https://www.facebook.com/100022904774463/videos/1115505976387748/

Cezayir´in Kararı Türk Mobilyasını Etkilemez

Cezayir´in Kararı Türk Mobilyasını Etkilemez

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Cezayir´de hayata geçirilmesi planlanan ithalat rejiminin, Türkiye ve İnegöl mobilyasına bir şey kaybettirmeyeceğini ifade etti.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Cezayir´in hayata geçirmeyi planladığı ithalat rejiminin Türkiye´ye bir şey kaybettirmeyeceğini ifade etti.

CEZAYİR BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR PAZAR DEĞİL

Konu ile ilgili konuşan Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, ?Cezayir´deki ithalat rejimiyle ilgili bazı değişiklikler var. Belli malları sisteme bağlamak istiyorlar ama biraz daha netleşmesi lazım. Bu o ülkenin sorunu, bizimle ilgili bir sorun değil. Nasıl ki Türkiye mobilya ile alakalı ithalat rejimini değiştiriyor ve bunlar başka ülkeleri ilgilendirmiyorsa bu da öyle bir konu. Sadece bizim ihracatımıza zarar verirse bizi ilgilendirir. Alınan karar, Türkiye´ye yönelik bir karar değil. Genel anlamda şu ürünleri belli firmalar getirsin, herkes getirmesin, ithalatçı firmaların sayısı belli olsun diyorlar. Brezilya´da da öyledir. Bizim oraya ihracatımız 50-60 milyon dolar civarında. İlk 6 ayda 30 milyon dolar ihracat yaptık. Geçen sene 56 milyon dolar ihracat yaptık. Bu sene de sezon sonuna kadar toplamda 60 milyon doları bulmayı düşünüyoruz. Çok büyük bir pazarımız değil.?

1 DOLAR DA OLSA PEŞİNİ BIRAKMIYORUZ

?Cezayir ile serbest ticaret anlaşmamız yok. Oraya gümrükler yüksek. Cezayir´in Avrupa ile serbest ticaret anlaşması var, malları bize göre daha ucuz gidiyor. Bizim malımız zaten oraya pahalı gidiyor. Biz Türkiye olarak her konuda serbest ticaret anlaşmasını öneriyoruz ama onlar kabul etmiyorlar. Biz de onun için 60 milyon dolarlık mal satıyoruz. Bizim için ilk 10´a giren ülkeler arasında değil. Pazar potansiyeli var ama vergiler yüzünden daha fazla satamıyoruz. Kendi firmalarını ithalata bağlamak istiyorlar, herkes ithalat yapamayacak ve ithalat belgesi alan firmalar daha fazla mal alıp satabilecekler. Ekonomi Bakanlığımız araştırıyor, Ticaret Müşavirimiz araştırıyor. Böyle bir duyum var ama kesinleşmiş bir şey yok. Serbest piyasa anlaşmasını Cezayir istemiyor. Daha fazla ihracat potansiyeli var ama vergiler bunun önünü tıkıyor. Yine 60 milyon doları geçmeyecek gibi görünüyor. Cezayir´den gelip büyük oranda mal alan firmalar yok. Para çıkışı ile ilgili sorun var, vergi konusunda sorun var. Cezayir çok dolu dolu bir pazar değil. Sorunlar var. Petrol fiyatları düşünce Cezayir ekonomisi küçüldü.Bizim için 1 takım 1 takımdır, 1 dolar 1 dolardır, 1 dolar da olsa peşini bırakmıyoruz? ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50