ tarafından ‘yerel üretim' odağıyla hayata geçirilen ‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi'nin temeli törenle atıldı. BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisleri'nde yapılan törene, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ bürokratları ve meclis üyeleri de katıldı.

TEMİZ ÇEVRE ADIMI

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kenti ‘Avrupa Şehri' unvanına taşımak adına çevreye büyük değer verdiklerini söyledi. Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin imzasını attığı çevre yatırımlarını anlatan Başkan Altepe, Bursa'da temiz bir çevre için güzel bir adım atıyoruz. Avrupa Şehri Bursa'ya yakışır bir hizmeti daha gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Uzun yıllardır hazırlıklarını sürdürdüğümüz, yurtdışında incelemelerde bulunduktan sonra en güzelini kentimize kazandıracağımız ‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi', yerli imalat olacak” dedi.

BURSA'DA HER ALANDA KALKINMA SÜRÜYOR”

Bursa'da bütünşehir uygulamasının da etkisiyle 9 yıl önce 256 km olan Büyükşehir çalışma sınırlarının bugün 40 katı büyüklüğe ulaştığını anlatan Başkan Altepe, Bursa'da her alanda gelişim ve kalkınmanın sağlanması için hizmetlerimize devam ediyoruz. Güçlü yerel yönetimler güçlü şehirleri, güçlü şehirler güçlü Türkiye'yi oluşturuyor. Sağlıklı bir kent için Bursa'da öncelikli yatırımlarımızı temiz çevre, temiz su, temiz toprak bilinciyle gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Başkan Altepe, Marmara Bölgesi'nin güçlü bir sanayi kenti olan Bursa'da sanayi kuruluşlarının da çevreye önem verdiğini, tesislerin denetlendiğini ve çevreye duyarlı bir kent için gerekli uygulamaların titizlikle yapıldığını ifade etti.

BURSA ÖRNEK OLMALI”

Başkan Altepe, Bursa'nın ‘temiz çevre' konusunda da örnek olması gerektiğini anlatarak, Çevreyi korumak en başta bize düşüyor. Bursa'da, nasıl tramvayı yerli üretim olarak yaptıysak çevre yatırımlarını da yerli üretimle yapalım istiyoruz. Amerika'da da incelemelerde bulunduk. Orada yağmursuyu ile kanalizasyon suyu aynı hatta gidiyor, bizde bu hatlar ayrı. Bu konuda Amerika'dan öndeyiz” diyerek, uzun süredir çözüm bekleyen konuların bir bir çözüme kavuştuğunu vurguladı.

İKİ YILDA TAMAMLANACAK”

‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi'ni yaklaşık 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini de anlatan Başkan Altepe, BUSKİ bünyesinde bulunan atıksu arıtma tesislerinden elde edilen çamur akışkan yataklı çamur yakma tesisiyle elektrik enerjisine dönüşüyor. Mevcut atıksu arıtma tesisleri sınırları içinde konuşlandırılacak olan çamur yakma tesisi hazırlama, yakma, arıtma ve elektrik üretimi ile yardımcı sistemlerden oluşuyor. 2 ayrı hat olarak inşa edilecek olan tesis, toplamda 2 ayrı yakma kazanı, 2 ayrı baca gazı arıtma sistemleri, bir elektrik üretme türbini olarak dizayn edilecek” dedi.

Başkan Altepe, ilk aşamada günde BUSKİ arıtma tesislerinden elde edilen yaklaşık 60 ton çamurun tesiste yakılacağını ve ileride de yaklaşık 100 ton çamur yakma kapasitesine ulaşılacağını kaydetti.

ÇAMUR YAKILACAK ELEKTRİK ÜRETİLECEK”

Çamur yakma işlemi sırasında ortaya çıkan atık ısıdan yararlanılarak da elektrik üretiminin hedeflendiğini belirten Başkan Altepe, Çamurun tam olarak yanabilmesi için kendine yeterli enerjiye sahip olmadığı durumlarda doğalgaz ile enerji sağlanarak sürekli ve verimli şekilde yanmanın oluşması sağlanacak. Sistemin en önemli özellikleri emisyon kontrolü (baca gazı arıtımı) açısından Türk ve Avrupa standartlarının tamamen karşılanması ve elektrik üreterek katma değer sağlaması. Çamur yakma tesisimiz tam kapasite ile çalıştığı durumda toplamda 2,5 mw elektrik üretecek” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, tesiste çamur hazırlama bölümü, proses bölümü, elektrik üretimi bölümü ve emisyon kontrol bölümünün bulunduğunu anlatarak, çalışmanın 2 yılda tamamlanacağını söyledi.

YEREL YATIRIM YAPARKEN YEREL ÜRETİM DE DESTEKLENİYOR

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Bursa'nın örnek çalışmalara imza attığını anlatarak, Bursa ve Türkiye için çok önemli bir çevre yatırımı. Arıtma tesisi, suyla çamuru ayrıştırdığında çamuru bertaraf etmediğinde ortaya, hep şikayet edilen koku çıkıyor ve arıtma tam olarak yapılmış olmuyor. Tüm büyükşehirlerde arıtmalarda ortaya çıkan çamur, baş belası, şehirlerin en büyük sorunudur. Çamur yakma tesisinde çıkan çamur yakılacağından bertarafı tam sağlanmış olacak” diye konuştu.

Başkan Altepe'yi çevreye duyarlı yatırımdan dolayı tebrik eden Vali Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir özelliği; yerel yatırım yaparken yerel sanayinin de gelişimine destek oluşudur. Türkiye'de artık çamur yakma tesislerinin üretim elemanları da Bursa'dan diğer şehirlere gönderilecek” dedi.

Vali Karaloğlu, çevre yatırımlarıyla ileride Nilüfer Çayı'nda başlık tutulmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

ÖNCE SAĞLIKLI ÇEVREYİ OLUŞTURMALIYIZ”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa hassasiyetinin önemine dikkati çekerek, Sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplum hedefimiz için önce sağlıklı çevreyi oluşturmalı, doğanın sağlığını korumalıyız. Hızla kentleşen dünyada şehir nüfuslarının hızla artması, Bursa gibi her geçen gün gelişen bir kentte çevre ve doğanın korunması için vizyoner projelere ihtiyacı oluşturur. Bu bakımdan çevre temizliğini merkeze koyan vizyoner projenin bir an önce tamamlanmasını diliyorum” dedi.

PROJE BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NUN TAKDİRİNİ KAZANDI

Önemli çalışmadan dolayı Başkan Altepe'ye teşekkür eden Bakan Müezzinoğlu, Dönüşümü sağlarken aynı zamanda maliyetine kaynak da üretecek olması, yerli yatırımı merkeze alması, tüm sistemin ve teknolojinin yerli olması takdir isteyen bir proje. Bursa, çevre dostu bir kent. Doğayı zenginleştirerek geliştiren ve sürdürülebilir hale getiren daha temiz Bursa'yı her geçen gün daha da iyiye taşıyacağız” diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, özellikle çocuklar ve gençler için temiz çevrenin gerekliliğine işaret ederek, Vatandaşları şehirle doğayı buluşturan Bursa farklı olacak. Büyükşehir Belediyesi'nin projesi, hem Türkiye'ye örnek olabilecek kalitede hem de vatandaşını çevre dostu yerel yönetimlerle buluşturması açısından çok önemli” açıklamasını yaptı. Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe ile protokol üyeleri, butona basarak ‘Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi'nin temelini attı.

 

HBR: Haber Merkezi



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68