CHP´DEN ÇİN TEPKİSİ

CHP´DEN ÇİN TEPKİSİ

CHP İlçe Başkanı Engin Başar, Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkenin batısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi´nde herhangi bir ?etnik sorun? olmadığının belirtilmesi üzerine; ?Etnik sorun yoksa, niye Uygur Türkleri öldürülüyor?? dedi.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye´de Çin aleyhine yapılan protestolarla ilgili önceki gün yeni bir açıklama yapıldı.Pekin´de düzenlenen basın toplantısında, Uygurların barış içinde, memnuniyetle yaşadıkları ve çalıştıklarını ve anayasadaki din özgürlüğünden yararlandıklarını savunanÇin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, ?Dolayısıyla bahsettiğiniz ve bazı haberlerde çıkan sözde Şincan etnik problemi tek kelimeyle yoktur? ifadelerini kullandı.

KINIYORUZ?

Yapılan bu açıklamaların ardından açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Engin Başar, ?Irk, mezhep, renk gibi kavgaların hepsine karşıyız. Bunlar körükleniyor. Orada Uygur Türkleri öldürülüyor, burada Çinli turistlere ve onlara benzemelerinden dolayı Japon turistlere yönelik saldırılar oluyor. Belki Japon turist değildirler, Uygur Türkleridir, bakmadan saldırılıyor. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Çok acı olaylar yaşanıyor ve daha da yaşanacak gibi gözüküyor. Biz bunların hiçbirini istemiyoruz. Hiçbir mezhep ayırmadan, hiçbir ırk ayırmadan, hiçbir din ayırmadan insanları ayrıştırmadan yaşamamız gerekiyor. Bölgede etnik sorun yoksa niye Uygur Türkleri öldürülüyor?Niye Uygur Türkleri orada öldürüldüğü için İstanbul´daki Çinlilere saldırı oluyor? Neden? Bunu açıklasınlar. Orada Uygur Türklerine saldırı olduğu için burada da Çinli turistlere saldırı oluyor. Etnik sorun yoka bunun nedenini açıklamaları lazım. Kınıyoruz. Böyle şeyler olamaz. Bu insanları birbirine düşürmektir. Her insan Allah´ın yarattığı bir kuldur. Dini, mezhebi ne olursa olsun hepsine Allah´ın yarattığı bir kul olarak, insan olarak bakmak lazım. İnsanlığa yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz? dedi.

EMPATİ YAPMAK LAZIM

Bölgede Müslümanlar Uygur Türklerinin ibadet etmelerine yönelik yapılan yasaklamalara değinen Başar, ?Herkesin ibadetini istediği gibi, istediği yerde yapabilmesi lazım. Bu tür yasaklara da karşıyız. Ancak İnegöl´de de bir sinegog açıldı, hemen ona karşı bir duruş oldu. Oraya dışarıdan gelen insanlar ibadet yapacaklardı, ona karşı da bir duruş oldu. Bu tür şeylere biz karşı çıkmazsak onlar da karşı çıkmaz diye düşünüyorum. Biraz empati yapmamız lazım. Herkes dinini, inancını her yerde istediği şekilde yaşayabilmesi lazım. Karşılıklı düşünmek lazım.?dedi.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10203,22%-0,05
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,95% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2401,90% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3898,95% 0,54